(VIDEO) PAS schimbă macazul?! Prioritatea zero este gestionarea crizei pandemice. Alegerile anticipate – la vară

16 Mart. 2021, 17:36
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Mart. 2021, 17:36 // Actual //  MD Bani

Dacă până acum a tot insistat pentru alegeri parlamentare anticipate, fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate a schimbat un pic retorica. Astfel, potrivit președintelui fracțiunii PAS, Igor Grosu, tot el președinte interimar al formațiunii, actualmente „prioritatea zero este gestionarea crizei pandemice”. Asta nu înseamnă însă că formațiunea a renunțat la ideea alegerilor anticipate, considerând că acestea trebuie să aibă loc „în perioada caldă” a anului, când va fi mai ușor și mai puțin riscant de a organiza campania electorală.

„Noi rămânem pe poziția anunțată și anterior, cea a alegerilor anticipate. Considerăm că aceasta este doleanța cetățenilor. Dar dincolo de alegerile anticipate, sigur că prioritatea zero este gestionarea crizei pandemice și aici fiecare instituție – Guvern, Parlament, Președinție – trebuie să-și aducă contribuția”, a menționat Igor Grosu după consultările cu președintele Maia Sandu de la Președinție.

Potrivit lui Grosu, Parlamentul poate și trebuie să adopte așa cum a mai făcut-o la solicitarea Guvernului sau a unui minister acele decizii care se impun, „fie pentru a facilita achizițiile de vaccin, fie pentru a aloca resurse suplimentare, în cazul în care anumite restricții vor fi propuse de Guvern, pentru a putea procura medicamente sau alte lucruri necesare sau pentru a veni cu resurse care vor compensa cetățenii”.

„Desigur, tot Parlamentul este instituția care poate contribui la deblocarea asistenței financiare externe”, a mai menționat președintele fracțiunii PAS.

Cât ține de Guvern, potrivit lui Grosu, chiar dacă acesta este în demisie, oricum gestionează situația din țară, în special, „situația pandemică în care ne aflăm” și „are tot instrumentarul necesar” în acest sens. „Îi ajutăm cu mare drag, doar să ne spună care sunt acele acțiuni de care avem nevoie”, a promis Grosu.

Astfel, după cum a menționat Igor Grosu, în funcție de cum vor fi rezolvate problemele stringente, vor fi pregătite alegerile parlamentare anticipate.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ