(VIDEO) „Moment istoric”: Jeff Bezos ajunge în spațiu și s-a întors în siguranță pe Pământ în capsula Blue Origin

20 Iul. 2021, 16:50
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
20 Iul. 2021, 16:50 // Au Bani //  MD Bani

Miliardarul fondator Amazon Jeff Bezos și echipa sa compusă din fartele său, Mark Bezos, aviatoarea de 82 de ani, Wally Funk, și tânărul în vârstă de 18 ani, Oliver Daemen, au ieșit din deșertul din vestul Texasului, spre spațiu la bordul New Shepard și s-au întors în siguranță pe Pământ după aproximativ 11 minute de zbor.

„Felicitări fostei și prezentei echipe Blue pentru că au ajuns la acest moment istoric din istoria zborurilor spațiale. Acest prim echipaj de astronauți s-a scris în cărțile de istorie ale spațiului, deschizând ușa prin care vor trece mulți după.” a postat pe Twitter compania de turism spațial a lui Bezos, Blue Origin.

Echipajului i s-au oferit vederi spectaculoase ale Pământului din spațiu, împreună cu trei sau patru minute de greutate înainte de a se întoarce. Racheta de rapel a coborât lin la aproximativ șapte minute după decolare. Capsula cu astronauții a aterizat cu parașute câteva minute mai târziu.

Bezos a lansat nu doar o călătorie rapidă în spațiu, ci ceea ce speră cel mai bogat om din lume să fie o afacere profitabilă. Blue Origin planifică încă două zboruri doar în acest an. Zborul de marți a marcat a 52-a aniversare a aterizării pe lună a lui Apollo 11.

New Shepard, o rachetă și capsulă complet automată de 60 de picioare, este concepută în primul rând pentru turismul spațial datorită sistemelor de zbor automate, ferestrelor mari și interiorului modern. După decolare, amplificatorul se întoarce la instalație pentru o aterizare verticală în timp ce capsula pluteste scurt în spațiu, apoi atinge lângă locul de lansare cu ajutorul parașutelor.

Pentru Bezos, fondatorul Amazon a cărui avere a fost estimată la 177 miliarde de dolari, călătoria scurtă a fost punctul culminant al unei călătorii de 20 de ani cu compania sa, Blue Origin. Zborul a fost cel mai înalt profil al companiei, moment decisiv.

Mark Bezos, în vârstă de 53 de ani, este antreprenor și pompier voluntar la Departamentul de Pompieri Scarsdale din Scarsdale, New York. Jeff Bezos a spus că îl consideră pe fratele său cel mai vechi și cel mai apropiat prieten. Funk este renumit pentru rolul său din „Mercury 13”, un grup de femei care a trecut prin anii 1960 prin antrenamente de astronauți neoficiali finanțate din fonduri private, dar care nu au fost selectate să conducă misiunile NASA.

„Nu m-am gândit niciodată că voi ajunge să urc”, a spus Funk după ce Bezos a selectat-o ​​pentru zbor.

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău