VIDEO Festivalul Tradițiilor Românești a început cu ateliere, concerte și experiențe VR în capitala Republicii Moldova

13 Mai 2023, 14:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Mai 2023, 14:39 // Actual //  bani.md

În prezența președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a ambasadorului României la Chișinău, Excelența Sa Cristian-Leon Țurcanu, a secretarului de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), Adrian Dupu și a Înaltpreasfințitului Petru, mitropolitul Basarabiei, Festivalul Tradițiilor Românești s-a deschis vineri, 12 mai, la ora 17.00, în Grădina Botanică din Chișinău.

Sute de oameni au răspuns invitației DRRM, inițiatorul și finanțatorul Festivalului, de a participa la cel mai amplu eveniment destinat promovării artei populare românești în Republica Moldova din ultimii ani. Cetățeni ai Republicii Moldova, români și turiști au participat la ateliere, hore și s-au bucurat de muzica celebrilor soliști Nicolae Furdui Iancu și Crai nou, Mioara Velicu, Tulnicărese MOAȚELE din Câmpeni, surorile Osoianu și ansamblul folcloric Ștefan Vodă.

Totodată, tehnologia modernă prin ochelarii VR, a purtat publicul în călătorii virtuale către diferite zone istorice ale României, iar roboțeii au fost ghizi turistici.

Sâmbătă și duminică, festivalul continuă cu expoziții și ateliere de creație ale celor mai renumiți meșteri populari de pe ambele maluri ale Prutului. Printre aceștia, se numără Daniel Leș, meșter popular din Maramureș, Vasilii Gonciari, olar din Hoginești, alături de Andrei Tihon, unicul lemnar care creează buciumuri în Republica Moldova, meșterul popular Paul Codrea, cunoscător al cioplitului porților din lemn, de pictorul pe lemn George Rășcanu din Bucovina și de Pavel Lupașc, meșter popular din Vrancea.

Tot sâmbătă, 13 mai, începând cu ora 19.00, pe scena Festivalului Tradițiilor Românești vor evolua interpreți de renume din România și Republica Moldova, precum Loredana și orchestra Agurida, Ad Libitum VOICES și Valeria Marcu.

Program Festivalul Traditii… by Realitatea.md

Festivalul Tradițiilor Românești a deschis „Programul aniversar Ciprian Porumbescu la Chișinău”, inițiat și finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Iohannis.

Realitatea Live

08 Iul. 2025, 15:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Iul. 2025, 15:34 // Actual //  Ursu Victor

În lipsa unui orizont clar de încheiere a războiului din Ucraina, Uniunea Europeană a început să elaboreze în regim de urgență un nou plan de finanțare pentru guvernul de la Kiev, destinat acoperirii unui deficit bugetar estimat la 19 miliarde de dolari în anul 2025, relatează Financial Times.

Potrivit surselor apropiate discuțiilor, Comisia Europeană analizează mai multe opțiuni, inclusiv acordarea de ajutoare militare sub formă de granturi extrabugetare, dar și majorarea contribuției europene la un mecanism G7 de 50 de miliarde de dolari bazat pe viitoarele venituri obținute din activele valutare rusești înghețate.

„Mulți sperau că în 2024 va fi atins un acord de încetare a focului care să reducă povara bugetară a Ucrainei, dar acum e clar că avem o gaură financiară serioasă”, a declarat un oficial european implicat în negocieri. Potrivit FMI, în cazul în care războiul ar fi luat sfârșit în acest an, nevoile bugetare ale Ucrainei ar fi putut fi acoperite până la mijlocul lui 2026. Însă, în prezent, nici Kievul și nici Bruxelles-ul nu mai iau în calcul acest scenariu optimist.

Îngrijorările sunt amplificate și de incertitudinile privind continuitatea sprijinului american. În acest context, UE își propune să asigure resursele necesare Ucrainei înainte de venirea iernii. Una dintre ideile discutate ar fi acordarea de granturi militare bilaterale, contabilizate separat de bugetul UE, dar recunoscute ca cheltuieli naționale de apărare – un gest care ar contribui la obiectivul NATO de a atinge 5% din PIB pentru apărare.

Totodată, oficialii europeni analizează și posibilitatea de a valorifica mai eficient profiturile generate de activele rusești înghețate. Printre opțiuni se numără fie accelerarea acordării de împrumuturi garantate cu veniturile viitoare din aceste fonduri, fie plasarea acestora în instrumente financiare mai riscante, cu randamente mai mari.

La sfârșitul săptămânii, la Roma urmează să aibă loc o conferință dedicată reconstrucției Ucrainei, însă liderii europeni admit că, pe termen scurt, problema acută rămâne bugetul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO