Rusia se confruntă în continuare cu un deficit de mere, iar producția locală trebuie intensificată, a declarat președintele Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri cu Serghei Meniailo, liderul Republicii Osetia de Nord. În discuție, Meniailo a menționat că regiunea sa găzduiește cea mai mare livadă de meri din sudul Rusiei, cu o suprafață de 1.500 de hectare, dar a recunoscut că deficitul de mere persistă.
Situația agricolă dificilă este cauzată, în mare parte, de înghețurile din luna mai, care au redus recolta de mere din regiunile centrale și nord-vestice ale Rusiei la doar 30–40% din producția obișnuită, conform Rosselhoznadzor. Aceasta a dus deja la creșterea prețurilor, care au urcat cu 12,83% în 2024. Totodată, merele au înregistrat una dintre cele mai mari creșteri de preț, alături de lapte, smântână, carne de miel, unt și cartofi.
Pentru a limita prețurile, guvernul rus a anunțat planuri de a importa mere din Azerbaidjan, Armenia, Turcia, Serbia, China, Belarus, Transnistria și chiar Coreea de Nord. Datele oficiale arată că, în perioada ianuarie-iulie, China a devenit unul dintre principalii furnizori de mere pentru Rusia, cu o creștere de aproape trei ori față de anul precedent, exportând 22.200 de tone, scrie The Moscow Times.
În paralel, Rusia se confruntă și cu o scădere a recoltei de cartofi. Ministerul Agriculturii a raportat că producția de cartofi a scăzut cu aproape 20%, până la 7 milioane de tone, sub nivelul necesar de 8 milioane de tone pentru a acoperi consumul intern. Pentru a evita un deficit, autoritățile intenționează să importe cartofi din alte țări.
Vladimir Putin a subliniat importanța autoaprovizionării, menționând că până în 2028 Rusia ar trebui să își asigure integral necesarul de mere și a cerut ca livada să fie extinsă rapid și condițiile economice să fie îmbunătățite.