Un nou imperiu financiar! Averea lui Elon Musk depășește 400 de miliarde de dolari

12 Dec. 2024, 10:28
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Dec. 2024, 10:28 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor
Elon Musk a devenit primul om din istorie cu o avere de peste 400 de miliarde de dolari. Foto: Getty Images

Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a stabilit un nou record: averea sa a atins pragul impresionant de 400 de miliarde de dolari, conform Bloomberg, preluat de CNN, citate de antena3.ro. Musk devine astfel prima persoană din istorie care depășește acest nivel.

Această creștere masivă a averii sale, de aproape 20 de miliarde de dolari, a fost impulsionată de o tranzacție ce a ridicat valoarea companiei sale SpaceX la aproximativ 350 de miliarde de dolari. SpaceX și investitorii săi au convenit să achiziționeze acțiuni în valoare de 1,25 miliarde de dolari de la acționari interni.

De la alegerile prezidențiale din 2024, averea lui Musk a cunoscut o creștere accelerată. Alianța sa cu președintele ales al SUA, Donald Trump, a adus proiectele lui Musk în prim-plan. Aceasta include colaborarea sa cu Vivek Ramaswamy în coordonarea unui nou „Departament de Eficiență Guvernamentală” (DOGE).

Creșterea acțiunilor Tesla a contribuit semnificativ la sporirea averii sale. Miercuri, acțiunile Tesla au atins un nivel record de 415 dolari, înregistrând o creștere de aproximativ 65% de la ziua alegerilor. Investitorii estimează că influența lui Musk în administrația Trump va genera o perioadă de dereglementare favorabilă companiei.

Startup-ul său de inteligență artificială, xAI, a dublat valoarea sa în noiembrie, ajungând la 50 de miliarde de dolari după o rundă de finanțare.

Conform Bloomberg Billionaires Index, Musk a acumulat 136 de miliarde de dolari doar în ultima lună, devansându-l semnificativ pe al doilea cel mai bogat om al lumii, Jeff Bezos, fondatorul Amazon, cu o diferență de 140 de miliarde de dolari.

În ciuda unui verdict din Delaware care a respins pachetul salarial de 101 miliarde de dolari aprobat de acționarii Tesla, Musk continuă să-și crească averea, având numeroase oportunități de a obține câștiguri și mai mari în viitor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 14:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 14:06 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova riscă să repete scenariul din iarna trecută, când întârzierea achizițiilor de gaze naturale a dus la scumpiri considerabile pentru consumatori. Deși problema a fost discutată oficial încă din 3 decembrie 2024, când Parlamentul a cerut elaborarea unui plan național de achiziții în termen de 60 de zile, până în prezent nu există niciun rezultat concret, iar Guvernul nu a anunțat nici graficul, nici responsabilul, nici începutul efectiv al achizițiilor, potrivit declrației Blocului „Împreună”

În plus, Planul de măsuri privind independența energetică, aprobat recent de Executiv, nu menționează deloc subiectul achiziției gazelor, în ciuda importanței sale pentru securitatea energetică a țării.

Amintim că, în 2023, întârzierea procurării gazului a dus la majorarea tarifelor, costurile fiind suportate direct de populație. Deși premierul Dorin Recean a cerut public demiterea lui Vadim Ceban, șeful Moldovagaz, pentru gestionarea defectuoasă a situației, acesta se află în continuare în funcție.

Conform Legii gazelor naturale, Guvernul este responsabil de asigurarea securității energetice și a aprovizionării cu gaze, însă lipsa de acțiune concretă sporește riscul ca Moldova să se confrunte din nou cu crize de aprovizionare și tarife explozive în iarna 2025.

În acest context, Blocul Împreună vine cu un pachet de 7 măsuri urgente care vizează profesionalizarea și transparența achizițiilor de gaze: transferul responsabilității achiziției de la Moldovagaz la Energocom, companie de stat cu reputație mai bună și capacitate financiară mai mare, elaborarea de către Guvern a unui plan clar de achiziții pentru sezonul rece, cu grafic lunar/trimestrial, stocuri și contracte forward, după modelul UE, monitorizare lunară de către Guvern și ANRE a implementării planului de achiziții.
Aprobarea de către furnizorii reglementați (Energocom, Moldovagaz) a procedurilor de achiziție, cu transparență și criterii conforme pieței bursiere, audit extern asupra sistemului informatic de licitație al Energocom, pentru a elimina suspiciunile de manipulare sau favorizare a ofertelor, elaborarea unui regulament intern clar la Energocom, pentru a preveni orice formă de intervenție sau întârziere a ofertelor transmise prin serverul licitațiilor și transferul întreprinderilor energetice de stat în subordinea Ministerului Energiei, pentru a spori responsabilitatea și eficiența decizională în sector.