VIDEO Un nou laborator digital, inaugurat la Liceul Teoretic Bulgar „Vasil Levski” din Chișinău

13 Nov. 2023, 17:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Nov. 2023, 17:27 // Actual //  Lupu Eduard

În secolul 21, sistemul de învățământ trebuie să meargă pas în pas cu evoluția tehnologică! Asta se va întâmpla de acum încolo la Liceul teoretic bulgar „Vasil Levski” din capitală, unde a fost inaugurat un laborator digital, cu tehnologii de ultimă generație. Elevii de acolo își vor putea dezvolta abilitățile tehnologice grație programelor „Crearea oportunităților de reziliență economică a femeilor din comunitățile locale și a femeilor refugiate din Ucraina” și „Tekwill în Fiecare Școală”, cu susținerea UN Women și Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

În cadrul laboratorului se vor desfășura cursuri de design grafic, proiectare și dezvoltare web și multe altele. O altă parte bună e că vor avea acces la toate acestea nu doar elevii, dar și alți localnici, copiii refugiaților ucraineni și alți entuziaști ai tehnologiei. Școlarii deja au început lucrul în laborator și sunt entuziasmați de perspectivele care li se deschid.

„Noi cunoaștem că viitorul aparține digitalului. Îmi este foarte plăcut să văd că așa tineri ca voi vor începe de pe acum să beneficieze de competențe în domeniul IT, cee ace este un început foarte bun pentru voi. Iată de ce, Ambasada SUA este focusată, împreună cu partenerii noștri, inclusiv cei locali, pe dezvoltarea competențelor digitale, fapt pentru care am și început cu dotarea școlilor”, a declarat Laura Hruby, adjunct al șefului de misiune al Ambasadei SUA la Chișinău.

Tatiana Udrea, coordonatoare Program Abilitarea Economică a Femeilor a precizat următoarele:

„Ne bucură mult faptul că, pentru că reprezint UN Women, să văd aici multe fete, pentru că așa cum am și mai spus-o, încercăm să atragem cât mai multe femei, întrucât aici întâmpinăm unele dificultăți pe care încercăm să le rezolvăm. Cu vreo 20 și ceva de ani în urmă, când eram la școală, aveam un singur calculator și scriam totul în caiete. Era totul foarte dificil. Voi, acum aveți așa un laborator, la care noi nici nu visam”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Pentru noi, ca sector, este foarte important, pentru că domeniul IT mereu se dezvoltă și este într-o continuă schimbare. Este evident că fără laptop-uri bune, computere performante sau altă tehnică, uneori este imposibil să creezi ceva. Pentru a putea studia, este nevoie de a avea acces la tehnica de pe care poți studia”, a spus Ana Chirița, directoare Proiecte Strategice, ATIC.

Laboratorul Digital este rezultatul unui efort de renovare considerabil, cu costuri estimate la 120,000 de lei și este echipat cu tehnologie de ultimă generație în valoare de 485,000 lei.

„Mă bucur foarte mult pentru faptul că rețeaua laboratoarelor digitale se extinde în Republica Moldova. Eu am participat la lansarea și altor laboratoare digitale, de aceea pot să compar, am perspectivă. Este foarte important ceea ce însușiți dvs. pentru că competența digitală este una foarte importantă pentru timpul în care trăim. O să vă fie foarte utilă tuturor. Este un efort al mai multor actori, a mai multor parteneri ca acest proiect să fie posibil, de aceea mulțumesc, din numele Ministerului Educației, partenerilor. pentru tot sprijinul”, a declarat Adriana Cazacu, secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării (MEC).

În cadrul programului au fost deschise 5 astfel de laboratoare, dintre care 3 în regiuni și 2 în Chișinău, 3500 de copii având astfel oportunitatea să participe la training0uri și să obțină noi cunoștințe și competențe.

 

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău