VIDEO Forumul Internațional „Siguranța Online a Copiilor”: Obiectivul evenimentului organizat de MAI

15 Feb. 2024, 09:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Feb. 2024, 09:03 // Actual //  bani.md

La Chișinău se desfășoară Forumul Internațional „Siguranța Online a Copiilor”, eveniment care va dura două zile, organizat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), în parteneriat cu Centrul Internațional „La Strada Moldova”, cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA și al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. Evenimentul va fi transmis în direct pe Rlive.md și RLIVE TV.

Astfel, joi și vineri, 15-16 februarie curent, reprezentanți guvernamentali internaționali și naționali, oficiali ai Comisiei Europene, experți industria TIC, societate civilă, precum și organizații cu expertiză în domeniu, vor discuta în cadrul a șase panele.

Anterior, ministrul Adrian Efros a oferit câteva detalii despre acest forum.

„Siguranța și protecția copiilor fie fizică sau virtuală, reprezintă preocuparea primordială a MAI. Totuși, mediul online devine din ce în ce mai ostil, iar internetul întinde capcane și abuzează copii în moduri și abordări la care acum câțiva ani nici nu ne gândeam că se pot întâmpla. Tehnologia avansează rapid și noi suntem obligați să identificăm și să aplică soluții de protecție pentru a riposta. Pentru noi copiii, sunt cea mai de preț valoare a neamului”, a declarat Adrian Efros.

Obiectivul Forumului este inițierea discuțiilor, schimbului de bune practici, partajarea progreselor și provocărilor întâlnite în domeniul protecției copiilor în mediul online și identificarea soluțiilor. Evenimentul aduce mai aproape colaborarea pe această palieră a Republicii Moldova cu țările europene, urmărind scopul formulării priorităților și reafirmarea angajamentelor de asigurare a standardelor internaționale. Prin dialog intersectorial se vor agrea pașii în asigurarea securității copiilor în spațiul online, conform Planului Național de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană pentru anii 2024-2027, precum și alte politici sectoriale. Evenimentul va include un Târg al ONG-urilor, unde vor fi expuse resurse, tehnologii și materiale relevante temeiului protecției copiilor, digitalizării și siguranței online. Cu un cuvânt de deschidere înaintea panelelor Forumului, va veni Ministrul afacerilor interne, Președintele țării, alături de Comisara Europeană pentru afaceri interne și Ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO