10 LEI// Perlele naturale din China sunt transformate în bijuterii în Moldova. Află istoria companiei Les Perles

05 Mai 2023, 09:46
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
05 Mai 2023, 09:46 // Interviu //  MD Bani

Bijuteriile din perle naturale sunt asociate cu eleganța și feminitatea. Accesoriile din perle adaugă un aer subtil și rafinat oricărei ținute, fie că este vorba despre o rochie de seară sau o ținută casual. Așadar, bijuteriile din perle sunt un cadou minunat pentru femeia din viața ta, fie că este vorba de iubită, mamă, fiică sau soră. În țara noastră, bijuteriile din perle naturale au devenit accesibile datorită companiei Les Perles care importă perle din China și le transformă în adevărate opere de artă. În cadrul emisiunii 10 LEI, Mila Jarcuțchii, fondatoarea Les Perles, și Victoria Maxim, cofondatoarea companiei, au povestit despre istoria afacerii, despre cofondator în afacere, dezvoltare rapidă, e-commerce, extinderea în România și desigur despre misiunea companiei. Și da, Les Perles te ajută să descoperi perla din tine.

Les Perles a apărut dintr-un hobby pe care îl avea Mila Jarcuțchii și ulterior s-a alăturat și Victoria Maxim. Victoria și Mila s-au cunoscut în timpul studiilor universitare de masterat. 

„Perla în sine am descoperit-o pentru prima dată în China, în 2014, când am stat acolo 3-4 săptămâni. Peste doi ani am revenit din nou. China este cea mai mare piață crescătoare de perle și atunci m-am îndrăgostit. Am descoperit, am căpătat abilitățile de expert ce ține de perla naturală, cum să diferențiez dacă este naturală sau nu, nivelurile de calitate. În 2019 am lansat primul proiect cu perle care a existat exact 6 săptămâni, atunci nu am avut curaj să o dezvolt și mie îmi era rușine, pare straniu, dar era rușinea de a vinde produsul creat de tine. La sfârșit de 2020 am lansat noua colecție de 5 poziții. Așa a început Les Perles și iată unde am ajuns acum”, a declarat Mila Jarcuțchii în cadrul emisiunii 10 LEI.

Nu am ratat ocazia să vorbim și  despre cofondatori într-o afacere. Chiar dacă mulți o îndemnau pe Mila să dezvolte compania singură, fondatoarea Les Perles a decis să facă parteneriat cu Victoria. A avea un cofondator înseamnă că poți dezvolta o companie mai mare și într-un timp mai scurt. 

„Nu a fost decizia de parteneriat despre mai ușor, pentru că, mai ușor din puncte de vedere de securitate, de siguranță sau de egou este să creezi compania și să mergi singur, dar mai repede, mai extins este să ai parteneriat. Și nu a fost o decizie ca să fie mai ușor”, a menționat Victoria Maxim. 

Recent, Les Perles a lansat proiectul „Venus” care celebrează puterea femeii de a procrea. 

„Noi am venit cu mesajul că atunci când se naște copilul, se naște și mama. Și prin acest produs ne propunem să celebrăm această putere feminină de a procrea”, spune Victoria. 

„Când copilul apare pe lume, mama se schimbă în totalitate, obține un rol pe care nou de care nu mai scapă și trebuia celebrată mama. Noi am vrut să creăm un simbol cu care să vii la mamă și să-i zici „Uite, tu ai făcut o minune, tu ești creatoare, tu ești abundență, tu ești creatoare, tu ești frumoasă.””, a adăugat Mila. 

Pe lângă faptul că Les Perles ajută femeile să se regăsească, ele dezmint și miturile despre bijuteriile din perle și educă consumatorul.

„Este un stereotip că perla este foarte scumpă, perlele de mare – da, sunt perle extrem de scumpe, care costă zeci de mii de euro, dar perla de apă dulce este accesibilă. Noi arătăm asta prin diverse modele”, spune Mila. 

Bijuteriile create de Les Perles au atras atenția și consumatorilor din China. 

„Două luni în urmă am avut o comandă nu de la un moldovean din China, dar de la un chinez din China, care a comandat o pereche de cercei. Acesta este scopul, ca chinezii să poarte perle crescute la ei, dar modelele create de noi”, a menționat Mila. 

Les Perles s-a lansat și în România cu numele de Pearl Code. Pe viitor, compania își propune să internaționalizeze afacerea. 

Pentru mai multe informații urmărește interviul integral.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO