(VIDEO) 10 LEI// A început o afacere în bucătărie. Cine este Victoria Gulpe, moldoveanca care produce granola de casă

21 Iul. 2022, 17:10
 // Categoria: Interviu // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Iul. 2022, 17:10 // Interviu //  Dumitrita Culiuc

Victoria Gulpe este o tânără antreprenoare din Chișinău care a lansat o facere în concediul de îngrijire a copilului. În 2022, în perioada pandemiei, a început să producă granola de casă sub numele „Granoleya”. Produl a reușit să-i cucerească pe clienți, întrucât este un produs sănătos și de calitate înaltă. Am invitat-o pe Victoria Gulpe la emisiunea „10 LEI” pentru a afla mai multe detalii despre parcursul ei antreprenorial cât și despre provocarea de a fi mămică-antreprenoare.

Ideea de afacere a apărut dintr-o necesitate, fiind în concediul de maternitate. Victoria căuta metode de a-și diversifica alimentația pentru micul dejun, întrucât avea un regim strict și astfel a descoperit granola. A început să producă granola acasă, renunțând la cea din comerț. Familia și prietenii au fost printre primii care au avut posibilitatea să ofere o recenzie produsului. Astfel, din dorința de a propune consumatorilor un produs calitativ a lansat „Granoleya”. Producerea a început chiar în bucătărie, iar mai târziu a găsit și un spațiu de producere dotat cu echipament care îi permite să bucure tot mai mulți clienți.

„Am început producerea în limitele bucătăriei. Tot venitul pe care îl aveam la acel moment l-am investit în materie primă și am început să caut ambalaje. Absolut tot profitul a fost reinvestit pentru a crește. De asemenea, am încercat să mă concentrez pe alegerea rețetelor corecte și gustoase. Din 10 pe care le-am planificat inițial au rămas doar 4.”

La început de cale Victoria a fost cea care era responsabilă de tot ce se întâmpla cu „Granoleya” de la producere, contabilitate și până la vânzare.

Deși este încă la început de cale, antreprenoarea are planuri mari de viitori, în primul rând, are scopul de a crește producerea precum și vânzările. Cu toate acestea, calitatea produselor va rămâne aceeași.

„Cu părere de rău, am observat la mai mulți producători că odată ce încep a crește volumul vânzărilor, capacitatea de producere, calitatea scade. Noi ne dorim să păstrăm calitatea la cel mai înalt nivel pentru că vrem să fim primii pe piață.”

Dejun „regesc”

Fulgii de ovăz sunt ingredientul principal din granola produsă de Victoria Gulpe. Fulgii de ovăz sunt combinați cu un mix de nuci: caju, migdale, miez de nucă, îndulcite cu miere naturală. La tot acest mix se adaugă fructe deshidratate și sunt coapte la cuptor.

Produsele Granoleya pot fi găsite în aproximativ 15 magazine din Chișinău și la târgurile producătorilor autohtoni: Cămara Fest, EcoLocal. De asemenea, se vând și online, fiind livrate pe tot teritoriul Republicii Moldova.

„În mod tradițional granola se consumă cu lapte sau iaurt, însă există și alte combinații. De exemplu, unt de arahide cu măr și granola care poate fi consumată atât la mic dejun cât și o gustare la prânz sau cină. O altă idee ar fi pară coaptă și cașcaval dorblu în combinație cu granola. Granola sărată poate fi servită cu supă cremă sau salată verde.”

Mamă-antreprenoare

Pentru a reuși, Victoria Gulpe a avut parte de nopți nedormite și uneori chiar a făcut sacrificii.

„Să fii mamă-antreprenoare este o provocare adevărată. Sinceră să fiu este destul de greu să găsești acea balanță armonioasă între familie și afacere. Am înțeles că este real să combini viața de familie și de antreprenor, dar vine timpul că trebuie să-ți setezi prioritățile. Noaptea mă ocupam de granola, ziua de copil. ”

În pofida nopților nedormite și a greutăților care i-au apărut în cale, Victoria Gulpe a reușit să crească și acum este mândră de ceea ce a realizat.

Un mare aport îl au și buneii, care nu au refuzat să o susțină și să o ajute. în momentele în care a fost necesar.

Provocările vieții de antreprenor

Cea mai mare provocare pentru Victoria Gulpe a fost piața de desfacere, întrucât este prea mică. Din acest motiv, „Granoleya” se orientează și pe piața externă pentru a crește capacitatea de producere. O altă provocare este și birocrația.

„Avem o piață mică de desfacere. Când ești producător mic nu prea ești luat în seamă. Trebuie să te rogi foarte mult ca să ajungi în magazin. A fost foarte complicat inițial.”

Fondatoarea „Granoleya” și-ar fi dorit să existe mai multe posibilități de dezvoltare în Republica Moldova, fără a fi nevoie să migreze spre alte piețe.

Pentru mai multe detalii urmărește interviul integral. Vei avea posibilitatea să afli ce ar face-o pe Victoria Gulpe să renunțe la afacerea lansată.

Realitatea Live

10 Aug. 2022, 17:33
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Aug. 2022, 17:33 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

XY Partners anunță despre deschiderea aplicărilor pentru cea de a cincea ediție a Programului dedicat startup-urilor, XY Accelerator. Programului se va desfășura în perioada 12 septembrie – 13 decembrie 2022 și are drept scop instruirea antreprenorilor și dezvoltarea afacerilor. Astfel, proaspeții antreprenori care vor să-și dezvolte ideile de afaceri și fondatori de startup-uri au timp să aplice până la 21 august.

Iată câteva beneficii pe care le poți obține dacă aplici la program:

  • Participare la ateliere tematice pentru antreprenori și acces nelimitat la 12 cursuri despre antreprenoriat în cadrul Academiei Online.
  • Acces la o rețea extinsă de persoane care gestionează cele mai de succes companii din R. Moldova.
  • Abordare individuală a afacerii tale, suport operațional și acces gratuit la instrumente digitale necesare.
  • Mentorat din partea specialiștilor locali și internaționali.

Companiile selectate în cadrul programului vor avea posibilitatea să-și prezinte ideile și afacerea în fața investitorilor privați din cadrul comunității Business Angels Moldova (BAM), precum și a investitorilor internaționali. Eventual, cei care vor reuși să convingă investitorii ar putea obține finanțare pentru dezvoltarea ulterioară a afacerilor. 

În cadrul primelor patru ediții ale programului, companiile Teleportravel, Floral Soul, KIDDO și Unde.io au obținut investiții financiare, mentorat din partea specialiștilor locali din diverse domenii și acces la sesiuni cu experți internaționali.

Vrei să participi la cea de a cincea ediție a Programului XY Accelerator? Aplică aici

Acest program este realizat de XY Partners în cadrul EU4Moldova: Start City Cahul,  proiect finanțat de Uniunea Europeană în parteneriat cu Suedia. 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău