VIDEO Premieră în sistemul bancar din Republica Moldova. Victoriabank a achiziționat BCR Chișinău

17 Ian. 2024, 11:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Ian. 2024, 11:44 // Actual //  bani.md

Victoriabank a achiziționat BCR Chișinău și marchează astfel o premieră pe piața din Republica Moldova: o bancă locală cumpără integral o altă instituție bancară din Moldova. Acordul de vânzare a acțiunilor deținute de Banca Comercială Română la BCR Chișinău a fost anunțat la finalul lunii martie 2023, iar între timp au fost primite toate aprobările din partea autorităților în ceea ce privește tranzacția.

Achiziția reconfirmă misiunea Victoriabank de a-și consolida poziția pe piața bancară, de a fi un susținător al economiei Republicii Moldova și de a contribui la creșterea sinergiilor cu România și Uniunea Europeană.

Victoriabank intenționează să fuzioneze cu BCR Chișinău. Integrarea BCR Chișinău în Victoriabank se va desfășura pe parcursul a aproximativ șase luni și este planificată așa încât totul să fie cât mai simplu pentru clienții BCR Chișinău care, pe parcursul integrării, trebuie să se adreseze în continuare echipei BCR Chișinău.

Integrarea va fi realizată cu contribuția ambelor bănci și pe baza expertizei Grupului Financiar Banca Transilvania privind achizițiile și integrările bancare din România. Grupul BT are cea mai mare experiență din România privind achiziția și integrarea rapidă de bănci, până acum cumpărând Idea::Bank (2021), Bancpost (2018) și Volksbank România (2015).

„Această achiziție este un pas mare în istoria Victoriabank și sunt încrezător că ne va ajuta să fim mai competitivi. Mulțumim Băncii Comerciale Române pentru încrederea acordată, precum și consultanților care au contribuit la reușita tranzacției. Suntem dedicați să asigurăm o tranziție lină pentru clienții BCR Chișinău și le garantăm că avem experiența și resursele necesare să le oferim noi oportunități, prin intermediul produselor și serviciilor noastre inovatoare” – declară Levon Khanikyan, Președintele Victoriabank.

„De-a lungul prezenței noastre în Republica Moldova, am creat o legătură de încredere între colegii și clienții BCR Chișinău, pentru care le sunt recunoscător tuturor. Împreună am dezvoltat o bancă performantă, un model de bună guvernanță, care s-a remarcat prin servicii și produse de calitate. De altfel, echipa BCR Chișinău a pus mereu pe primul loc valoarea adăugată și impactul real în viața clienților. Iar această relație va continua să fie consolidată prin integrarea cu Victoriabank, care va deschide noi oportunități și sinergii comerciale. Le mulțumim tuturor celor implicați în acest proces de achiziție și fuziune, pentru colaborarea excepțională pe parcursul tuturor etapelor prevăzute de legislația bancară din Republica Moldova și România. De asemenea, o reverență și un mare mulțumim pentru toți cei care de-a lungul anilor au fost parte din povestea BCR Chișinău” – menționează Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română și Președinte al Consiliului de Supraveghere BCR Chișinău.

 

BCR Chișinău are peste 13.000 de clienți, circa 100 de angajați și 4 sedii.

Consultanții juridici care au contribuit la succesul tranzacției sunt: Schoenherr și Asociații SCA, Schoenherr Moldova (din partea BCR România), respectiv Filip & Company, Vernon | David și Asociații din Republica Moldova (din partea Victoriabank).

Despre Victoriabank

Victoriabank este prima bancă comercială deschisă în Republica Moldova, în 1989. Cei mai mari acționari ai săi sunt Banca Transilvania și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Este în top trei cele mai mari bănci din Republica Moldova, cu active de peste 21 de miliarde de lei moldovenești. Victoriabank are 70 de sedii în toată țara, peste 300.000 de clienți activi și 1.100 de angajați.

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău