Pe 4-5 decembrie, la Chişinău, se desfăşoară Forumul ONG 2024

04 Dec. 2024, 13:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Dec. 2024, 13:47 // Actual //  bani.md

Timp de două zile, la Chişinău, are loc Forumul ONG 2024, care reunește peste 200 de organizații non-guvernamentale, reprezentanți ai autorităților publice, parteneri de dezvoltare, experți internaționali și membri ai comunității, pentru a discuta implicarea societății civile în procesul de aderare la Uniunea Europeană, dar și soluții și inițiative de impact în diverse direcții ale sectorului asociativ.

Forumul ONG are loc o dată la doi ani, iar tema actualei ediții este – “Societatea civilă pentru integrare europeană”, la care, în prim-plan, este poziționată participarea societății civile în procesul de negocieri privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, precum şi oportunităţile financiare europene pentru ONG-urile din tara noastră. Un alt aspect important discutat, ţine de strategiile de dezvoltare sustenabilă a societății civile.

La evenimentul de deschidere a participat şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, reprezentanți ai ambasadei Germaniei în Republica Moldova, precum şi ai Guvernului Republicii Moldova.

„Forumul ONG celebrează rezultatele organizațiilor societății civile. Întotdeauna ne-au fost alături partenerii noștri de dezvoltare, fără ei nu am fi reușit. Astăzi avem prezenți și reprezentanți ai organizațiilor societății civile din Parteneriatul Estic și respectiv, forumul nostru ONG se transformă și își lărgește barierele, scoate hotarele”, a declarat în deschidere Nina Lozinschi, președinta Consiliului ONG.

„Mă bucur enorm să văd o societate foarte activă și dornică de a contribui la realizarea acestui obiectiv strategic național, confirmat de referendumul din acest an. În ultimele săptămâni am participat la mai multe evenimente împreună cu societatea civilă, unde am discutat despre progresele și perspectivele reale ale țării de a adera la comunitatea europeană. Aceasta înseamnă că există un interes puternic din partea societății civile moldovenești și cred că doar prin integrarea activă a întregii societăți țara are mai multe șanse să se îndrepte și mai rapid pe calea integrării europene”, susţine Janis Mazeiks, șeful delegației Uniunii Europene în Moldova.

„Știm că sunteți forța motrice pentru schimbări în țările voastre. Vă puteți împinge guvernele, vă puteți convinge concetățenii în localitățile în care lucrați. Este foarte importantă munca pe care o faceți”, afirmă Verena Zell, șefa Cooperării pentru Dezvoltare, Ambasada Germaniei.

„Avem nevoie de implicarea societății civile, pentru că nu vrem să se regăsească în legislație doar o perspectivă, perspectiva Guvernului. Este foarte importantă expertiza pe care o oferă societatea civilă, pe fiecare capitol de negociere. De aceea vă încurajăm în continuare să fiți activi”, a declarat Rodica Jereghi, șefă adjunctă a Biroului de Integrare Europeană.

Forumul ONG are scopul de a consolida societatea civilă şi a promova proiectele şi iniţiativele ONG-urilor din Republica Moldova, prin comunicare şi identificarea soluţiilor în cazul problemelor pe care le întâmpină organizațiile neguvernamentale.

Evenimentul este organizat de Consiliul ONG și Centrul CONTACT cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și al Uniunii Europene.

Realitatea Live

06 Iul. 2025, 09:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Iul. 2025, 09:02 // Actual //  Ursu Victor

România continuă să fie una dintre destinațiile preferate ale moldovenilor. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică din România, în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2025, 37.867 de turiști din Republica Moldova au fost cazați în structurile de primire turistică din România, inclusiv în apartamente și camere de închiriat.

Astfel, Republica Moldova se află pe locul 8 în clasamentul celor mai importante surse de turiști străini pentru România, devansând țări precum Spania, Ucraina, Bulgaria sau Turcia.

În total, în această perioadă, sosirile în structurile de primire turistică din România au însumat 4,49 milioane de persoane, în creștere cu 0,8% față de perioada similară din 2024. Turiștii străini au reprezentat 19,2% din total, iar cei din Republica Moldova au avut o prezență tot mai vizibilă în peisajul turistic românesc, scrie economica.net.

Datele arată că orașele cele mai vizitate au fost Bucureștiul, Brașovul și Clujul, iar durata medie a șederii pentru turiștii străini a fost de 2,1 zile.

Creșterea numărului de turiști moldoveni în România reflectă nu doar proximitatea geografică și legăturile culturale, ci și diversificarea ofertelor turistice și a facilităților de cazare din țara vecină. Tendința ar putea continua și în sezonul estival, când litoralul românesc devine o atracție majoră pentru turiștii din regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO