13 paneluri de discuții și 100 de speakeri din 30 de orașe la Forumul Social Urban Chișinău 2023

02 Mai 2023, 16:21
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
02 Mai 2023, 16:21 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Forumul Social Urban Chișinău -2023, care va avea loc în zilele de 4, 5 și 6 mai în Capitală, are o agendă ambițioasă, axată pe 7 direcții fundamentale de dezvoltare, care să răspundă nevoilor sociale ale locuitorilor orașului.

Oraș sănătos – În cadrul panelului vor fi puse în discuție subiecte ce țin de dezvoltarea urbană orientată către sănătate și bunăstare. Experții locali și internaționali vor oferi recomandări de acțiuni necesare pentru ca orașul Chișinău să corespundă profilului unui oraș sănătos, reieșind din descrierea Organizației Mondiale a Sănătății.

Totodată, va fi expus dezideratul municipiului Chișinău de a adera la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății – Rețeaua Europeană a Orașelor Sănătoase (European Healthy Cities Network) și de a prelua exemple de bune practici de programe medico-sociale, de profilaxie și încurajare a modului sănătos de viață.

Oraș creativ este orașul care încurajează și susține creativitatea și inovația, care promovează colaborarea și implicarea comunității locale în procesul de dezvoltare urbană și care investește în cultură și artă. Chișinăul vrea să adopte designul urban inspirat și își propune să dezvolte hub-uri de creație, locuri și localuri deosebite, să organizeze festivaluri și să susțină participarea locuitorilor la transformarea orașului. Există multe orașe care își propun să devină orașe creative, iar acestea pot oferi exemple și practici inspiraționale pentru Chișinău.

Oraș sigur – Municipiul Chișinău este unul dintre primii membri ai inițiativei recent înființate ”Îmbunătățirea Rezilienței Urbane 2030” (Making Cities Resilient 2030), realizată în parteneriat cu Biroul ONU pentru Reducerea Riscurilor de Dezastre (UNDRR). În contextul crizelor globale și din regiune, la care suntem expuși în ultimii ani, a devenit imperioasă adoptarea unor măsuri suplimentare pentru reducerea riscului de dezastre.

În cadrul panelului dedicat vor fi trasate mecanismele de prevenire a tuturor riscurilor, dar și direcțiile de acțiuni necesare pentru un oraș sigur, rezilient și durabil.

Oraș incluziv este orașul care oferă acces egal la oportunități sociale, economice și politice pentru toți locuitorii, indiferent de statut economic, gen, rasă, etnie, religie sau alte caracteristici distinctive. La forum va fi pus în discuție modul în care orașul Chișinău poate asigura incluziunea spațială, economică și socială a locuitorilor săi, adoptând politicile și cele mai bune practici europene în acest domeniu, care vor fi împărtășite de personalități notorii ce au schimbat sisteme și politici în întreaga lume. O atenție deosebită în cadrul panelului se va acorda măsurilor de integrare a refugiaților ucraineni în comunitatea locală.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Oraș care învață – Învățarea pe tot parcursul vieții este o componentă esențială pentru dezvoltarea capitalului uman al orașului. În anul 2020 municipiul Chișinău a devenit membru activ al Rețelei internaționale a orașelor care învață, sub egida UNESCO Learning Cities, iar astăzi deja avem deschis în Capitală primul Centru pentru Învățarea și Educația Adulților, în cadrul colaborării cu DVV Internațional, reprezentanța Asociației pentru Educația Adulților din Germania.

În acest context, agenda forumului va include subiecte ce țin de învățarea continuă, dar și cele mai bune practici europene din acest domeniu.

Oraș al generațiilor – Chișinăul tinde să devină un oraș intergenerațional, prietenos tinerilor și vârstnicilor prin inițiative și programe sinergice, ce au drept scop crearea unei societăți urbane pentru toate vârstele. Reprezentanții instituțiilor responsabile vor discuta cu experții prezenți la forum despre politicile și programele ce sporesc interacțiunea, cooperarea și schimbul de experiență între persoanele de diferite generații, ce le va permite să-și împărtășească talentele, resursele și să-și ofere sprijin reciproc în relații continue, concentrate pe nevoile tuturor locuitorilor.

Oraș eficient energetic – Orașul Chișinău își propune adoptarea măsurilor necesare pentru a contribui la realizarea celui de-al 7-lea Obiectiv de Dezvoltare Durabilă, prin dublarea ratei de eficiență energetică. Urbanizarea accelerată poate duce la o creștere a cererii de energie, iar acest lucru poate fi un motiv de îngrijorare în contextul actualei crize energetice globale și a nevoii de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră pentru a combate schimbările climatice. Pentru a face față acestor provocări, orașele ar trebui să implementeze soluții inovatoare și sustenabile pentru a deveni mai eficiente energetic. Despre măsuri de eficientizare, experiența și progresele orașelor, vin să ne vorbească la forum experți străini, dar și locali, în cadrul panelului dedicat.

Evenimentul va întruni actori sociali locali și internaționali, care vor face schimb de cunoștințe și experiențe, în vederea dezvoltării orașului și transformării acestuia într-o capitală incluzivă, sigură, prosperă, creativă, eficientă din punct de vedere energetic și cu oportunități egale pentru toți, în conformitate cu scopul principal al Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă de a „nu lăsa pe nimeni în urmă”, asumat de Primăria Municipiului Chișinău.

Pentru mai multe detalii despre eveniment, speakeri și subiectele incluse în Agenda evenimentului, accesați site-ul forumsocialurban.md.

Transformăm orașul ÎMPREUNĂ!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO