Viitorul Republicii Moldova: Condiții moderne pentru 900 de copii care frecventează școala și grădinița din Târnova

16 Oct. 2024, 10:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Oct. 2024, 10:43 // Actual //  bani.md

Locuitorii satului Târnova, raionul Edineț, își pot trimite în siguranță copiii la studii, fără a-și face griji pentru viața și sănătatea lor. Acoperișul gimnaziului, care anterior curgea și era periculos atât pentru elevi, cât și pentru profesori, a fost reparat datorită Poloniei. În plus, mai devreme școala, cu ajutorul Varșoviei, a reconstruit toaletele, fiind create condiții moderne pentru copii, scrie nordnews.md. 

„În primul rând, s-au schimbat condițiile pentru elevi și profesori. Au condiții mai bune pentru muncă și petrecerea timpului liber. Nu se scurge nimic, nu mai există pericol de rănire, așa-numita vătămare corporală. Plus că arată frumos. Instituția a fost dotată cu 2 blocuri sanitare cu 6 chiuvete, 6 toalete pentru băieți și fete separat, care creează condiții mai bune pentru igiena personală, pentru igiena copiilor și pentru sănătatea acestora”, a explicat Dinu Lupuleac, directorul gimnaziului din Târnova.

 

„În 2019, am construit un bloc sanitar în gimnaziu, care este folosit de personalul și elevii instituției. Valoarea proiectului la acea vreme era de 10.000 de euro”, a subliniat Cornelia Rusu, primar de Târnova, raionul Edineț.

Gimnaziul are 850 de elevi, iar grădinița locală „Ghiocel”, frecventată de 57 de copii, a devenit una dintre cele mai moderne instituții din nordul Moldovei. Cu sprijin românesc, întreaga clădire a fost restaurată, acoperișul a fost refăcut, au fost instalate conducte de apă, iar pereții au fost izolați.

Lucrătorii grădiniței sunt bucuroși că au acum posibilitatea de a folosi apa și de a lucra cu copiii în condiții îmbunătățite.

„Condițiile erau mult mai rele, nu era apă, duceam apă în găleți, spălam vase, îngrijirea copiilor era incomodă, ieșeam afară la toaletă. Iarna eram nevoiți să culcăm copiii în aceeași cameră în care făceam cursurile, deoarece încălzirea era de la sobă.  Acum sunt toate condițiile, copiii se simt mai bine și ne este mai ușor să muncim , a declarat Galina Diaconița, educatoare la grădiniță.

„În 2015, am participat la un program de investiții sociale din Moldova, proiectul nostru a câștigat. Valoarea inițială a acestuia a fost de 1.500.000 de lei, după care a existat o continuare de 1.200.000 de lei, astfel încât costul final al proiectului a fost de 2.700.000 de lei. Rezultatul este clădirea pe care o vedeți în fundal. Banii au fost donați de guvernul României, căruia îi suntem foarte recunoscători. Nu știu în ce stare ar fi aceste clădiri mari și importante pentru noi, dacă nu am fi avut acești bani”, a spus Cornelia Rusu, primarul satului Tîrnova, raionul Edineț.

Cu ajutorul sprijinului internațional, satul Târnova a fost capabil să reconstruiască infrastructura socială. Acest lucru a devenit posibil datorită sprijinului familiei europene.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO