ATENȚIE consumatori: cei care nu permit accesul specialiștilor Apă Canal pentru inventariere riscă să fie deconectați

23 Iul. 2021, 13:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Iul. 2021, 13:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” (ACC) informează că tot mai mulți consumatori refuză să acorde accesul specialiștilor ACC pentru efectuarea verificărilor. În acest context, vor fi intensificate verificările în teren a agenților economici, dar și persoanelor fizice pentru a depista cazurile de conectare ilegală la sistemul municipal de alimentare cu apă și de canalizare, cazurile de deversări de ape uzate cu concertații care le depășesc pe cele admisibile, lipsa contoarelor sau expirarea metrologică a acestora. Astfel, consumatorii care nu vor oferi acces pentru inventariere riscă să fie deconectați de la rețea.

„Specialiștii S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” (ACC) perioadic desfășoară inventarierea consumatorilor casnici şi noncasnici și  inspectează locurile de consum. În rezultat, ACC depistează continuu cazuri de conectare ilegală la sistemul municipal de alimentare cu apă şi de canalizare, deversări de ape uzate cu concetrații maximal admisibile, lipsa contoarelor sau expirarea metrologică a acestora. Prin urmare, administrația ACC va intensifica verificările în teren a agenților economici, dar și persoanelor fizice pentru a depista aceste nereguli.  Din păcăte, tot mai mulți consumatori refuză să acorde accesul specialiștilor ACC pentru efectuarea verificărilor”, se arată într-un comunicat al ACC.

Potrivit ACC, consumatorii sunt anunțați în prealabil despre aceste verificări, însă unii nu oferă acces chiar și la vizitele repetate. Acesta este și cazul câtorva adrese din sectorul Rîșcani.

„Ca urmare a ultimelor verificări efectuate pe câteva străzi din sectorul Râșcani, 218 consumatori nu au acordat acces. În scopul verificării  corectitudinii efectuării verificărilor locurilor de consum, au fost verificate repetat 26 de adrese, dintre care 22 consumatori nu au acordat acces repetat.”

 În baza ,,Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare”, aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică consumatorii sunt obligați:

  1. să acorde acces personalului Operatorului, la prezentarea legitimaţiei corespunzătoare, pentru citirea indicaţiilor contorului de apă, montarea/demontarea contorului şi prezentarea la verificarea metrologică, pentru efectuarea controlului integrităţii contorului de apă şi a sigiliilor aplicate acestuia, precum şi pentru deconectarea instalaţiilor sale interne de apă şi de canalizare în cazurile prevăzute de Legea nr.303/2013 privind serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare şi prezentul Regulament.
  2. să acorde acces personalului Operatorului, la prezentarea legitimaţiei corespunzătoare, la căminurile de control pentru prelevarea probelor, la reţelele publice de alimentare cu apă şi de canalizare amplasate pe teritoriul consumatorului pentru efectuarea lucrărilor de intervenţie şi de reconstrucţie;
  3. să participe la prelevarea de către Operator a probelor apelor uzate şi să semneze, actele respective (consumatorul altul decât cel casnic).

De asemenea, „Apă-Canal Chișinău” precizează că accesul se va efectua doar în prezenţa consumatorilor sau ai reprezentanţilor acestora.

În cazul în care consumatorul, care a fost informat despre data vizitei operatorului, dar la prezentarea legitimației nu permite accesul personalului operatorului pentru efectuarea controlului contorului între orele 08.00-20.00, reprezentantul operatorului, întocmește actul refuzului accesului, care se înmânează sau se expediază prin poștă consumatorului, în care obligatoriu se va indica data următoarei vizite pentru efectuarea controlului contorului. Dacă și în cadrul vizitei repetate consumatorul nu permite accesul la contor, operatorul deconectează instalațiile interne de apă și de canalizare ale consumatorului de la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare. Dacă deconectarea urmează a fi efectuată de la instalațiile – proprietate ale consumatorului, acesta este obligat, prin intermediul persoanei responsabile de exploatarea instalațiilor respective, să asigure accesul personalului operatorului pentru efectuarea deconectării.

Realitatea Live

25 Mart. 2023, 19:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Mart. 2023, 19:31 // Actual //  Lupu Eduard

Şeicul Jassim Bin Hamad al Thani a făcut o ofertă de 5 miliarde de lire sterline (aproximativ 5,7 miliarde de euro) pentru cumpărarea grupării Manchester United, anunţă Sky News.

Potrivit sursei citate. şeicul Al Thani, preşedintele Qatar Islamic Bank (QIB), este încrezător şi convins că oferta sa este cea mai bună pentru club şi că cele două părţi vor ajunge la o înţelegere.

Un alt doritor pentru achiziţionarea clubului este Jim Ratcliffe, proprietarul Ineos şi al grupării franceze OGC Nice.

Familia Glazer, actual proprietar al grupării din Manchester, vrea să primească 6,5 miliarde de euro, dar primele oferte se apropiau de 5 miliarde de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău