„10 LEI” Traian Chivriga, XY Partners: În 2022 vrem să ajutăm 100 de antreprenori să înregistreze companii

14 Feb. 2022, 17:38
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
14 Feb. 2022, 17:38 // Interviu //  MD Bani

În mai 2019 pe piața din Republica Moldova a fost lansată compania XY Partners. Pentru a afla mai multe despre misiunea companiei, sectorul antreprenorial din Republica Moldova și programele de accelerare și pre-accelerare de la XY Partners am discutat cu Traian Chivriga, fondatorul companiei, la emisiunea 10 LEI realizată de Bani.md în colaborare cu RLIVE TV.

„Inițial ne gândeam să construim o organizație care va ajuta companiile mari de la noi din țară să inoveze, mă refer aici la corporații, bănci, etc, dar la un moment dat am înțeles că sunt foarte mulți antreprenori tineri care au nevoie mai mare de ajutor. Atunci ne-am gândit că ar fi interesant să construim un proces de incubare și asistență pentru a-i ajuta pe tinerii antreprenori să dezvolte un produs, să găsească clienți, să facă marketing corect, să ajungă în vizorul mass-media și să ridice o rundă de finanțare pentru a se extinde peste hotare.”


În prezent XY Partners a realizat peste 7 programe în urma cărora peste 100 de antreprenori au înregistrat companii și sunt activi, dintre care 9 dintre companii au ridicat runde de investiții, iar alte două companii sunt pe cale să se lanseze și peste hotare.

„Noi ne mândrim cu aceste rezultate în primii doi ani de activitate”, a menționat Traian Chivriga.

Printre companiile care au absolvit programele XY Partners se numără: Floral Soul, KIDDO, Teleport Travel, Voice Over, Cidru în Moldova, Moft.

În cadrul interviului, Traian Chivriga ne-a spus care este diferența dintre un program de accelerare și de pre-accelerare.

„În accelerator noi conectăm antreprenorii cu investitori privați. Noi avem rețeaua Business Agency Moldova care reunește directori de companii, proprietari de companii care au capital și sunt gata să contribuie sub formă de mentorat și investiții financiare în startupurile noi create. Acceleratorul are scopul de a transforma ideea în afacere până la momentul în care fondatorii obțin bani pentru a dezvolta afacere. Aici vorbim despre companii IT.”

Una dintre problemele companiilor IT este faptul că acestea nu pot accesa granturi pentru că nu produc nimic. De asemenea, nu pot apela la împrumuturile oferite de bănci, întrucât nu au ce pune în gaj. În acest sens, XY Partners încearcă să găsească investitori.

„Programul de pre-accelerare este susținut de către partenerul nostru de încredere UN Women. Programul se focusează pe implementarea ideilor de afaceri în rândul doamnelor și domnișoarelor. Noi le ajutăm să ajungă până la etapa de lansare, să facă primele vânzări și să se autoîntrețină. De obicei sunt companii care produc diverse produse. Aceste companii pot beneficia de granturi și pot accesa credite de la bănci.”

Fondatorul XY Partenrs consideră că un start-up IT nu are nevoie de granturi, acesta are nevoie mai mult de mentorat și bani privați pentru a crește.

În luna martie XY Parteners lansează alte două programe, unul de accelerare și altul de pre-accelerare.

Programul de accelerare începe pe data de 10 martie, termenul limită de aplicare este data de 20 februarie. Programul este destinat ideilor sau startupurilor IT.

Beneficiile celor care vor participa sunt:

  • 10.000 de dolari investiție privată în companie;
  • mentorat și suport din partea a 80 de mentori printre care se numără directori de companie, investitori, alți fondatori de companii;
  • spațiu de lucru;
  • suport operațional din partea partenerilor;

Un alt program este programul de incubare destinat companiilor care vor să vândă în mediul online și care au început să vândă un produs pe Instagram, Youtube sau Tiktok.

„Scopul nostru este să aducem antreprenorii până la nivelul când ei au propriul brand, un magazin, distribuție, livrare, plăți online și multe altele. Termenul de aplicare este data de 1 martie. Pe data de 20 martie începe programul. Antreprenorii care vor fi selectați pentru programul E-comm vor învăța cum să răspundă corect la cuvântul „Preț” din comentarii.”

În cadrul programelor, participanții vor fi implicați în zeci de sesiuni cu diferiți mentori. De asemenea, vor învăța cum să discute cu clienții, investitorii vor dezvolta produsul/serviciile oferite. Nu în ultimul rând cor învăța despre marketing, vânzări, finanțe, etc. Într-un final companiile vor fi susținute pentru a se înregistra oficial, să găsească un contabil, etc.

Mentorii programelor XY Partners sunt atât din Republica Moldova cât și de peste hotare. Aceștia vin din 12 domenii: finanțate, vânzări, recrutare, marketing, dezvoltare de produs, etc.

Potrivit lui Traian Chivriga, sectorul antreprenorial din Republica Moldova s-a dezvoltat foarte mult. Populația manifestă mai mult interes pentru lansarea unei afaceri. De asemenea, există mai multe huburi și organizații care oferă suport antreprenorilor.

Fiind întrebat de Bani.md, fondatorul XY Partners a declarat că de la 10 LEI și chiar de la zero poți ajunge la un milion.

„În primul rând gândește-te la asta (n.r. 10 lei) ca la 5 călătorii cu troleibuzul. Să presupunem că vrei să lansezi o afacere în segmentul B2B, înseamnă că acestea sunt 5 adrese de potențiali clienți. Și dacă, cel puțin, una dintre aceste deplasări îți vor aduce 500 de lei, 1000 de lei deja ai o investiție acoperită.”

În 2022, XY Partners își propune să susțină în continuare antreprenorii din Republica Moldova.

Tot în cadrul interviului Traian Chivriga a dezvăluit ce trebuie să facem atunci când avem o idee de afacere. Pentru mai multe detalii urmăriți interviul integral.

XY Accelerator powered by Tekwill este realizat cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Suediei în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC”, cu suportul financiar al investitorilor locali și cu susținerea inițiativei Startup Moldova. Proiectul Tekwill sprijină livrarea programului de mentorat și consultanță în cadrul acceleratorului, iar susținerea financiară în numerar este acordată de investitorii locali.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO