VIDEO Refugiata care a reușit să se integreze în Moldova și să unească o întreagă comunitate

09 Mai 2024, 13:44
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
09 Mai 2024, 13:44 // Slider //  bani.md

Natalia Molceanova a sosit în Republica Moldova pe 26 februarie 2022, în plin război din Ucraina. Venirea ei a fost marcată de incertitudine și teamă, dar și de speranța unei noi începuturi într-o țară străină. Plecând fără a avea cunoștințe în Moldova, a parcurs un drum lung de 8 ore, căutând refugiu și siguranță.

Înainte de război, Natalia era antreprenoare în Ucraina, dar conflictele armate au dus la întreruperea afacerii sale. În Moldova, ea a găsit sprijin la Organizația Altruism, unde a fost angajată ca manager de proiect. Aici, a început să-și transforme pasiunea pentru bucătărie într-o oportunitate de învățare și integrare.

„Mie mereu mi-a plăcut culinăria, anume direcția patiserie. Îmi place să fac deserturi și aici am primit oportunitatea să învăț această meserie”, explică Natalia.

Totodată, ea a observat dificultățile întâmpinate de refugiați în găsirea unui loc de muncă într-un domeniu nou pentru ei. Astfel, din dorința de a ajuta și de a se integra în comunitate, ea a pus în aplicare ateliere de culinărie și alte activități care să faciliteze interacțiunea între refugiați și comunitatea locală.

„Astfel, ne dorim să cunoaștem mai bine țara în care trăim, să descoperim partea frumoasă a ei”, adaugă Natalia.

Cu sprijinul financiar al HEKS/EPER Moldova și al Guvernului Elveției, proiectul „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială” a oferit posibilitatea dezvoltării acestor inițiative, facilitând integrarea și ajutând refugiații și moldovenii vulnerabili să-și construiască un nou viitor în Moldova.

Natalia Molceanova nu doar că a reușit să se integreze și să-și găsească un loc în comunitatea moldovenească, dar a devenit și un exemplu de lider care aduce împreună oameni din diverse medii și culturi, în scopul de a construi un viitor mai bun pentru toți.

Despre subiectul coeziunii sociale reprezenta HEKS/EPER Moldova, Natalia Hadei a povestit în emisiunea „Consens Național” cu Vitalie Dogaru de la RLIVE TV.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 12:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 12:53 // Actual //  Ursu Victor

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat miercuri o nouă ofensivă tarifară globală, în care a inclus 183 de state și teritorii – printre care și… Insula Heard și Insulele McDonald, situate la peste 1.700 km de Antarctica și populate exclusiv de pinguini, foci și păsări marine. Populație umană: zero. Exporturi către SUA: tot zero.

Măsura face parte dintr-o strategie autointitulată „protecționism reciproc”, prin care SUA impune tarife de până la 50% statelor și regiunilor cu care are un deficit comercial.

Insulele Heard și McDonald, teritorii izolate ce aparțin Australiei, au fost incluse pe listă fără să aibă vreo activitate economică internațională. Alături de ele, și Diego Garcia, un atol din Teritoriul Britanic din Oceanul Indian, a fost vizat de un tarif „general” de 10% – deși acolo nu trăiesc civili, ci doar personal militar, în proporție covârșitoare american.

„Trump a reușit performanța să taxeze teritorii care nu exportă nimic și unde singurii rezidenți sunt foci, pinguini și soldați americani. Asta da reciprocitate!”, a comentat ironic un analist internațional pe platforma X.

În lista de ținte comerciale se regăsesc însă și parteneri economici majori:

China – tarif de 34%
Uniunea Europeană – 20%
Vietnam – 46%
Indonezia – 32%, în special pentru cafea
Marea Britanie, Mexic și Canada – 10%

Tarifele se aplică în mod uniform, fără a ține cont de relațiile economice strategice sau de efectele colaterale: Vietnamul, de exemplu, este locul unde multe companii americane, precum Nike, și-au relocat producția pentru a evita tarifele anti-China. Acum, aceste mutări devin inutile.

În cazul Indoneziei, consumatorii americani vor plăti mai mult pentru cafea, chiar dacă SUA nu exportă aproape deloc cafea în regiune. „Reciprocitatea” lui Trump riscă să lovească exact în consumatorul american, spun economiștii.

Paradoxal, țări precum Rusia, Iran, Cuba, Brunei, Somalia, Seychelles sau Tuvalu NU au fost vizate de noile măsuri. Rusia, de exemplu, a fost scutită, în ciuda unui volum comercial de 3,5 miliarde USD în 2024, în principal din comerțul cu îngrășăminte.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ