(VIDEO) O fabrică de mobilă din Chișinău a procurat utilaj modern cu suportul ODA: Obținem un produs pentru piața UE

10 Oct. 2022, 11:54
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
10 Oct. 2022, 11:54 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Antreprenorii au posibilitatea să-și dezvolte afacerile datorită granturilor oferite de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). Unul dintre beneficiari este și antreprenorul Igor Aramă, fondator și director la Fabrica de mobilă Aramă-R din Chișinău. Cu banii obținuți de la ODA și contribuția proprie a achiziționat trei utilaje moderne multifuncționale, care fac procesul de producere a mobilei mai eficient: o mașină de găurit, una de prelucrare a marginilor materiei prime și un centru de tăiere a lemnului cu control numeric. Investiția a fost de 6 milioane de lei, dintre care 2 milioane de lei reprezintă suportul financiar nerambursabil de la ODA.

„Am auzit de la colegi despre acest concurs, dar, sincer vă spun, nu l-am luat în serios. Am decis să aplicăm. La fiecare etapă, când mai trebuia să prezentăm documente, ne gândeam că degeaba pregătim și facem prezentări, că oricum în Moldova nimeni nu-ți dă nimic gratis. Acum, am prins curaj și am depus dosarul pentru următorul program”, spune Igor Aramă.

În hala de producere, cele trei aparate noi sunt puse în funcțiune și manevrate ușor de către muncitori, întrucât cea mai mare parte a operațiunilor este computerizată. Anatolie Iavorschi, manager pentru proiecte informaționale, demonstrează cum mașina de găurit, care are și funcție de aplicare a cepurilor din lemn, în locul cuielor de metal, execută comenzile de pe monitor și simplifică astfel munca asamblorilor de mobilă: „Aparatul permite găurirea, dar și includerea automată a cepurilor. Astfel, obținem un produs bun pentru piața Uniunii Europene. Am vrut să obținem îmbinări ecologice, cerute de piața externă, unde se pune accent pe materiale ecologice”.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Un alt aparat prelucrează facil marginile panourilor din pal și execută alte câteva operații. „Obținem astfel un produs finit de o calitate superioară, cu o intervenție minimă a operatorilor, adică toate agregatele, toate unitățile sunt complet automatizate”, adaugă Anatolie Iavorschi.

Întreprinderea activează din anul 2002 și are în prezent 125 de angajați. Livrează mobilă executată la comandă atât pe piața internă, cât și în Uniunea Europeană, inclusiv dispune de un punct de comerț în România. După procurarea utilajelor noi, s-a redus timpul de executare a mobilei, iar numărul de comenzi a crescut.

Programul de granturi oferite de ODA presupune un suport total de 50 de milioane de lei anual pentru afaceri, având scopul să retehnologizeze liniile de producție. Programul are și o componentă de finanțare a echipamentelor de producere a energiei alternative, de maxim 1,5 milioane de lei per proiect. Până în prezent, au fost aprobate spre finanțare opt dosare în cadrul acestui program.

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) a acordat în acest an întreprinderilor granturi în valoare de 47 milioane lei, în cadrul programului de susținere a afacerilor cu potențial înalt de creștere și internaționalizare. Cu sprijin nerambursabil de până la 2 milioane de lei, agenții economici și-au reechipat liniile de producere, și-au procurat utilaje moderne și astfel și-au extins capacitățile de producere.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
Advertisement

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 10:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 10:47 // Actual //  Ursu Victor

Agricultura din Republica Moldova se confruntă cu o nouă lovitură din partea naturii. Potrivit fostului director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, valul de înghețuri din această primăvară este fără precedent în ultimele trei decenii, iar temperaturile nocturne scad sub cele prognozate, punând în pericol masiv culturile agricole.

„În 30 de ani nu țin minte temperaturi atât de joase, menținute atât de mult timp în primăvară. Se așteaptă friguri timp de cinci zile consecutiv. Ieri, în zona Briceni-Ocnița, dimineața au fost -6…-7°C. Azi dimineață, temperaturi similare sunt înregistrate lângă Bălți”, a scris Slusari într-o postare pe Facebook.

El subliniază că problema nu se limitează doar la nordul țării – nici regiunile din centrul și sudul Moldovei nu sunt ocolite de frigul persistent. Sunt deja afectate plantațiile multianuale, în special caisul, migdalul, unele soiuri de cireș, piersic și viță-de-vie. Însă, și mai îngrijorătoare este posibilitatea distrugerii parțiale sau totale a culturilor de toamnă, precum rapița, grâul și semănăturile recente din grupa a doua, inclusiv sfecla de zahăr.

„La seceta de trei ani la rând, suportată practic fără niciun sprijin din partea statului, se adaugă o nouă criză majoră”, atenționează Slusari.

Fermierii se tem că, în lipsa unor măsuri rapide și coordonate din partea autorităților, consecințele asupra producției agricole din 2025 ar putea fi devastatoare, cu un impact direct asupra securității alimentare și economice a țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!