Producţia de vin a Franţei ar urma să scadă anul acesta cu aproape un sfert, deoarece vremea nefavorabilă a afectat podgoriile, cea mai afectată fiind regiunea Champagne, a anunţat vineri Ministerul Agriculturii de la Paris, transmite Reuters.
Ministerul se aşteaptă în 2024 la o producţie de vin de 36,9 milioane hectolitri, în scădere faţă de un nivel de 37,5 milioane hectolitri previzionat luna trecută. Un hectolitru este echivalent cu 100 de litri sau aproximativ 133 de sticle standard de vin.
Estimarea revizuită, care are la bază cele mai recente date privind recoltarea, este cu 17% sub media din ultimii cinci ani, de 44,2 milioane hectolitri.
„Acest an a fost caracterizat de vremea nefavorabilă, cu precipitaţii de la înflorire şi până la recoltare în majoritatea regiunilor unde se cultivă viţa de vie, iar bolile au afectat recoltele”, a apreciat Ministerul Agriculturii.
Toate tipurile de vin sunt afectate, precum şi cele care urmează să fie distilate pentru coniac, şi care au beneficiat anul trecut de o recoltă excepţională.
Champagne a înregistrat anul acesta cel mai sever declin al producţiei în rândul regiunilor producătoare de vin, cu o scădere de 46%, faţă de rezultatele bune din 2023 şi cu 31% sub media din ultimii cinci ani.
La fel ca şi alte culturi, precum cerealele, strugurii au avut şi ei de suferit de pe urma ploilor abundente care au căzut în Franţa în acest an. Excesul de umezeală a ajutat la răspândirea bolilor în vii, a subliniat Ministerul francez al Agriculturii. În plus, multe culturi de viţă de vie au avut de suferit de pe urma unui fenomen de polenizare deficitară, tot din cauza ploilor în perioada de înflorire.
Vinul este cel mai important produs agricol al Franţei şi în mod normal Franţa, Spania şi Italia concurează pentru titlul de cel mai mare producător mondial de vin. Însă sectorul se confruntă cu scăderea consumului intern, fenomen care a lovit unele zone importante pentru producţia de vin, cum este Bordeaux, contribuind la protestele recente ale fermierilor.
Vremea nefavorabilă va duce la scăderea producţiei de vin a Franţei, în 2024
10 Nov. 2024, 09:07
// Categoria: // Autor:
12 Nov. 2024, 15:07
// Categoria: // Autor:
Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în cadrul unei ședințe publice, un nou tarif pentru energia termică furnizată de Î.M. „Rețelele și Centralelor Termice Comrat”. Noul tarif va fi de 2 882 lei/Gcal (fără TVA), în scădere cu 427 lei/Gcal, reprezentând o reducere de 13% față de tariful anterior.
Această ajustare a tarifelor a fost determinată de scăderea costurilor planificate pentru achiziția gazelor naturale pe parcursul anului 2024, actualizarea prognozelor pentru indicatorii macroeconomici esențiali și măsurile de evitare a acumulării de devieri financiare în cadrul activităților reglementate.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!
-
1Se scumpește gazul pentru populație? Devieri tarifare de aproape 700 de milioane de lei la Moldovagaz
-
2Confiscare istorică în Europa: 530 milioane de euro aparținând Gazprom, reținute pentru încălcarea contractelor de gaze
-
3Datoria de stat a Moldovei ajunge la 41 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 17.000 de lei per locuitor
-
4Parlicov îngroapă securea războiului! Ar putea merge la Gazprom să prezinte noii membri desemnați la Moldovagaz
-
5Schimbări majore pe piața gazelor din Moldova: Întreprinderile mari vor trece pe piața liberă începând cu 2025
bănci şi finanţe
Rusia zguduie piața cripto: taxe noi și controale stricte pentru tranzacțiile digitale
bănci şi finanţe
După 8 ani de fluctuații, inflația se aliniază perfect cu ținta de 5% a BNM
bănci şi finanţe
Bitcoin explodează la un nou maxim istoric după victoria lui Trump: Cât valorează acum moneda virtuală?
bănci şi finanţe
Kremlinul vrea un super-gigant energetic: Rosneft ar putea fuziona cu Lukoil și Gazprom Neft
bănci şi finanţe
Vremea nefavorabilă va duce la scăderea producţiei de vin a Franţei, în 2024
bănci şi finanţe
Profit de milioane pentru acționarul unei bănci sistemice din Moldova – cine sunt câștigătorii din spatele succesului
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău