15 cărți care pot face pe oricine mai inteligent, potrivit lui Bill Gates

23 Iul. 2021, 14:48
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Iul. 2021, 14:48 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Miliardarul de renume mondial Bill Gates spune că citește aproximativ o carte pe săptămână. Business Insider a trecut prin „ani de cărți” recomandate de Bill Gates pentru a găsi primii 15 care i-au făcut impresii deosebit de puternice. Iată cele 15 cărți care l-au marcat cel  mai mult.

1. „Tap Dancing to Work” de Carol Loomis

Cartea reunește șase decenii de lucrări despre legendarul investitor Warren Buffett, de la Carol Loomis, reporterul care îl cunoaște cel mai bine. Warren Buffett l-a construit pe Berkshire Hathaway într-un lucru remarcabil – iar jurnalista Fortune, Carol Loomis, avea un loc pe primul rând ”.

Making the Modern World” de Vaclav Smil

În carte veți afla răspunsuri la întrebări legate de lumea modernă, materializare și dematerializare.

rel = „no follow” „The Sixth Extinction” de Elizabeth Kolbert

„În ultimele jumătate de miliard de ani, au existat cinci extincții în masă ale vieții pe pământ. Oamenii de știință din întreaga lume monitorizează în prezent cel de-al șaselea, estimat a fi cel mai devastator eveniment de dispariție de la impactul asteroidului care a distrus dinozaurii ”.

Stress Test: Reflections on Financial Crises  de Timothy Geithner

„De la fostul secretar al Trezoreriei, relatarea definitivă a efortului fără precedent de a salva economia SUA de la prăbușire în urma celei mai grave crize financiare globale de după Marea Depresiune”.

„The Better Angels of Our Nature” de Steven Pinker

„Nu a fost secolul al XX-lea cel mai violent din istorie? În cartea sa extraordinară, epică, Steven Pinker ne arată că acest lucru este greșit, povestind omenirea într-un mod complet nou și necunoscut. De ce orașele ne fac mai siguri de modul în care cărțile aduc pacea, Pinker împletește istoria, filozofia și știința pentru a examina de ce suntem mai puțin susceptibile de a muri la mâna altuia decât oricând, cum s-a întâmplat și ce ne spune despre natura noastră ” .

The Man Who Fed the World” de Leon Hesser

„Dr. Norman Borlaug, unul dintre cei mai mari eroi ai lumii, este cel mai decorat individ din timpul nostru. I se atribuie faptul că a salvat peste un miliard de oameni din foamete. Dr. Borlaug este doar una dintre cele cinci persoane din istorie care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace, Medalia prezidențială a libertății și Medalia de aur a Congresului. În plus, dr. Borlaug a primit Padma Vibhushan, cel mai înalt premiu civil pe care guvernul din India îl poate acorda unui cetățean. Câștigător SUA„ Cea mai bună biografie a anului”. Câștigător Premiul American Farm Bureau Foundation of Agriculture pentru cea mai bună carte a anului. Câștigător al Asociației editorilor din Florida, premiul pentru cea mai bună carte. Câștigător al Asociației Scriitorilor din Florida Premiul literar Royal Palm ”.

Business Adventures” de John Brooks

„Ce au în comun dezastrul Ford Motor Company de 350 de milioane de dolari cunoscut sub numele de Edsel, creșterea rapidă și incredibilă a Xerox și incredibilele scandaluri de la General Electric și Texas Gulf Sulfur? Fiecare este un exemplu al modului în care o companie iconică a fost definită de un anumit moment de faimă sau notorietate. Aceste relatări remarcabile și fascinante sunt la fel de relevante astăzi pentru a înțelege complexitățile vieții corporative ca atunci când au avut loc evenimentele ”.

„Bully Pulpit” de Doris Kearns Goodwin

„Doris Kearns Goodwin, autorul best-seller Team of Rivals, filmat de Spielberg în rolul lui Lincoln, se îndreaptă spre nașterea erei progresive a Americii – acea perioadă optimistă când Secolul XX este la început. Reforma este în aer și este timpul să-i luăm pe baronii tâlhari și politicieni corupți care au adus țara în genunchi ”.

„The Rosie Project” de Graeme Simsion

„Don Tillman se căsătorește. Pur și simplu nu știe încă cu cine. Dar a proiectat Wife Project, folosind un chestionar de șaisprezece pagini pentru a-l ajuta să găsească partenerul perfect. Cu siguranță nu va fi fumătoare, alcoolică sau căreia îi place viața de noapte ”.

On Immunity” de Eula Biss

„În această carte îndrăzneață, fascinantă, Biss investighează metafore și mituri care înconjoară concepția noastră despre imunitate și implicațiile acesteia pentru individ și corpul social. Împletindu-și experiențele personale cu o explorare a literaturii clasice și contemporane, Biss ia în considerare ce înseamnă vaccinurile și dezbaterea din jurul lor pentru propriul copil, pentru comunitatea ei imediată și pentru lumea largă ”.

How Asia Works” de Joe Studwell

„Până la catastrofala criză economică de la sfârșitul anilor 1990, Asia de Est a fost percepută ca o poveste politică de succes. Dar ratele puternice de creștere economică au mascat cel mai divizat continent din lume – o jumătate din cea mai extraordinară poveste de succes pe care a avut-o vreodată, cealaltă jumătate – un tigru de hârtie. ”

„How to Lie With Statistics” de Darrell Huff

„Darrell Huff rulează gama fiecărui tip de statistică utilizat în mod popular, analizează lucruri precum studiul eșantionului, metoda tabelării, tehnica interviului sau modul în care rezultatele sunt derivate din cifre și indică numărul nenumărat de evadări care sunt folosite să compeleteze mai degrabă decât să informeze ”.

„Cloud Atlas” de David Mitchel

„Acesta este genul de roman despre care veți gândi și vorbi mult timp după ce îl veți termina. Intriga este un pic greu de explicat, deoarece implică șase povești interdependente care au loc între secole (inclusiv una pe care o iubeam în mod special despre un tânăr doctor american pe o navă cu vele în Pacificul de Sud la mijlocul anilor 1800). Dar dacă sunteți în gata pentru o poveste cu adevărat convingătoare despre cele mai bune și cele mai rele omeniri, cred că vă veți găsi la fel de absorbit în ea ca și mine ”.

The Great Influenza” de John M. Barry

Barry vă va învăța aproape tot ce trebuie să știți despre unul dintre cele mai letale focare din istoria omenirii. Chiar dacă 1918 a fost o perioadă foarte diferită de cea de astăzi, „Marea gripă” ne reaminteste că ne confruntăm cu multe dintre aceleași provocări.

„The Ride of a Lifetime” de Bob Iger

„Aceasta este una dintre cele mai bune cărți de afaceri pe care le-am vreodată. Iger face o treabă extraordinară explicând cum este să fii CEO-ul unei mari companii. Fie că sunteți în căutarea unor informații despre afaceri sau doar pentru o lectură amuzantă, cred că oricui i-ar plăcea poveștile sale despre supravegherea Disney în timpul uneia dintre cele mai transformatoare perioade din istoria sa ”.

 

Realitatea Live

01 Iun. 2023, 11:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 11:40 // Actual //  Lupu Eduard

Metanul livrat e Gazprom va costa 568,15 de dolari, cu 14% mai puțin în luna iunie față de luna mai, potrivit datelor publicate de președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

„Tot volumul de gaz livrat de concernul rus va fi livrat regiunii din stânga Nistrului”, anunță președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

Din decembrie anul trecut Chișinăul nu mai importă gaze de la Gazprom. Compania de stat Energocom s-a reorientat pe piețele din vest, iar cantitatea de 5,7 milioane metri cubi a fost redirecționată malului stâng în schimbul energiei electrice.

Analiștii susțin că există riscul ca Gazprom să sisteze livrările de gaz în Republica Moldova or, acest lucru ar pune presiune pe Chișinău pe fondul situației geopolitice tensionate actuale. În cazul în care Gazprom își va întrerupe livrările de gaze naturale către moldoveni, aceasta va submina imediat relațiile comerciale dintre centrala de la Cuciurgan și Energocom. Cuciurgan ar putea începe să cumpere gaze naturale de la Energocom în schimbul energiei electrice pe care o produce, care va fi la prețuri mult mai mari în comparație cu status quo-ul. De asemenea, Energocom ar putea crește achizițiile sale de energie electrică din alte surse (de exemplu, OPCOM) la prețuri mult mai mari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău