Moldova continuă să-și consolideze poziția pe harta exportatorilor mondiali de vin, înregistrând o creștere semnificativă în primele 7 luni ale acestui an. Potrivit datelor prezentate la cea de-a 7-a Conferință a Vinului, țara a exportat 71 de milioane de litri de vin îmbuteliat, înregistrând o creștere impresionantă de 34% în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent.
Cifrele oficiale arată că această creștere semnificativă se reflectă și în valoarea monetară a exporturilor, care a înregistrat un salt de 40%, atingând un total de 106 milioane de dolari. Exporturile de vinuri moldovenești au continuat să aibă o cerere puternică în țările partenere, ceea ce demonstrează calitatea și recunoașterea internațională a produselor viticole moldovenești.
România se menține în fruntea listei de țări importatoare de vinuri moldovenești, cu achiziții în valoare de 15 milioane de dolari, marcând o creștere de 13% față de anul 2022. Topul primelor zece țări importatoare este completat de Ucraina, cu o creștere impresionantă de 189%, Polonia (-14%), Cehia (+8%), Rusia (-4%), Belarus (+42%), SUA (+23%), China (-25%), Olanda (+91%) și Canada (-3%).
Din totalul exporturilor din primele 7 luni ale anului 2023, 60,1 milioane de litri au fost vinuri liniștite, în creștere cu 28%, în valoare de 69,6 milioane de dolari (+19%). Exporturile de divinuri au înregistrat o creștere de 276%, cu 8,1 milioane de litri și o valoare de 30 milioane de dolari (+161%). De asemenea, 1,6 milioane de litri de vinuri licoroase au fost exportate, cu o creștere de 11%, în valoare de 3,3 milioane de dolari.
În cadrul conferinței, s-a evidențiat că Moldova devine tot mai prezentă pe piața globală a vinurilor, iar principalele țări exportatoare de vin din lume, precum Italia, Spania, Franța, Chile, Australia, Africa de Sud, Germania, Portugalia, SUA, Noua Zeelandă, Argentina și Canada, recunosc calitatea și tradiția viticolă moldovenească. De asemenea, principalele țări importatoare de vinuri sunt SUA, Germania, Marea Britanie, Franța, Olanda, Canada, Rusia, China, Belgia, Portugalia, Japonia, Italia și Suedia.