VinOpera a dublat numărul artiștilor în 2023: 90 de muzicieni vor urca pe scenele din Varnița, Bulboaca și Castel Mimi!

23 Aug. 2023, 15:45
 // Categoria: Comercial // Autor:  MD Bani
23 Aug. 2023, 15:45 // Comercial //  MD Bani

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Muzică Clasică VinOpera se anunță un adevărat fior artistic. Acest eveniment impresionant reunește nu mai puțin de 90 de artiști și muzicieni de talie internațională, depășind astfel orice așteptări anterioare.

Fundația Constantin Mimi, organizatorul acestui spectacol muzical de excepție, a făcut o mutare surprinzătoare, dublând numărul de participanți comparativ cu anul precedent. De la muzică clasică și până la folclor și rock alternativ, repertoriul diversificat promite să atragă atenția publicului într-o manieră neașteptată.

Festivalul îmbină armonios notele muzicale ale artiștilor cu vinuri fine, o atmosferă incitantă sub cerul senin în locații din zona rurală mai puțin obișnuite pentru un eveniment de operă. Acest amalgam cultural oferă o experiență inedită, ce trebuie trăită pentru a fi crezută.

Odată cu extinderea festivalului în trei locații diferite, s-a mai produs o mișcare impresionantă – acesta s-a deschis publicului larg. Două dintre cele trei concerte sunt accesibile tuturor, oferindu-le iubitorilor de muzică șansa să fie martorii unor recitaluri memorabile. Este vorba de recitalurile organizate în satul Varniţa, pe 30 august şi la Bulboaca, pe 31 august. Două zile în care artişti consacraţi precum Ansamblul Etnofolcloric „Plăieşii”, maestrul Constantin Moscovici, „Gândul Mâţei Band”, Felicia Dunaf şi „Dunaff Band” vor evolua pentru toţi admiratorii.

O seară fascinantă la Castel Mimi

Se anunţă o seară feerică și în prima zi de toamnă, 1 septembrie. Toţi melomanii sunt aşteptaţi la cea mai frumoasă atracţie turistică din ţara noastră, monument de arhitectură – Castel Mimi, pentru a participa la un grandios spectacol simfonic, combinat cu un show de lumini, degustări de vinuri şi bucate alese.

După ce VinOpera a fost desemnat cel mai bun eveniment vinicol european al anului 2022, în cadrul concursului organizat de către ITER VITIS Rutele Culturale ale Consiliului Europei, şi „Evenimentul Anului” la Wine Travel Awards 2021 în categoria „Evenimentul Enogastronomic”, ediţia din acest an capătă o şi mai mare amploare. Peste 60 de muzicieni ai Orchestrei Operei Naţionale din Bucureşti şi ai Filarmonicii „Serghei Lunchevici” vor încânta auzul spectatorilor, sub conducerea dirijorului român Daniel Jinga, director general al Operei Naționale București.

Seara va fi încununată de vocile celor mai mari artişti de operă de la Bucureşti şi Chişinău. Printre ele cea a lui Iordache Basalic, solist al Operei Române de aproape 30 ani şi a Mădălinei Barbu, încadrată în categoria rară a sopranelor de coloratură, a cărei voce este asemănată cu cea a unei privighetori. Şi artiştii noştri de valoare, apreciaţi la nivel internaţional şi laureaţi ai celor mai prestigioase concursuri mondiale, Lilia Istratii şi Dumitru Mâţu, au pregătit recitaluri care să vă provoace fiori şi emoţii de încântare, în atmosfera nemaipomenită de la unicul castel din ţara noastră.

Uitaţi de grija parcării, pentru că la Castel Mimi aveţi un loc asigurat, iar dacă vă pasă de mediul ambiant, ceea ce vă îndeamnă organizatorii, atunci renunţaţi la automobilele proprii şi daţi prioritate trenului vinului, pentru a vă bucura din plin de relaxarea unei seri magice, savurând un pahar de vin şi bucurându-vă de prezenţa muzicienilor de valoare.

Lăsaţi-vă în grija gazdelor, care vor avea grijă de confortul vostru şi de o deservire impecabilă, de care au avut parte şi înalţii oficiali prezenţi la Summit-ul Comunităţii Politice Europene, desfăşurat la 1 iunie 2023, la Castel Mimi

Fii parte a celui mai notoriu Festival Internațional de Muzică Clasică din ţara noastră! Vino la VinOpera în perioada 30 august – 1 septembrie şi urmăreşte recitalurile din primele rânduri.

Fundația Constantin Mimi continuă ferm promovarea turismului în regiune, iar desfășurarea Festivalului Internațional de Muzică Clasică VinOpera în raionul Anenii Noi promovează și contribuie la acest lucru.

Pentru mai multe detalii despre festival puteți accesa paginile de Facebook a Fundației Constantin Mimi şi a Castel Mimi.

Festivalul Internaţional de Muzică Clasică VinOpera 2023 este organizat de către Fundaţia Constamtin Mimi, proiectul fiind finanțat de către Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” şi Castel Mimi.

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală