Parlamentul a dat cu BARDA în fermieri! Moratoriu cu jumătate de măsură: Doar unii fermieri vor beneficia de protecție

27 Dec. 2024, 09:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
27 Dec. 2024, 09:56 // Actual //  Ursu Victor

Fostul director executiv al Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, critică noile modificări legislative privind sprijinul acordat agricultorilor afectați de secetă. Acesta consideră că, deși noua lege este o îmbunătățire față de cea anterioară, criteriile stricte de eligibilitate vor exclude mulți fermieri de la beneficii.

„Norma de 40% din suprafața agricolă afectată de secetă, necesară pentru instituirea moratoriului, va revolta fermierii. Majoritatea agricultorilor din nordul țării, care au avut pierderi mai mici de 40% și nu au acte confirmative, nu vor putea beneficia de această măsură. Este evident că s-a făcut foarte mult lobby pentru bănci și furnizori,” a declarat Slusari.

Proiectul legislativ, elaborat de deputatul PAS Viorel Barda, prevede instituirea unui moratoriu asupra plății datoriilor restante ale fermierilor până la 31 octombrie 2025. Măsura vizează și suspendarea executărilor silite și a cererilor de insolvabilitate pentru datoriile scadente, dar doar pentru agricultorii care îndeplinesc cumulativ criteriile: cel puțin 40% din suprafață afectată de secetă, deținerea a maximum 1800 de hectare și absența unei hotărâri judecătorești de insolvabilitate.

Deputatul Barda a susținut că modificările au fost necesare deoarece legea anterioară nu a avut impactul scontat. Totuși, Slusari acuză autoritățile că ignoră realitățile din teren și avertizează că mulți fermieri vor rămâne fără sprijin într-un an agricol deosebit de dificil.

Proiectul a fost adoptat cu 71 de voturi în Parlament, însă dezbaterile asupra efectelor sale vor continua, pe măsură ce fermierii vor evalua aplicabilitatea sa în practică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO