10 LEI// Masterclass de producere a florilor de săpun cu Marina Grosu. Hobby transformat în sursă de venit

27 Iul. 2022, 17:02
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
27 Iul. 2022, 17:02 // Interviu //  MD Bani

Un hobby poate fi transformat într-o sursă de venit și de ce nu într-o mică afacere de familie. Fiind în concediul de îngrijire a copilului, Marina Grosu a descoperit frumoasa lume a săpunului natural. Mai mult decât atât, ea a reușit să le ofere forme deosebite de flori și prăjituri. Unii, neștiind că este săpun, au încercat chiar să le guste, la cât de bine arată. Am invitat-o pe Marina Grosu, fondatoarea HandMade Flowers Soap la emisiunea 10 LEI pentru a se împărtăși cu experiența ei și pentru a realiza un masterclass. Află cum a început să ofere compoziții din flori de săpun deosebite.

„La început a fost o lume necunoscută pentru mine. Copilul meu a făcut o alergie și mă gândeam cum pot să îl ajut. Am cumpărat săpun natural pe bază de uleiuri. În urma utilizării alergia a trecut. Atunci m-am gândit de ce să nu fac eu un produs bun pentru mine, să cunosc ce pun în el și să-l folosesc zilnic. Totul a început treptat. Mai întâi am început să mă informez după care a urmat un curs. Apoi am început să produc săpun. Inițial am început cu forme de chec, majoritatea credeau că sunt dulciuri. Apoi am descoperit florile de săpun și m-am îndrăgostit.”

Flori de săpun

Acum, florile de săpun sunt o sursă de venit pentru Marina Grosu. Clienții revin de fiecare dată cu drag și sunt încântați de rezultatul obținut.

Marina Grosu este cunoscută pentru compozițiile realizate din flori de săpun. Ele pot fi o alternativă a florilor de grădină pentru un eveniment sau cadou pentru persoanele dragi.

„Compozițiile din flori de săpun sunt mai deosebite. Poți merge cu ele în ospeție pentru a-i bucura pe cei dragi.”

Florile de săpun pot fi folosite pentru igiena zilnică a mâinilor. Ele nu usucă pielea și oferă un efect de hidratare și catifelare. De asemenea, ele ajută la regenerarea pielii.

„Dimineața începe cu săpun”

Visul Marinei Grosu este să creeze un buchet imens din flori de săpun: „atât de mare încât să nu-l pot ridica”. Realizând compozițiile de săpun și însăși procesul de producere îi oferă posibilitatea să-și manifeste creativitatea la maxim.

Dimineața antreprenoarei nu începe cu o cafea, dar cu săpun. Toată ziua  este implicată în procesul de producere și realizare a compozițiilor. Marina mai este responsabilă și de interacțiunea cu clienții.

„Toată ziua, de dimineață și până seara târziu, sunt printre flori.”

Nu în ultimul rând, am discutat cu Marina Grosu despre dorința femeilor de a lansa afaceri anume în perioada de îngrijire a copiilor. Potrivit ei, în această perioadă ești mai inspirată și apare dorința de a avea o activitate deosebită.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău