Ana Revenco anunță că procesul de vămuire comună poate începe miercuri dimineața. Aceasta precizează că rândurile s-au diminuat, iar un camion trece controlul de frontieră în aproximativ 14 minute.
În cadrul unui briefing de presă, Revenco a precizat că pentru implementarea măsurii discutată anterior de premierii Gavrilița și Ciucă se vor aplica anumite derogări. Acestea vor permite utilizarea echipamentelor la vama moldo-română.
„În cadrul ședinței Comisiei Situații Excepționale au fost luate decizii importante care să permită, print-un cadru de reglementare aprobat, funcționarea și facilitarea activității echipelor mixte. La modul practic, derogările vor permite amplasarea echipelor mixte pe teritoriul României, utilizarea logistică a tehnicii de calcul, a containerelor modulare, a scanerelor mobile și altor echipamente din dotarea sa. Derogările permit amplasarea de birouri comune de muncă și agrea de reguli provizorii de reguli și control care vor fi ulterior adoptate de părți”, a declarat Revenco.
Șefa MAI a precizat că astfel autoritățile sunt gata să se instaleze tehnic și să înceapă de la prima oră proiectul pilor privind efectuarea controalelor comune. „Înștiințam autoritățile partenere, astfel încât și partea română să facă parte din această schemă”, a declarat Revenco.
Precizăm că problema camioanele care stau în rând la vamă nu este una nouă, iar șoferii petreceau anterior câte 48 de ore în rând. După izbucnirea războiului în Ucraina, ei anunțau că timpul de așteptare a ajuns la cinci zile și cereau Chișinăului și Bucureștiului soluții comune. Autoritățile de peste Prut au confirmat că au probleme de infrastructură și nu le pot soluționa peste noapte, dar au suplinit ulterior numărul angajaților sanitar-veterinari.
Natalia Gavrilița a discutat subiectul cu omologul său român, Nicolae Ciucă. Cei doi s-au înțeles să implementeze vămuirea comună, iar Republica Moldova a asigurat șoferilor asistență psihologică și medicală și a instalat spații speciale unde conducătorii vehiculelor își pot satisface necesitățile alimentare, de igienă și de odihnă.