10 LEI// Perlele naturale din China sunt transformate în bijuterii în Moldova. Află istoria companiei Les Perles

05 Mai 2023, 09:46
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
05 Mai 2023, 09:46 // Interviu //  MD Bani

Bijuteriile din perle naturale sunt asociate cu eleganța și feminitatea. Accesoriile din perle adaugă un aer subtil și rafinat oricărei ținute, fie că este vorba despre o rochie de seară sau o ținută casual. Așadar, bijuteriile din perle sunt un cadou minunat pentru femeia din viața ta, fie că este vorba de iubită, mamă, fiică sau soră. În țara noastră, bijuteriile din perle naturale au devenit accesibile datorită companiei Les Perles care importă perle din China și le transformă în adevărate opere de artă. În cadrul emisiunii 10 LEI, Mila Jarcuțchii, fondatoarea Les Perles, și Victoria Maxim, cofondatoarea companiei, au povestit despre istoria afacerii, despre cofondator în afacere, dezvoltare rapidă, e-commerce, extinderea în România și desigur despre misiunea companiei. Și da, Les Perles te ajută să descoperi perla din tine.

Les Perles a apărut dintr-un hobby pe care îl avea Mila Jarcuțchii și ulterior s-a alăturat și Victoria Maxim. Victoria și Mila s-au cunoscut în timpul studiilor universitare de masterat. 

„Perla în sine am descoperit-o pentru prima dată în China, în 2014, când am stat acolo 3-4 săptămâni. Peste doi ani am revenit din nou. China este cea mai mare piață crescătoare de perle și atunci m-am îndrăgostit. Am descoperit, am căpătat abilitățile de expert ce ține de perla naturală, cum să diferențiez dacă este naturală sau nu, nivelurile de calitate. În 2019 am lansat primul proiect cu perle care a existat exact 6 săptămâni, atunci nu am avut curaj să o dezvolt și mie îmi era rușine, pare straniu, dar era rușinea de a vinde produsul creat de tine. La sfârșit de 2020 am lansat noua colecție de 5 poziții. Așa a început Les Perles și iată unde am ajuns acum”, a declarat Mila Jarcuțchii în cadrul emisiunii 10 LEI.

Nu am ratat ocazia să vorbim și  despre cofondatori într-o afacere. Chiar dacă mulți o îndemnau pe Mila să dezvolte compania singură, fondatoarea Les Perles a decis să facă parteneriat cu Victoria. A avea un cofondator înseamnă că poți dezvolta o companie mai mare și într-un timp mai scurt. 

„Nu a fost decizia de parteneriat despre mai ușor, pentru că, mai ușor din puncte de vedere de securitate, de siguranță sau de egou este să creezi compania și să mergi singur, dar mai repede, mai extins este să ai parteneriat. Și nu a fost o decizie ca să fie mai ușor”, a menționat Victoria Maxim. 

Recent, Les Perles a lansat proiectul „Venus” care celebrează puterea femeii de a procrea. 

„Noi am venit cu mesajul că atunci când se naște copilul, se naște și mama. Și prin acest produs ne propunem să celebrăm această putere feminină de a procrea”, spune Victoria. 

„Când copilul apare pe lume, mama se schimbă în totalitate, obține un rol pe care nou de care nu mai scapă și trebuia celebrată mama. Noi am vrut să creăm un simbol cu care să vii la mamă și să-i zici „Uite, tu ai făcut o minune, tu ești creatoare, tu ești abundență, tu ești creatoare, tu ești frumoasă.””, a adăugat Mila. 

Pe lângă faptul că Les Perles ajută femeile să se regăsească, ele dezmint și miturile despre bijuteriile din perle și educă consumatorul.

„Este un stereotip că perla este foarte scumpă, perlele de mare – da, sunt perle extrem de scumpe, care costă zeci de mii de euro, dar perla de apă dulce este accesibilă. Noi arătăm asta prin diverse modele”, spune Mila. 

Bijuteriile create de Les Perles au atras atenția și consumatorilor din China. 

„Două luni în urmă am avut o comandă nu de la un moldovean din China, dar de la un chinez din China, care a comandat o pereche de cercei. Acesta este scopul, ca chinezii să poarte perle crescute la ei, dar modelele create de noi”, a menționat Mila. 

Les Perles s-a lansat și în România cu numele de Pearl Code. Pe viitor, compania își propune să internaționalizeze afacerea. 

Pentru mai multe informații urmărește interviul integral.

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ