Xi schimbare neașteptată față de Putin: China întorsătură strategică privind Rusia după un secol

01 Apr. 2023, 07:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Apr. 2023, 07:12 // Actual //  bani.md

Uniunea Europeană și aliații săi occidentali au urmărit cu atenție ultimii pași făcuți de China pe scena internațională, inclusiv prin vizita de mare amploare a președintelui Xi Jinping la Moscova și suspiciunile de ajutor militar pentru țara prietenă. Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a afirmat că China exploatează slăbiciunea lui Vladimir Putin pentru a-și maximiza influența geopolitică asupra Rusiei, ducând la o inversare a echilibrului de putere dintre cei doi aliați, după un secol.

„Departe de a fi descurajat de invazia atroce și ilegală a Ucrainei de către Moscova, președintele Xi își menține „prietenia fără limite” cu Rusia lui Putin”, a declarat von der Leyen joi, 30 martie 2023, potrivit Euronews.
„Dar a existat o schimbare de dinamică în relația dintre China și Rusia. Din vizita lui Xi reiese clar că China vede slăbiciunea lui Putin ca pe o modalitate de a-și spori influența asupra Rusiei.

„Și este clar că echilibrul de putere în acea relație – care în cea mai mare parte a secolului trecut a favorizat Rusia – s-a inversat acum”. Rolul Chinei în războiul din Ucraina va fi un „factor determinant” pentru definirea angajamentului dintre Bruxelles și Beijing, a avertizat von der Leyen.

„China are responsabilitatea de a juca un rol constructiv în promovarea unei păci juste”, a spus von der Leyen. „Orice plan de pace care ar consolida efectiv anexările ruse nu este pur și simplu un plan viabil. Trebuie să fim sinceri în acest punct”.

De-a lungul discursului său de 40 de minute, președinta Comisiei Europene a pictat o imagine sobră, și uneori arzătoare, a stării actuale a relațiilor UE-China, descriindu-le drept „mai îndepărtate și mai dificile” și a acuzat direct Beijingul de a depăși ordinea liberului schimb, de a agresa țările mici, de a încălca drepturile omului, de a-și întări statutul militar și de a intensifica campaniile de dezinformare și constrângere în întreaga lume.

„Aceste acțiuni de escaladare indică o China care devine mai represivă în țară și mai asertivă în străinătate”, a spus von der Leyen. „China a întors pagina acum privind era „reformei și deschiderii” și se deplasează într-o nouă eră a securității și controlului”.

Von der Leyen a vorbit pe larg despre o China care, în opinia ei, devine o superputere comandantă care și-a structurat întreaga economie și societate în jurul controlului absolut al Partidului Comunist de guvernământ și a a transformat drepturile individuale ale cetăţenilor într-un simplu subordonat al suveranităţii naţionale.

„Ne putem aștepta să vedem un impuls clar pentru a face China mai puțin dependentă de lume și lumea mai dependentă de China”, a spus von der Leyen. „Obiectivul clar al Partidului Comunist Chinez este o schimbare sistemică a ordinii internaționale cu China în centru. Am văzut-o cu pozițiile Chinei în organismele multilaterale care arată hotărârea sa de a promova o viziune alternativă a ordinii mondiale”.

„Cred că nu este nici viabil – nici în interesul Europei – să ne decuplăm de China. Relațiile noastre nu sunt albe sau negre – și nici răspunsul nostru nu poate fi în acest fel”, a spus von der Leyen, solicitând stabilitate diplomatică și linii de comunicare deschise.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău