1,16 miliarde lei pentru compensații căldură! Doar cei verificați la sânge vor primi ajutor

13 Nov. 2024, 15:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Nov. 2024, 15:50 // Actual //  Ursu Victor

Guvernul a anunțat suma de 1,16 miliarde de lei pentru compensațiile la căldură destinate populației până la sfârșitul anului 2024, potrivit unui proiect de hotărâre.

În acest an, majoritatea compensațiilor vor fi acordate în numerar, o metodă pe care autoritățile o consideră mai eficientă, bazându-se pe experiența din sezonul trecut. Anul trecut, aproximativ 40% din compensații au fost distribuite sub formă monetară, o soluție ce s-a dovedit mai simplu de gestionat pentru beneficiari.

Evaluarea eligibilității pentru compensații în acest an va include o analiză detaliată a fiecărei familii, luând în considerare indicatori precum veniturile, numărul de copii, prezența persoanelor cu dizabilități severe și alte caracteristici relevante ale gospodăriei. Astfel, sprijinul va fi mai bine adaptat nevoilor fiecărui caz.

În sezonul rece precedent, compensațiile au fost aplicate direct în facturile beneficiarilor, acoperind în medie 33% din costul gazului, cu un tarif compensat între 12 și 17 lei pe metru cub pentru un consum de până la 180 de metri cubi. Pentru cei conectați la încălzirea centralizată, Guvernul a acoperit 58% din costuri, cu valori între 1.450 și 2.900 de lei per gigacalorie, în funcție de gradul de vulnerabilitate energetică al beneficiarilor.

În perioada rece a anului 2023-2024, peste 792 de mii de gospodării s-au înregistrat la compensații din partea statului. În total, au fost alocate peste 2,5 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Nov. 2024, 14:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Nov. 2024, 14:36 // Actual //  bani.md

Interzicerea pliculețelor de nicotină, o nouă categorie de produse fără fum, a generat dezbateri intense în Parlament. În timp ce reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că pliculețele cu nicotină trebuie interzise în Republica Moldova, pentru că impactul acestora asupra sănătății este incert, unii deputați și experți susțin că restricționarea unui produs care este în statele vecine va favoriza contrabanda și consumul ilicit, scrie mold-street.com.

Pliculețele cu nicotină sunt prezente în peste 80% din statele Uniunii Europene, inclusiv în statele vecine ale Republicii Moldova – România și Ucraina. Astfel, propunerea Ministerului Sănătății de a interzice aceste produse în Moldova poate genera consecințe negative pentru piața internă.

„Atât timp cât în statele vecine produsul nu este interzis, Republica Moldova ar putea să se confrunte cu contrabandă din aceste țări. Dacă vom avea o avalanșă de contrabandă pe anumite produse pe care noi punem interdicții mai mari decât există în Directiva UE, ne vom trezi cu produse care sunt interzise în Moldova, dar se vând ilegal. Prioritatea noastră este să vedem cum protejăm consumatorul. Noi vrem să introducem interdicții care nu există în statele vecine și atunci trebuie să înțelegem cum ne protejăm piața de acest consum ilegal”, a declarat deputatul PAS, Lilian Carp, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică.

Oficialul a adăugat că, analizând datele existente, aproape 30% dintre produsele de tutun din Moldova ajung prin contrabandă pe piața locală. „Avem vânzări online de produse interzise în Moldova și aici este problema statutului că nu contracarează”, a menționat Carp.
Iar expertul economic Veaceslav Ioniță a subliniat că, odată cu introducerea unei noi legi, este esențial să existe instrumente care să garanteze atingerea obiectivelor stabilite.

„Dacă introducem noi reglementări care nu există în statele vecine Ucraina și România, trebuie să fim foarte prudenți, deoarece obiectivul este clar, dar trebuie să vedem dacă acțiunile noastre ne permit să îl atingem. Dacă adoptăm legi, dar instrumentele de control sunt slabe, atunci rezultă că legile noastre promovează contrabanda și comerțul ilicit”, a declarat Veaceslav Ioniță, expert în politici economice IDIS „Viitorul”.

Potrivit lui Ioniță, comerțul ilicit este în creștere în Republica Moldova. Mai mult ca atât, raportul din anul 2024 al Comisiei Europene indică că Republica Moldova nu a întreprins măsurile necesare în domeniul contracarării comerțului ilicit.

„În 2023, am atenționat că în Moldova ia amploare comerțul ilicit, pierderile estimative la bugetul de stat fiind de 650 de milioane de lei. Dar problema cea mai mare este că acest comerț ilicit generează vânzări către minori. Eu sunt sigur că consumul de țigări electronice în rândul minorilor este mult mai mare în prezent”, a atenționat expertul.

Directorul Philip Morris Ucraina și Moldova, Maksym Barabash, susține că pliculețe cu nicotină deja sunt răspândite în Moldova prin intermediul platformelor online.

„Astăzi, în Moldova, acest produs poate fi comandat și cumpărat prin intermediul canalelor de Telegram. El este livrat de peste hotare, în ambalaj dubios, iar avertismentele de sănătate sunt într-o limbă străină. Mai mult ca atât, aromele și gusturile sunt atractive pentru minori. În același timp, statul nu încasează nimic la buget din taxe și accize. Interzicerea acestei categorii de produse doar va favoriza dezvoltarea pieței tenebre”, a menționat Barabash.

Parlamentarii afirmă că, pentru a combate viciile, sunt necesare politici de stat și programe educaționale pentru populație.

„Trebuie să avem programe educaționale de stat de contracarare a unui viciu, cum sunt jocurile de noroc, consumul de alcool și tutun. Trebuie să avem politici de stat prin care să educăm populația că acest comportament este grav. Dacă aceste politici lipsesc, poți să introduci la nesfârșit interdicții”, a declarat Lilian Carp.

„Stimați juriști și economiști, cum credeți, dacă doctorul îi va prescrie unei persoane dependente de alcool să renunțe la alcool, credeți că acesta va înceta să consume alcool? Aceeași situație este în cazul fumătorilor. Este o prostie. Înainte de a interzice ceva, trebuie de consultat opinia unui specialist în domeniu”, a adăugat la rândul său vicepreședintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Vladimir Odnostalco.

Proiectul de lege propus de Ministerul Sănătății urmează a fi examinat la ședințele comisiilor permanente și, ulterior, va fi propus spre examinare în plenul Parlamentului.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău