Vlah s-a răzvrătit împotriva Nataliei Gavrilița. Replica prim-ministrei: Готовь sanie летом

29 Iun. 2022, 16:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Iun. 2022, 16:39 // Actual //  bani.md

Guvernul a aprobat împrumutul de 300 mil. de euro de la BERD pentru achiziția de gaz la iarnă. Bașcana Găgăuziei Irina Vlah s-a arătat indignată de faptul că Republica Moldova are contract cu Gazpromul pentru o perioadă de cinic ani, iar pe de altă împrumută bani. În replică, prim-ministra Natalia Gavrilița i-a spus Irinei Vlah că Republica Moldova trebuie să se asigure de orice risc urmare a conflictului din regiune și a volatilității prețurilor.

„Dacă am semnat acest împrumut sunt careva riscuri că pot fi sistate livrările de gaze din Rusia. Pe de o aparte avem contrat pe cinici ani și ni se spune că este un acordl bun, în timp ce prețurile de achiziție sunt foarte mari. Pe de altă parte încheiem un contract de împrumut cu BERD pe un termen de trei ani în cazul în care vor fi riscuri și ne pregătim de acestea. Cum se explică acest lucru, este prevăzută sistarea gazelor de Federația Rusă”, a întrebat Vlah.

Prim-ministra i-a replicat bașcanei că Republica Moldova a trecut printr-o situație de reducere a gazului în octombrie anul trecut.

„După câte vă aduceți aminte în octombrie anul trecut, nu am avut cantitățile necesare de gaz. Din acel moment s-a luat decizia ca Republica Moldova să aibă propriile rezerve de gaz pentru ca să avem rezerve de cel puțin două luni. În Parlament avem legea cu privire la gazele naturale, care prevede ca tatul să facă stocuri strategice de metan în caz de force majeure pentru securitatea energetică a țării. Dumneavoastră cunoașteți despre volatilitatea prețurilor la gazele naturale și de furnizare? Ne pregătim de orice scenariu ca să avem resursele necesare, dar și rezervele naturale de gaz. Știm că avem război în Ucraina, există reduceri de volume spre țările europene. Trebuie să fim pregătiți. Toate acest lucruri trebuie pregătite vara. Готовь sanie летом”, i-a răspuns Gavrilița Irinei Vlah.

În octombrie anul trecut Moldovagaz a semnat un contract pe cinci ani cu Gazprom, însă până la ajungerea la înțelegere, concernul rus a redus livrările de gaz Republicii Moldova. O condiție la semnarea contractului a fost auditarea datoriei de 709 mil. USD până la sfârșitul lunii mai. Lucru care nu s-a mai întâmplat din cauza războiului din Ucraina care a îndepărtat companiile de audit să participe la concurs.

„În septembrie vom avea același șantaj în condițiile în care va trebui să trecem la formula de iarnă de calcul a prețului la gaz. Gazprom poate să zică voi nu ați făcut auditul și ei pot rezilia contractul, dar acest lucru nu poate fi făcut pentru că afectează Transnistria. Dar ca să avem puterea de negociere trebuie să ne creăm rezerve de gaz pentru cel puțin o lună. Or, Moscova ar putea deconecta gazul definitiv pentru a crea o criză umanitară. Trebuie să ne pregătim de acest scenariu. Or, dacă Kremlinul va ști că suntem pregătiți de așa un scenariu, șansele de reușită la negocieri sunt foarte mari”, explică expertul în energetică Sergiu Tofilat.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 16:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 16:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Dosarul fraudelor de la sanatoriul „Speranța” din Vadul lui Vodă avansează cu pași mici, după ce Curtea de Apel Chișinău a respins recursul Procuraturii și a menținut arestul la domiciliu pentru directoarea instituției, Olga Arseni, directorul adjunct și un intermediar. Decizia, pronunțată pe 1 iulie, confirmă hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, care pe 12 iunie schimbase arestul preventiv în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Procurorii contestă măsura, invocând riscuri de influențare a martorilor, distrugere de probe și obstrucționarea anchetei. Până în prezent, anchetatorii au audiat angajați ai sanatoriului, au ridicat documente contabile și au trimis multiple interpelări către instituții publice. Investigația, spun procurorii, este abia la jumătate, iar volumul de probă ce urmează a fi administrat necesită limitarea libertății acuzaților.

Arseni și complicii săi au fost reținuți pe 27 mai, sub acuzațiile de corupere pasivă, trafic de influență și delapidarea averii străine. Potrivit Centrului Național Anticorupție, directoarea ar fi cerut mită între 10.000 și 40.000 de lei pentru aranjarea licitațiilor publice și pentru a tolera nereguli grave în gestionarea sanatoriului. De asemenea, o parte din plățile făcute de pacienți pentru tratamente balneare nu era trecută în contabilitate, banii fiind deturnați în scopuri personale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO