VIDEO Festivalul BelEU Fest: Uniți prin diversitate în sudul Moldovei

14 Aug. 2024, 09:39
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
14 Aug. 2024, 09:39 // Slider //  Soroceanu Olga

Pe malul lacului Beleu din satul Slobozia Mare, în inima rezervației biosferei „Prutul de Jos”, a avut loc cea de-a III-a ediție a Festivalului BelEU Fest. Acesta a reunit comunitățile locale, turiștii din întreaga țară, artiștii și experții în cultură și mediu, toți având un singur scop: să celebreze diversitatea și bogăția patrimoniului național.

„Este un festival care adună lumea, satele din vecinătate. Au venit din orașul Cahul, de la Chișinău și din toată zona, din România, din orașul Galați. Este ceva mirific, este ceva fantastic pentru noi, aici la malul lacului Beleu. Ne pare bine pentru toată lumea care a venit și ne simțim atât de minunat. Uniți în diversitate – acesta este mesajul festivalului nostru.”, a declarat Valentina Carastan, primară de Slobozia Mare.

Festivalul a subliniat importanța valorilor europene. Motto-ul „Uniți prin diversitate” a fost ales cu grijă pentru a reprezenta spiritul evenimentului.

„Tot ce avem noi ca patrimoniu cultural ne facem și mai bogați, și mai pregătiți pentru a ne uni cu patrimoniul mare, cultural al Uniunii Europene. Puternici suntem atunci când suntem uniți. Atât timp cât încercăm tot felul de subiecte care ar putea diviza lumea într-o țară atât de mică cum suntem noi, nu ne ajută să fim mai prosperi, să trăim mai bine. Odată ce geografic suntem țară europeană, trebuie să fim și social, și economic, și politic – parte a marii familii europene.”, a afirmat Liliana Palihovici, președinta A.O. „Institutum Virtutes Civilis”.

BelEU Fest a fost un loc de întâlnire pentru diverse culturi. Participanții au avut ocazia să descopere tradiții, muzică și dansuri din diferite regiuni ale Moldovei. În cadrul Târgului Meșteșugarilor, vizitatorii au învățat despre broderie, olărit și alte forme de artizanat. Atelierele au fost coordonate de artizani recunoscuți în localitățile din preajmă.

 

În același timp, s-a pus accent pe protecția mediului înconjurător și pe importanța lacului Beleu în cadrul Rețelei Mondiale UNESCO a Rezervațiilor Biosferei. Pe teritoriul rezervației, au fost amplasate 12 bannere care au prezentat proiecte locale dezvoltate cu sprijinul UE și impactul pozitiv al acestora asupra comunităților.

„Mesajul acestui festival este să fim diverși, să ne îmbrățișăm autenticitatea, costumele noastre tradiționale, modul nostru de viață, modul nostru de a iubi natura, mediul înconjurător, tradițiile noastre minunate, să le iubim, să le îmbrățișăm, să le împărtășim cu oamenii din toată Europa, pentru că Uniunea Europeană și Europa este despre diversitate, iar noi avem ce arăta în UE.”, a menționat Daniela Vidaicu, directoare executivă, Fundația Soros Moldova.

Tinerii prezenți la festival au participat la o discuție moderată de actorul și influencerul Cătălin Lungu. Aceștia au explorat teme de sustenabilitate, reciclare și protecție a mediului, cu un focus pe inițiative europene de succes.

„Există foarte mult discurs despre cum UE o să ne știrbească din valori și din noi ca identitate, nu-i adevărat, tocmai asta se întâmplă în Uniunea Europeană, mergem cu valorile, tradițiile noastre, cu ceea ce suntem, fiind încurajați să ne promovăm lucrurile pe care le-am moștenit, lucrurile la care ținem și ceea ce ne formează pe noi. Mi se pare important să comunicăm în tot ce ni se întâmplă. Acum e important să comunicăm și genul acesta de evenimente comunică.”, a conchis influencerul Cătălin Lungu.

Această ediție a festivalului a adus împreună mii de oameni de toate vârstele și a creat o atmosferă de bucurie și unitate. Seara a culminat cu un concert de muzică populară şi modernă, în interpretarea artiştilor cunoscuţi. Prin expoziții, dezbateri și activități educative, participanții au explorat și au înțeles mai bine ce înseamnă să fii parte a unei Europe unite.

Festivalul BelEU Fest este organizat de AO „Institutum Virtutes Civilis” și Primăria Slobozia Mare, fiind finanțat de Fundația Soros Moldova, cofinanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), în parteneriat cu Ministerul Culturii și Consiliul raional Cahul.

Realitatea Live

16 Sept. 2024, 15:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Sept. 2024, 15:45 // Actual //  Lupu Eduard

Mai multe porțiuni de drumuri naționale din sudul și centrul Republicii Moldova rămân inundate, luni, 16 septembrie, din cauza ploilor torențiale care au afectat regiunea în ultimele zile. Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) informează că, deși nu există drumuri complet blocate, circulația se desfășoară cu dificultate din cauza acumulărilor de apă, noroi și pietriș.

Potrivit ASD, echipele de drumari au intervenit în sectoarele afectate din raioanele Strășeni, Ialoveni, Chișinău, Criuleni, Anenii Noi, Hâncești, Orhei, Ungheni, Leova, Cimișlia, Cantemir, Ceadîr-Lunga, Comrat și Soroca. Deși traficul este deschis, autoritățile recomandă conducătorilor auto să circule cu prudență, având în vedere riscul de alunecări de teren și noi acumulări de apă.

Conform prognozei meteo, ploile torențiale vor continua pe parcursul zilei de luni, însoțite de descărcări electrice și vânt puternic, cu rafale de până la 20 m/s. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a emis avertizări pentru populație, îndemnând cetățenii să evite călătoriile neesențiale și să fie atenți la condițiile de drum.

Autoritățile monitorizează situația și sunt pregătite să intervină rapid în cazul în care condițiile meteo se agravează.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău