Serghei Tomșa, despre numirea sa în fruntea CFM: Dacă se zvonește înseamnă că e adevărat

12 Feb. 2024, 14:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Feb. 2024, 14:27 // Actual //  Lupu Eduard

Serghei Tomșa, Vicedirector General, responsabil de Infrastructură şi Tracţiune ar putea asigura interimatul la Calea Ferată a Moldovei, după ce Oleg Tofilat a demisionat din funcția de șef al companiei.

„Dacă se zvonește înseamnă că e adevărat. Deocamdată nu cunosc, dacă voi asigura sau nu interimatul. Să așteptăm ziua de mâine după care vom vedea”, a explicat pentru BANI. Serghei Tomșa.

Redacția l-a contactat și pe șeful APP, Roman Cojuhari pentru a ne confirma sau infirma informația, însă până la publicarea știrii nu am obținut un răspuns.

Serghei Tomșa a mai asigurat interimatul la CFM în perioada anilor 2011 – 2013.

Oleg Tofilat, directorul CFM și-a înaintat cererea de demisie, în datata de 29 ianuarie.

Într-o postare pe Facebook, Tofilat a evidențiat trei principale motive care l-au determinat să-și prezinte demisia. În primul rând, el a exprimat îngrijorarea profundă cu privire la continuitatea activităților CFM, subliniind necesitatea de lichiditate și proficientă operațională. Directorul a subliniat că instrumentele corporative de care dispune nu sunt suficiente pentru a satisface aceste condiții, iar măsurile esențiale, cum ar fi capitalizarea și vânzarea activelor ne-operaționale, sunt în responsabilitatea factorilor de decizie politici.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

09 Mai 2024, 17:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Mai 2024, 17:12 // Actual //  bani.md

Miercuri, 8 mai, în cadrul ședinței de Guvern, a fost aprobat proiectul de modificare a Regulamentului privind modul de compensare a cheltuielilor unității în învățământul dual. Astfel, solicitantul compensației trebuie să prezinte un certificat de conformitate emis de Camera de Comerț și Industrie a RM (CCI a RM). Alte verificări ale dosarului, în afara celor financiare legate de admisibilitatea cheltuielilor, nu vor mai fi necesare.

Prezent în cadrul ședinței, Sergiu Harea, Președintele CCI a RM, a salutat decizia cabinetului de miniștri și a subliniat importanța aprobării Hotărârii.

„Este important să ne îndreptăm către o nouă etapă, și anume să aliniem pregătirea cadrelor din sistemul educațional tehnic cu programele naționale, resursele statului și resursele donatorilor. Cu sprijinul acordat de stat, vom reuși să dezvoltăm o economie capabilă să facă față cerințelor și concurenței din cadrul Uniunii Europene”, a declarat Sergiu Harea.

De asemenea, conform proiectului aprobat, vor fi admise pentru compensare următoarele cheltuieli suportate în anul respectiv de studii (1 septembrie – 31 august):

  • Remunerația de formare profesională (fără adaosuri și sporuri), dar nu mai mult de 30% din cuantumul salariului minim pe țară înregistrat la data suportării cheltuielilor de către unitate;
  • Salariul de bază lunar al maistrului-instructor care a instruit elevii în învățământul dual, dar nu mai mult de cuantumul salariului minim pe țară înregistrat la data suportării cheltuielilor de către unitate;
  • Cheltuielile pentru serviciile acordate de către Camera de Comerț și Industrie a RM în vederea realizării prevederilor ce vizează învățământul dual;
  • Cheltuielile suportate de către unitate pentru instruirea psihopedagogică de cel puțin 20 credite ale maistrului-instructor;
  • Cheltuielile pentru organizarea locurilor de instruire (amortizarea mijloacelor fixe, a activelor nemateriale, întreținerea și reparația mijloacelor fixe, cheltuielilor de birotică);
  • Cheltuielile suportate de către unitate pentru serviciile de formare profesională achitate instituției de învățământ profesional tehnic în care se instruiește elevul prin învățământul dual, dar nu mai mult de cuantumul salariului minim pe țară înregistrat la data suportării cheltuielilor de către unitate.

Măsură va reprezenta o motivație în plus pentru cele aproximativ 171 de scrisori de intenție ale unităților economice pentru realizarea învățământului dual în anul 2024, cu un număr de peste 2000 de locuri disponibile.

Conform datelor, în anul de studii 2023-2024, aproximativ 1700 de elevi își desfășoară studiile prin învățământ dual în cadrul a 30 de instituții de învățământ profesional tehnic în parteneriat cu circa 140 de unități economice.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău