Vladimir Putin va continua să apeleze la arma invincibilă a Rusiei – energia

26 Feb. 2024, 16:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2024, 16:04 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia va continua să îşi folosească rezervele energetice ca o armă, în contextul în care preşedintele Vladimir Putin urmăreşte să câştige influenţă economică şi politică la nivel mondial, estimează luni Ministerul britanic al Apărării, citat de DPA.

„Prin reducerea fluxurilor de gaze către Europa, prin restrângerea exporturilor prin conducte şi modificarea condiţiilor de plată, Putin a încercat să submineze unitatea în întreaga Europă împotriva războiului ilegal al Rusiei” în Ucraina, menţionează Ministerul Apărării britanic în raportul său zilnic de informaţii cu privire la războiul din Ucraina, postat pe reţeaua X (ex-Twitter).

Există o strânsă legătură între energie, securitate, politică şi obiectivele militare, indică acesta.

Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Rusia a utilizat energia ca pe o armă, a declarat ministerul, referindu-se la sechestrarea platformelor petroliere din Marea Neagră în 2015, care a urmat anexării ilegale a peninsulei Crimeea în 2014.

Instituţia de apărare de la Londra notează de asemenea reducerea livrărilor de gaze spre Europa de către compania rusă de stat Gazprom în 2021. Utilizarea energiei drept o armă va rămâne, probabil, un mijloc de coerciţie al Moscovei, mai adaugă ministerul citat.

De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina cu aproape doi ani în urmă, Ministerul britanic al Apărării publică rapoarte zilnice despre evoluţia războiului în Ucraina, în timp ce Moscova acuză Londra de dezinformare, notează DPA.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Apr. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul emisiunii Rezoomat de la RLIVE TV, fostul premier Ion Chicu a adus în discuție procedura de concesionare a spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, criticând faptul că aceasta nu respectă legislația și este afectată de nereguli.

Chicu a subliniat că, conform legii cu privire la întreprinderile de stat, procedura de locațiune a spațiilor comerciale trebuie să se desfășoare conform unor criterii clare și transparente, însă acest lucru nu s-ar întâmpla în cazul concesionării de la Aeroportul Chișinău. El a menționat că au fost depuse denunțuri la Procuratura Anticorupție, semnalând încălcări ale legii în desfășurarea acestui proces.

”Iarăși, facem abstracție de cifre. Acum, când îi aud pe aceștia, o să mă abțin. Care vin și spun că toată gâlceava, animozitatea în jurul acestei licitații, este din cauza că ei nu vor ca Șor să fie scos de acolo, eu vreau să întreb oamenii ce îi încurcă pe ăștia de la guvern să-l scoată pe Șor acolo”, a punctat fostul premier.

Fostul premier a susținut că este inacceptabil ca procedura de concesionare să se desfășoare în afara legii și că este necesar ca autoritățile să acționeze în conformitate cu prevederile legale pentru a asigura un proces corect și transparent. El a evidențiat faptul că procesul ar trebui să fie gestionat într-o manieră echitabilă, fără a favoriza anumite companii sau interese.

„Ce să facă următorul guvern? Pe ăștia tot așa o să-i măture? De ce să nu faci corect procedura acum? Cu atât mai mult că această companie (Lagardere n.r), din câte știm, nu este cea mai curată și strălucită, cu o istorie penibilă în România. Aici e înregistrată într-un cămin, nu știu pe unde. Despre asta este vorba”, se întreabă retoric fostul premier.

Chicu a ridicat întrebări cu privire posibilele influențe din partea anumitor actori politici. „Dumneavoastră nu vă provoacă suspiciuni faptul că asemenea active foarte atrăgătoare și care generează profituri semnificative. Deja la a doua licitație participă doar o companie. Că prima a fost a doua”, a conchis fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău