Xi schimbare neașteptată față de Putin: China întorsătură strategică privind Rusia după un secol

01 Apr. 2023, 07:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Apr. 2023, 07:12 // Actual //  bani.md

Uniunea Europeană și aliații săi occidentali au urmărit cu atenție ultimii pași făcuți de China pe scena internațională, inclusiv prin vizita de mare amploare a președintelui Xi Jinping la Moscova și suspiciunile de ajutor militar pentru țara prietenă. Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a afirmat că China exploatează slăbiciunea lui Vladimir Putin pentru a-și maximiza influența geopolitică asupra Rusiei, ducând la o inversare a echilibrului de putere dintre cei doi aliați, după un secol.

„Departe de a fi descurajat de invazia atroce și ilegală a Ucrainei de către Moscova, președintele Xi își menține „prietenia fără limite” cu Rusia lui Putin”, a declarat von der Leyen joi, 30 martie 2023, potrivit Euronews.
„Dar a existat o schimbare de dinamică în relația dintre China și Rusia. Din vizita lui Xi reiese clar că China vede slăbiciunea lui Putin ca pe o modalitate de a-și spori influența asupra Rusiei.

„Și este clar că echilibrul de putere în acea relație – care în cea mai mare parte a secolului trecut a favorizat Rusia – s-a inversat acum”. Rolul Chinei în războiul din Ucraina va fi un „factor determinant” pentru definirea angajamentului dintre Bruxelles și Beijing, a avertizat von der Leyen.

„China are responsabilitatea de a juca un rol constructiv în promovarea unei păci juste”, a spus von der Leyen. „Orice plan de pace care ar consolida efectiv anexările ruse nu este pur și simplu un plan viabil. Trebuie să fim sinceri în acest punct”.

De-a lungul discursului său de 40 de minute, președinta Comisiei Europene a pictat o imagine sobră, și uneori arzătoare, a stării actuale a relațiilor UE-China, descriindu-le drept „mai îndepărtate și mai dificile” și a acuzat direct Beijingul de a depăși ordinea liberului schimb, de a agresa țările mici, de a încălca drepturile omului, de a-și întări statutul militar și de a intensifica campaniile de dezinformare și constrângere în întreaga lume.

„Aceste acțiuni de escaladare indică o China care devine mai represivă în țară și mai asertivă în străinătate”, a spus von der Leyen. „China a întors pagina acum privind era „reformei și deschiderii” și se deplasează într-o nouă eră a securității și controlului”.

Von der Leyen a vorbit pe larg despre o China care, în opinia ei, devine o superputere comandantă care și-a structurat întreaga economie și societate în jurul controlului absolut al Partidului Comunist de guvernământ și a a transformat drepturile individuale ale cetăţenilor într-un simplu subordonat al suveranităţii naţionale.

„Ne putem aștepta să vedem un impuls clar pentru a face China mai puțin dependentă de lume și lumea mai dependentă de China”, a spus von der Leyen. „Obiectivul clar al Partidului Comunist Chinez este o schimbare sistemică a ordinii internaționale cu China în centru. Am văzut-o cu pozițiile Chinei în organismele multilaterale care arată hotărârea sa de a promova o viziune alternativă a ordinii mondiale”.

„Cred că nu este nici viabil – nici în interesul Europei – să ne decuplăm de China. Relațiile noastre nu sunt albe sau negre – și nici răspunsul nostru nu poate fi în acest fel”, a spus von der Leyen, solicitând stabilitate diplomatică și linii de comunicare deschise.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Mai 2025, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 14:57 // Actual //  Ursu Victor

Gigantul energetic Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, intenționează să intre direct pe piața din Republica Moldova prin înființarea unei subsidiare de trading, care ar putea acoperi până la 30% din necesarul de gaze naturale al țării vecine.

„Există un potențial maxim de 1 miliard de metri cubi, cât este consumul total al Moldovei. Noi estimăm că am putea acoperi între 20% și 30% din acest volum”, a declarat directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, citat de Profit.ro.

Spre deosebire de România, unde Romgaz este obligată prin lege să vândă gaze la un preț reglementat de 120 lei/MWh pentru consumatorii casnici și CET-uri până în martie 2026, piața din Republica Moldova este complet liberalizată. Acest aspect creează o oportunitate de a vinde gazele la prețuri mai mari.

„Diferența dintre prețurile din România și cele din Republica Moldova, chiar și după scăderea tarifului de transport, ne permite să valorificăm gazele la un preț mai bun peste Prut”, se menționează într-un document oficial al Romgaz.

Planul de extindere a Romgaz în Moldova vine și în contextul în care compania se pregătește să majoreze semnificativ producția, odată cu extragerea gazelor din zăcământul offshore Neptun Deep, dezvoltat împreună cu OMV Petrom. Producția din Marea Neagră este așteptată să înceapă în 2027.

De altfel, Energocom, traderul de stat al Republicii Moldova, a semnat deja primul său contract pe termen lung cu OMV Petrom pentru livrări de gaze provenite din Neptun Deep, consolidând astfel poziția României ca furnizor strategic pentru securitatea energetică a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO