Gigantul Google va împărtăşi informaţii despre scurgerile de petrol şi gaz metan observate din spaţiu

14 Feb. 2024, 17:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Feb. 2024, 17:25 // Actual //  bani.md

Google şi asociaţia ecologistă Environmental Defense Fund (EDF) au anunţat miercuri că au încheiat un parteneriat pentru a expune sursele de emisii provenite din operaţiuni de extragere a petrolului şi a gazelor, care încălzesc clima de pe Terra şi care vor putea fi detectate în curând din spaţiu cu ajutorul unui nou satelit, informează Reuters, transmite Agerpres.

Satelitul MethaneSAT va fi lansat luna viitoare, fiind unul dintr-o serie de sateliţi care sunt utilizaţi pentru a monitoriza emisiile de metan pe tot globul, pentru a identifica principalele surse ale acestui gaz invizibil dar cu un puternic efect de seră. Este vorba despre un parteneriat condus de EDF, Agenţia Spaţială din Noua Zeelandă, Universitatea Harvard şi alţii.

Datele obţinute de acest satelit vor deveni disponibile în cursul acestui an, iar Google Cloud va asigura capacităţile de calcul pentru procesarea informaţiilor.

De asemenea, Google a anunţat că va crea o hartă a infrastructurii de petrol şi gaze, folosind inteligenţa artificială pentru a identifica o serie de componente cum ar fi rezervoarele de petrol. Datele privind emisiile furnizate de MethaneSAT vor fi apoi suprapuse peste harta Google pentru a ajuta la înţelegerea tipurilor de echipamente de petrol şi gaze care tind să aibă cele mai multe scurgeri.

Informaţiile vor fi disponibile prin intermediul Google Earth Engine, o platformă de analiză geospaţială, în cursul acestui an. Earth Engine este gratuită pentru cercetători, organizaţii non-profit şi mass-media.

„Credem că aceste informaţii sunt incredibil de valoroase pentru companiile energetice, pentru cercetători şi pentru sectorul public, pentru a anticipa şi a reduce emisiile de metan în componentele care sunt, în general, cele mai susceptibile”, a declarat Yael Maguire, vicepreşedintele departamentului de geosustenabilitate din cadrul grupului Google, într-o convorbire cu jurnaliştii.

Lansarea are loc în contextul în care guvernele iau măsuri drastice împotriva acestei surse de gaze cu efect de seră şi cu durată scurtă de viaţă, iar peste 50 de mari operatori de petrol şi gaze deţinuţi de stat sau independenţi, de la ExxonMobil şi până la Saudi Aramco, s-au angajat, în cadrul summitului ONU privind schimbările climatice COP28 să îşi reducă scurgerile de metan la aproape zero până la sfârşitul acestui deceniu.

Statele Unite se numără printre ţările cu cele mai mari emisii de metan şi au propus măsuri obligatorii pentru a limita scurgerile de petrol şi gaze. O nouă normă a Agenţiei pentru Protecţia Mediului din SUA ar permite publicului să raporteze scurgerile mari de metan către autorităţilor federale de reglementare dacă ar avea acces la tehnologii de detectare a metanului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Ian. 2025, 16:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Ian. 2025, 16:33 // Actual //  bani.md

Conducerea Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a avut, pe 16 ianuarie 2025, o întrevedere oficială cu noul ambasador al Republicii Islamice Pakistan în Republica Moldova, E.S. Muhammad Arshad Jan Pathan, cu prilejul vizitei de prezentare.

În cadrul întâlnirii, Sergiu Harea, președintele CCI a RM, a evidențiat importanța extinderii cooperării economice între cele două țări, punând accent pe agricultura și industria alimentară. Harea a subliniat deficiența semnificativă a exporturilor moldovenești către Pakistan și a menționat oportunitățile de dezvoltare ale acestui sector.

„Acesta reprezintă o oportunitate deosebită pentru companiile pakistaneze de a identifica parteneri de afaceri din Republica Moldova. În acest context, cele două state ar trebui să colaboreze pentru a găsi un cadru optim de schimb de informații și pentru a sprijini finanțarea proiectelor comune, punând în valoare potențialul economic al ambelor țări. De asemenea, există oportunități semnificative în domenii economice, în care Republica Moldova se remarcă, cum ar fi industria textilă, sectorul agro-alimentar, tehnologia informației și telecomunicațiile, care pot contribui substanțial la aprofundarea relațiilor bilaterale’’, a declarat Sergiu Harea, potrivit unui comunicat al Instituției Camerale.

Președintele CCI a RM a invitat Ambasada Pakistanului și Camera de Comerț și Industrie din Pakistan să participe la Expoziția Națională „Fabricat în Moldova”, care va avea loc între 29 ianuarie și 2 februarie 2025. Harea a declarat că acest eveniment va facilita identificarea partenerilor de afaceri din Moldova și va sprijini colaborarea economică bilaterală.

Ambasadorul E.S. Muhammad Arshad Jan Pathan a apreciat invitația și a evidențiat oportunitățile semnificative pentru antreprenorii pakistanezi în sectorul agricol, subliniind interesul pentru extinderea colaborării și în alte domenii, cum ar fi apărarea și energia.

În continuare, Sergiu Harea a prezentat activitatea CCI a RM și a propus semnarea unui Memorandum de Colaborare între camerele de comerț pentru a intensifica colaborarea bilaterală, incluzând informarea reciprocă privind evenimentele economice și comerciale și facilitarea oportunităților comune de afaceri.

Relațiile diplomatice dintre Republica Moldova și Republica Islamică Pakistan au fost stabilite la 16 februarie 1992. În timp, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a organizat mai multe evenimente, printre care: întrevederea din februarie 2019 cu E.S. Dl. Safdar Hayat, Ambasador al Republicii Islamice Pakistan în R. Moldova și Forumul Economic Moldova-Pakistan, organizat în martie 2017 la Chișinău, cu participarea a 44 de companii moldovenești și 12 companii pakistaneze.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală