Warren Buffett ar fi fost cel mai bogat om din lume dacă nu își dona 50% din avere. Elon Musk i-a luat locul

31 Ian. 2022, 16:21
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
31 Ian. 2022, 16:21 // Au Bani //  MD Bani

Dacă renumitul investitor, Warren Buffett nu ar fi donat jumătate din averea sa unor organizații de caritate, în această lună ar fi fost mai bogat decât Elon Musk.

CEO-ul Berkshire Hathaway are o avere netă de 113 miliarde de dolari, sau puțin peste jumătate din averea de 220 de miliarde de dolari a CEO-ului Tesla și SpaceX, Elon Musk, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Dacă Buffett nu ar fi donat acțiuni în valoare de 111 miliarde de dolari în ultimii 16 ani, ar fi mai bogat decât Musk astăzi.

Buffett deținea aproape 475.000 de acțiuni Berkshire „A” în 2006, când s-a angajat să dea 99% din averea sa unor cauze nobile. De atunci, el și-a redus la jumătate participațiile la aproximativ 239.000 de acțiuni, reducând valoarea participației sale din Berkshire la 112 miliarde de dolari.

Averea netă a investitorului a crescut cu peste 4 miliarde de dolari în acest an, deoarece temerile tot mai mari de inflație și de majorări ale dobânzilor au alimentat o creștere de 3% a acțiunilor Berkshire. În schimb, averea lui Musk a scăzut cu 50 de miliarde de dolari în această lună, reflectând o vânzare dureroasă a acțiunilor tehnologice care a redus prețul acțiunilor Tesla cu 29%.

Forbes estimează că Musk și-a dat mai puțin de 1% din averea sa unor organizații de caritate, așa că filantropia sa nu i-a erodat în mod material valoarea netă. Cu toate acestea, donația lui Buffett s-ar putea să fi crescut prețul acțiunilor Berkshire, ceea ce înseamnă că averea investitorului ar putea fi mai mică astăzi fără generozitatea lui din ultimii ani.

Șeful Berkshire este singurul dintre cei mai bogați 10 oameni din lume a cărui avere netă a crescut în acest an. Colegii săi centimiliardari au pierdut aproape 150 de miliarde de dolari din averea lor combinată în câteva săptămâni.

Filantropia lui Buffett i-a afectat averea, costându-l titlul de cel mai bogat om din lume. Cu toate acestea, deceniile sale de investiții atente continuă să dea roade, deoarece investitorii se îngrămădesc din nou în Berkshire pentru siguranță, iar colecția sa de acțiuni și afaceri generează o mulțime de bani pe care să îi dea.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 14:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 14:06 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova riscă să repete scenariul din iarna trecută, când întârzierea achizițiilor de gaze naturale a dus la scumpiri considerabile pentru consumatori. Deși problema a fost discutată oficial încă din 3 decembrie 2024, când Parlamentul a cerut elaborarea unui plan național de achiziții în termen de 60 de zile, până în prezent nu există niciun rezultat concret, iar Guvernul nu a anunțat nici graficul, nici responsabilul, nici începutul efectiv al achizițiilor, potrivit declrației Blocului „Împreună”

În plus, Planul de măsuri privind independența energetică, aprobat recent de Executiv, nu menționează deloc subiectul achiziției gazelor, în ciuda importanței sale pentru securitatea energetică a țării.

Amintim că, în 2023, întârzierea procurării gazului a dus la majorarea tarifelor, costurile fiind suportate direct de populație. Deși premierul Dorin Recean a cerut public demiterea lui Vadim Ceban, șeful Moldovagaz, pentru gestionarea defectuoasă a situației, acesta se află în continuare în funcție.

Conform Legii gazelor naturale, Guvernul este responsabil de asigurarea securității energetice și a aprovizionării cu gaze, însă lipsa de acțiune concretă sporește riscul ca Moldova să se confrunte din nou cu crize de aprovizionare și tarife explozive în iarna 2025.

În acest context, Blocul Împreună vine cu un pachet de 7 măsuri urgente care vizează profesionalizarea și transparența achizițiilor de gaze: transferul responsabilității achiziției de la Moldovagaz la Energocom, companie de stat cu reputație mai bună și capacitate financiară mai mare, elaborarea de către Guvern a unui plan clar de achiziții pentru sezonul rece, cu grafic lunar/trimestrial, stocuri și contracte forward, după modelul UE, monitorizare lunară de către Guvern și ANRE a implementării planului de achiziții.
Aprobarea de către furnizorii reglementați (Energocom, Moldovagaz) a procedurilor de achiziție, cu transparență și criterii conforme pieței bursiere, audit extern asupra sistemului informatic de licitație al Energocom, pentru a elimina suspiciunile de manipulare sau favorizare a ofertelor, elaborarea unui regulament intern clar la Energocom, pentru a preveni orice formă de intervenție sau întârziere a ofertelor transmise prin serverul licitațiilor și transferul întreprinderilor energetice de stat în subordinea Ministerului Energiei, pentru a spori responsabilitatea și eficiența decizională în sector.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ