Vremea de coșmar nu-i sperie pe vitezomani! Apasă pedala în disperare – 35% din totalul accidentelor

29 Iun. 2022, 13:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Iun. 2022, 13:08 // Actual //  Lupu Eduard

Siguranța rutieră este o problemă acută, iar Moldova nu face excepție. Conform datelor oficiale transmise de Inspectoratul național de securitate publica al IGP, extrase din sistemul informațional automatizat „Registrul de stat al accidentelor rutiere” și citate de xprimm.md, în 2021 s-au înregistrat 2.547 accidente în traficul rutier, în rezultatul cărora 257 persoane au decedat, iar altele 2.860 au fost traumatizate. Cifrele sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât tendința este una de creștere față de 2020, când fuseseră înregistrate 2.004 accidente rutiere, în urma cărora 245 de persoane au decedat, iar alte 2.265 au fost traumatizate.

În ceea ce privește factorii care au determinat accidente rutiere anul trecut, „viteza neadecvata vizibilității, condițiilor, situației rutiere” rămâne principala cauză, aceasta constituind peste 35% din numărul total al accidentelor din 2021 (902 in total) si conducând la decesul a 134 de persoane și traumatizarea altor 1028. Aceasta este urmată de „neacordarea priorității pietonilor” (438 de accidente), „neacordarea priorității altor vehicule” (336), „nerespectarea distantei intre vehicule” (176), „neasigurarea la schimbarea direcție de mers sau a benzii” (161), respectiv „starea de ebrietate alcoolica” (127 de accidente rutiere in 2021).

Situația este similară cu anul 2020, când accidentele rutiere au fost provocate de: viteza excesiva/ neadaptată la condițiile de drum și de vizibilitate – 614 accidente, urmată de neacordarea priorității pietonilor (313 accidente), neasigurarea la schimbarea benzii sau a direcției de mers (227 accidente), neacordarea priorității de trecere altor vehicule (191), stările de ebrietate (150) si traversarea neregulamentara a drumului de catre pietoni (118). Fata de 2020, in 2021 s-a identificat o crestere cu +102,38% a accidentelor rutiere produse ca urmare a „Nerespectarea distantei dintre vehicule”.

Din păcate, și anul 2022 a debutat cu un număr mare de incidente in trafic. Doar in primul trimestru din acest an, 512 persoane au fost victime ale accidentelor rutiere: 37 au decedat, iar 475 au fost traumatizate.

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău