Rândurile de camioane au ajuns de la 10 kilometri la 100 de metri la Leușeni, potrivit Ministerului de Interne. Situația s-a îmbunătățit după ce autoritățile de pe ambele maluri ale Prutului au început să lucreze în echipe mixte și să efectueze vămuirea comună.
Începând cu 14 iunie, echipele își îndeplinesc spectrul activităților de control în conformitate cu legislația în vigoare a Republicii Moldova, implicând aceleași consecințe juridice, în timpul îndeplinirii misiunilor pe teritoriul României, echivalente cu teritoriul național, precizează autoritatea. Totodată, conform Ministerului, soluția aplicată la Leușeni urmează să fie implementată și la alte puncte de control.
„Ceea ce funcționează astăzi la Leușeni, se va extinde și la alte puncte de trecere a frontierei. Când va fi suprasolicitare, activăm regimul special, echipe mixte și extinderea orarului de muncă, insulele de ajutor pentru cei aflați în nevoie și suport medical/psihologic oamenilor ce trec prin crize, iar imediat cum lucrurile se normalizează, vom reveni la regim obișnuit de muncă și ne vom pregăti de a fi mai buni la eventuale alte crize. O soluție importantă pe care o prevedem actualmente, ca soluție la un eventual aflux nou de transport și oameni la frontiera de stat, este instalarea de poduri flotante peste Prut. O echipă formată din specialiști din țara noastră și țara vecină, deja examinează zonele de maluri apropiate ale râului, cu acces la infrastructură de drum și servicii adiacente, unde pot fi instalate podurile constructive, amovibile, ce ar crea căi de acces suplimentar din Moldova în România”, anunță MAI.
Transportatorii confirmă că situația s-a îmbunătățit comparativ cu săptămânile precedente. Conform lor, mai există anumite probleme la Giurgiulești, însă acțiunile întreprinse dau roade.
„Situația este mult mai bună decât ce a fost. Confirm că rândurile de 10 kilometri de la Leușeni practic dispăruse, pentru că s-au început controalele mixte comune. Se simte impact pozitiv. Important este să fie menținut și să devină permanent”, a declarat pentru Realitatea administratorul AITA Iulian Postică.
Grupul de presă Realitatea a relatat în ultimele săptămâni despre problema pe care o întâmpină transportatorii la hotarele țării, fiind nevoiți să aștepte chiar și cinci zile pentru a trece procedurile de control vamal. Autoritățile române confirmau că au probleme de infrastructură și nu le pot soluționa peste noapte, iar Chișinăul a propus implementarea unui proiect de vămuire comună.
Subiectul a ajuns și în vizorul presei de peste Prut, iar prim-miniștrii Ciucă și Gavrilița l-au discutat și au convenit asupra vămuirii comune. Procesul a început pe 14 iunie, iar până atunci autoritățile din Moldova au anunțat că acordă șoferilor de camioane ajutor psihologic, medical și creează spații unde aceste își pot satisface necesitățile de igienă și alimentație.