Banca Națională a Moldovei a pierdut 210 milioane USD din rezerve. Care este cauza

23 Nov. 2024, 09:30
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
23 Nov. 2024, 09:30 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Sugerează un titlu captivant pentru această știre Activele oficiale de rezervă au însumat 3,435 milioane de dolari în data de 15 noiembrie, cu 210 10 milioane de dolari mai puțin față de acum o lună. Doar într-o săptămână, în perioada 8-15 noiembrie rezervele valutare s-au comprimat cu 122 milioane de dolari,  potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

Plasamentele în valori mobilare ale BNM au însumat 4,7 miliarde de dolari, în băncile centrale – 276,7 milioane de dolari, bănci cu oficiile în străinătate – 395,8 milioane de dolari.

La sfârșitul lunii septembrie, aurul monetar al BNM valutar – 6,2 milioane de dolari.

Anterior, BNM spunea că reducerea rezervelor valutare din luna octombrie s-a datorat deprecierii cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA. Or, moneda americană a contiuat să se aprecieze după câștigarea alegerilor prezidențiale de cître Donald Trump.

În anul 2023, rezervele valutare ale BNM au crescut cu 978,97 milioane de dolari (+21,9%) – până la 5,453 miliarde de dolari la 29 decembrie față de 4,474 miliarde de dolari la sfârșitul anului 2022.

Activele oficiale de rezervă (identice cu rezervele internaţionale brute) sunt activele disponibile în orice moment şi controlate de către Banca Naţională a Moldovei în scopul finanţării directe a dezechilibrului balanţei de plăţi, pentru reglarea indirectă a dezechilibrului balanţei de plăţi prin efectuarea intervenţiilor pe piaţa valutară în scopul realizării politicii monetare şi valuatre ale Băncii Naţionale a Moldovei, precum şi în alte scopuri. Alte active valutare sunt acele active valutare, care aparţin Băncii Naţionale a Moldovei şi care nu fac parte din activele oficiale de rezervă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 15:06
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 15:06 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Guvernul Republicii Moldova a aprobat avizul pozitiv pentru proiectul de lege care declară construcția Liniei Electrice Aeriene (LEA) Bălți–Suceava 400 kV, modernizarea stației electrice Bălți 330 kV și construcția unei noi stații electrice Bălți 400 kV drept obiective de utilitate publică de interes național. Inițiativa a fost elaborată de Ministerul Energiei și va permite accelerarea implementării acestui proiect strategic.

„Linia Bălți–Suceava este vitală pentru securitatea energetică a Republicii Moldova. Ne conectăm mai strâns la rețeaua energetică europeană, încurajăm integrarea surselor regenerabile și modernizăm infrastructura critică”, a declarat Constantin Borosan, secretar de stat la Ministerul Energiei, în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri.

Linia electrică Bălți–Suceava, cu o lungime de 58 km pe teritoriul Moldovei, va permite interconectarea cu România și rețeaua continentală ENTSO-E. Proiectul prevede modernizarea stației electrice existente de 330 kV din Bălți și construcția unei stații noi de 400 kV. Vor fi reabilitate aproximativ 200 de stații electrice, iar 10 transformatoare de 110 kV vor fi înlocuite pentru a spori fiabilitatea sistemului energetic.

În cazul în care traseul liniei afectează terenuri private sau aparținând autorităților locale, acestea vor fi supuse exproprierii, iar proprietarii vor fi informați și compensați echitabil.

Pentru realizarea proiectului, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) oferă un grant de 15,4 milioane de euro, echivalent cu 20% din valoarea totală estimată la 77 milioane de euro. Restul fondurilor vor fi asigurate din: un împrumut de 30,8 milioane de euro din partea BERD, ratificat anterior de Parlament o contribuție similară de 30,8 milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții (BEI).

LEA Bălți–Suceava este a doua dintre cele trei linii electrice de 400 kV planificate pentru consolidarea interconectării Republicii Moldova cu România și rețeaua europeană ENTSO-E. Celelalte două sunt: Vulcănești–Chișinău – în curs de finalizare în 2025, Strășeni–Gutinaș – planificată pentru anul 2030.

Prin această inițiativă, Moldova își reduce dependența de surse energetice externe incerte și se aliniază tot mai strâns cu piața energetică europeană, într-un moment critic pentru securitatea regională.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!