VIDEO „Ziua Carierei la BNM” a reunit zeci de tineri dornici să activeze în sectorul bancar al Republicii Moldova

17 Feb. 2023, 17:51
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
17 Feb. 2023, 17:51 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Aproape o sută de participanți au venit astăzi la Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru a o descoperi în calitate de angajator, în cadrul evenimentului „Ziua Carierei la BNM”. Ca să asigure și prezența altor doritori la manifestare, banca centrală a organizat, în același timp, evenimentul și în format online.

Astfel, participanții au aflat direct de la angajații Băncii Naționale cum ar putea să se alăture echipei de profesioniști din sectorul bancar al Republicii Moldova.

Guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, care a adresat celor prezenți un cuvânt de salut, s-a referit la specificul  funcționării unei bănci centrale, diversitatea domeniilor de intervenție ale acesteia, cât și la oportunitățile oferite de banca centrală angajaților săi.

„BNM este în căutare permanentă de specialiști tineri, cu pregătire academică în domeniul bănci și finanțe, economiști, matematicieni,  ingineri în tehnologii informaționale. BNM poate să le ofere acestor specialiști o pistă bună de lansare unde oamenii pot să își dezvolte mai departe cunoștințele… Cererea noastre de cadre noi este mare și așteptările sunt mari. Știți că BNM acum urmează să preia mai multe responsabilități de supraveghere. Mă refer la supravegherea sectorului de asigurări, a instituțiilor financiare nebancare, ni se lărgește mandatul de stabilitate financiară, respectiv vom avea nevoie de cadre noi. BNM vrea să dezvolte dimensiunea de FinTech,  cea a sistemelor de plăți, incluziunea și educația financiară. Astfel, avem nevoie de oameni care să vină să lucreze cu entuziasm și abnegație, pentru că așa muncim noi la Banca Națională”, a precizat Octavian Armașu.

Evenimentul a inclus un panel de discuții, în cadrul căruia participanții au primit răspunsuri la o serie de întrebări legate de domeniile de activitate ale BNM. Au urmat nouă ateliere de lucru tematice, în cadrul cărora au fost abordate subiecte ca supravegherea bancară, raportările statistice, sistemele de plăți, tehnologiile și securitatea informațională, relații externe și integrare europeană, piețe financiare, reglementare și autorizare, stabilitate financiară, contabilitate și raportare financiară. Un moment special a fost vizita la muzeul BNM, unde invitații au avut parte de o prezentare despre însemnele monedei naționale.  De asemenea, vizitatorii au luat cunoștință de posturile vacante de la BNM, cerințele față de potențialii viitori angajați și oportunitățile de dezvoltare profesională oferite de BNM.

Evenimentul „Ziua Carierei la Banca Națională a Moldovei” este la cea de-a doua ediție, fiind organizat în colaborare cu instituțiile de învățământ superior din țară.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!