„10 LEI” Traian Chivriga, XY Partners: În 2022 vrem să ajutăm 100 de antreprenori să înregistreze companii

14 Feb. 2022, 17:38
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
14 Feb. 2022, 17:38 // Interviu //  MD Bani

În mai 2019 pe piața din Republica Moldova a fost lansată compania XY Partners. Pentru a afla mai multe despre misiunea companiei, sectorul antreprenorial din Republica Moldova și programele de accelerare și pre-accelerare de la XY Partners am discutat cu Traian Chivriga, fondatorul companiei, la emisiunea 10 LEI realizată de Bani.md în colaborare cu RLIVE TV.

„Inițial ne gândeam să construim o organizație care va ajuta companiile mari de la noi din țară să inoveze, mă refer aici la corporații, bănci, etc, dar la un moment dat am înțeles că sunt foarte mulți antreprenori tineri care au nevoie mai mare de ajutor. Atunci ne-am gândit că ar fi interesant să construim un proces de incubare și asistență pentru a-i ajuta pe tinerii antreprenori să dezvolte un produs, să găsească clienți, să facă marketing corect, să ajungă în vizorul mass-media și să ridice o rundă de finanțare pentru a se extinde peste hotare.”


În prezent XY Partners a realizat peste 7 programe în urma cărora peste 100 de antreprenori au înregistrat companii și sunt activi, dintre care 9 dintre companii au ridicat runde de investiții, iar alte două companii sunt pe cale să se lanseze și peste hotare.

„Noi ne mândrim cu aceste rezultate în primii doi ani de activitate”, a menționat Traian Chivriga.

Printre companiile care au absolvit programele XY Partners se numără: Floral Soul, KIDDO, Teleport Travel, Voice Over, Cidru în Moldova, Moft.

În cadrul interviului, Traian Chivriga ne-a spus care este diferența dintre un program de accelerare și de pre-accelerare.

„În accelerator noi conectăm antreprenorii cu investitori privați. Noi avem rețeaua Business Agency Moldova care reunește directori de companii, proprietari de companii care au capital și sunt gata să contribuie sub formă de mentorat și investiții financiare în startupurile noi create. Acceleratorul are scopul de a transforma ideea în afacere până la momentul în care fondatorii obțin bani pentru a dezvolta afacere. Aici vorbim despre companii IT.”

Una dintre problemele companiilor IT este faptul că acestea nu pot accesa granturi pentru că nu produc nimic. De asemenea, nu pot apela la împrumuturile oferite de bănci, întrucât nu au ce pune în gaj. În acest sens, XY Partners încearcă să găsească investitori.

„Programul de pre-accelerare este susținut de către partenerul nostru de încredere UN Women. Programul se focusează pe implementarea ideilor de afaceri în rândul doamnelor și domnișoarelor. Noi le ajutăm să ajungă până la etapa de lansare, să facă primele vânzări și să se autoîntrețină. De obicei sunt companii care produc diverse produse. Aceste companii pot beneficia de granturi și pot accesa credite de la bănci.”

Fondatorul XY Partenrs consideră că un start-up IT nu are nevoie de granturi, acesta are nevoie mai mult de mentorat și bani privați pentru a crește.

În luna martie XY Parteners lansează alte două programe, unul de accelerare și altul de pre-accelerare.

Programul de accelerare începe pe data de 10 martie, termenul limită de aplicare este data de 20 februarie. Programul este destinat ideilor sau startupurilor IT.

Beneficiile celor care vor participa sunt:

  • 10.000 de dolari investiție privată în companie;
  • mentorat și suport din partea a 80 de mentori printre care se numără directori de companie, investitori, alți fondatori de companii;
  • spațiu de lucru;
  • suport operațional din partea partenerilor;

Un alt program este programul de incubare destinat companiilor care vor să vândă în mediul online și care au început să vândă un produs pe Instagram, Youtube sau Tiktok.

„Scopul nostru este să aducem antreprenorii până la nivelul când ei au propriul brand, un magazin, distribuție, livrare, plăți online și multe altele. Termenul de aplicare este data de 1 martie. Pe data de 20 martie începe programul. Antreprenorii care vor fi selectați pentru programul E-comm vor învăța cum să răspundă corect la cuvântul „Preț” din comentarii.”

În cadrul programelor, participanții vor fi implicați în zeci de sesiuni cu diferiți mentori. De asemenea, vor învăța cum să discute cu clienții, investitorii vor dezvolta produsul/serviciile oferite. Nu în ultimul rând cor învăța despre marketing, vânzări, finanțe, etc. Într-un final companiile vor fi susținute pentru a se înregistra oficial, să găsească un contabil, etc.

Mentorii programelor XY Partners sunt atât din Republica Moldova cât și de peste hotare. Aceștia vin din 12 domenii: finanțate, vânzări, recrutare, marketing, dezvoltare de produs, etc.

Potrivit lui Traian Chivriga, sectorul antreprenorial din Republica Moldova s-a dezvoltat foarte mult. Populația manifestă mai mult interes pentru lansarea unei afaceri. De asemenea, există mai multe huburi și organizații care oferă suport antreprenorilor.

Fiind întrebat de Bani.md, fondatorul XY Partners a declarat că de la 10 LEI și chiar de la zero poți ajunge la un milion.

„În primul rând gândește-te la asta (n.r. 10 lei) ca la 5 călătorii cu troleibuzul. Să presupunem că vrei să lansezi o afacere în segmentul B2B, înseamnă că acestea sunt 5 adrese de potențiali clienți. Și dacă, cel puțin, una dintre aceste deplasări îți vor aduce 500 de lei, 1000 de lei deja ai o investiție acoperită.”

În 2022, XY Partners își propune să susțină în continuare antreprenorii din Republica Moldova.

Tot în cadrul interviului Traian Chivriga a dezvăluit ce trebuie să facem atunci când avem o idee de afacere. Pentru mai multe detalii urmăriți interviul integral.

XY Accelerator powered by Tekwill este realizat cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Suediei în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC”, cu suportul financiar al investitorilor locali și cu susținerea inițiativei Startup Moldova. Proiectul Tekwill sprijină livrarea programului de mentorat și consultanță în cadrul acceleratorului, iar susținerea financiară în numerar este acordată de investitorii locali.

Realitatea Live

23 Nov. 2024, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Nov. 2024, 09:40 // Actual //  Ursu Victor

Northvolt AB a cerut protecţie împotriva falimentului în Statele Unite, după ce o încercare disperată de a obţine finanţare de salvare a eşuat, lăsând producătorul de baterii într-o situaţie dificilă, cu doar o săptămână de lichidităţi disponibile, potrivit Bloomberg.

Furnizorul suedez de baterii pentru vehicule electrice va încerca să se reorganizeze în cadrul capitolului 11 din Codul falimentului american, conform unei declaraţii emise joi. Potrivit unui depozit, Northvolt avea aproximativ 30 de milioane de dolari în numerar şi datorii de 5,84 miliarde de dolari.

Această sumă face ca Northvolt să fie una dintre cele mai îndatorate companii care au solicitat falimentul în Statele Unite în acest an, potrivit datelor Bloomberg. Aceasta este urmată de Intrum AB, o altă companie suedeză care a depus o cerere similară săptămâna trecută.

Compania a ales să urmeze calea legală din SUA pentru a oferi un cadru familiar investitorilor existenţi şi potenţialilor investitori interesaţi să furnizeze finanţare, a explicat o sursă apropiată situaţiei.

Această decizie încheie luni de negocieri cu proprietarii, clienţii şi creditorii, în încercarea de a găsi o soluţie pentru continuarea activităţii, după ce resursele financiare au fost epuizate. Northvolt a redus cu un sfert numărul angajaţilor şi a renunţat la planurile de extindere, pentru a face faţă unei crize de lichidităţi care s-a agravat în toamnă, după ce a pierdut un contract important şi nu a reuşit să acceseze un împrumut verde de 5 miliarde de dolari.

Compania a fost considerată un simbol al speranţelor europene de a crea un lanţ de aprovizionare independent pentru vehiculele electrice, în concurenţă cu producătorii stabiliţi din China şi Coreea de Sud.

Fabrica emblematică Northvolt Ett, situată lângă Cercul Arctic din Suedia, va continua să funcţioneze în mod normal pe durata reorganizării. „Compania va continua să livreze produse clienţilor, îndeplinindu-şi în acelaşi timp obligaţiile faţă de furnizorii esenţiali şi va asigura plata salariilor angajaţilor”, a afirmat compania.

În cadrul procedurii de faliment, Northvolt va avea acces la aproximativ 145 de milioane de dolari în garanţii de numerar, conform declaraţiilor companiei. Scania CV AB, divizia de camioane a Volkswagen AG şi un client important al Northvolt, a anunţat că va contribui cu 100 de milioane de dolari pentru finanţarea debitorului în posesie.

Judecătorul american de faliment Alfredo Perez a spus în timpul unei audieri de joi că va aproba cererea Northvolt de a începe utilizarea finanţării din faliment şi a altor împrumuturi pentru a acoperi salariile şi cheltuielile angajaţilor în timpul procesului de reorganizare conform capitolului 11. După reducerile de personal anunţate, Northvolt mai are aproximativ 6.400 de angajaţi în Suedia, Polonia şi Statele Unite.

Filialele Northvolt care se ocupă de fabricile planificate în Germania şi Canada nu fac parte din procesul de faliment conform capitolului 11, dar compania a declarat că aceste proiecte vor fi amânate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală