Panama anulează taxele pentru navele americane, după amenințările lui Trump de a prelua canalul

06 Feb. 2025, 11:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Feb. 2025, 11:26 // Actual //  Ursu Victor

Panama a decis să anuleze taxele pentru navele americane care trec prin Canalul Panama, a anunțat Departamentul de Stat al SUA. „Vasele guvernamentale ale Statelor Unite pot acum să treacă prin Canalul Panama fără a plăti taxe, ceea ce va economisi milioane de dolari guvernului american anual”, se arată într-un mesaj al departamentului pe rețeaua socială X.

Decizia autorităților panameze a venit după amenințările președintelui SUA, Donald Trump, de a prelua controlul asupra Canalului Panama. Trump a subliniat că navele și vasele militare americane plătesc mult prea mult pentru a utiliza această arteră navigabilă. De asemenea, Trump a subliniat influența semnificativă a Chinei asupra canalului, menționând că terminalele de marfă de pe ambele părți sunt administrate de o filială a companiei Hutchison Whampoa Ltd. din Hong Kong. „Nu i-am dat acest canal Chinei, l-am dat Panamei și acum îl vom lua înapoi”, a promis Trump în discursul său inaugural din 20 ianuarie. După această declarație, noul secretar de stat al SUA, Marco Rubio, a ales Panama pentru prima sa vizită externă. În urma întâlnirii cu Rubio, președintele Panamei, Raúl Mulino, a declarat că țara va ieși din inițiativa globală a Chinei „O centură, un drum”, care reprezintă o strategie globală a Beijingului pentru dezvoltarea logisticii, infrastructurii și comerțului. Mulino a explicat că SUA consideră prezența Chinei în zona canalului ca o încălcare a acordului prin care Washingtonul a transferat controlul asupra infrastructurii în 1999.

În ciuda concesiilor făcute de autoritățile panameze, Trump nu și-a schimbat poziția față de revendicarea canalului. „Încercăm să recuperăm Canalul Panama. Acest lucru se va întâmpla”, a declarat el după vizita secretarului de stat în America Latină. În 1903, SUA au sprijinit separarea Panamei de Columbia și au semnat un acord prin care Washingtonul a obținut „drepturi permanente” de utilizare și control asupra zonei destinate Canalului Panama. Cu toate acestea, în 1977, în contextul unei creșteri a sentimentelor anti-americane, părțile au semnat noi acorduri. Unul dintre acestea prevedea ca, până în 1999, controlul asupra canalului să fie complet transferat autorităților panameze. Al doilea acord a eliminat posibilitatea ca SUA să stabilească baze militare în zona canalului, dar a păstrat dreptul de a tranzita cu vasele militare prin acest drum navigabil.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Mai 2025, 09:57
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
09 Mai 2025, 09:57 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

De Ziua Europei, Republica Moldova marchează un moment istoric în integrarea financiară europeană: toate cele șapte bănci comerciale care au depus cereri de aderare la sistemul de plăți al Zonei Unice de Plăți în Euro (SEPA) au fost acceptate oficial, potrivit unui anunț făcut de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Decizia a fost adoptată de Consiliul European al Plăților, iar implementarea tehnică a interconectării urmează să fie finalizată până la 6 octombrie 2025, data de la care băncile moldovenești vor începe să opereze efectiv transferuri în SEPA.

„Este o decizie care va aduce beneficii semnificative pentru cetățeni și economie, dar și o bucurie pentru cei care au facilitat acest proces – echipa BNM. Prin acest angajament, conectăm familii, sprijinim diaspora, ușurăm viața oamenilor și susținem dezvoltarea companiilor moldovenești”, a declarat guvernatoarea BNM, Anca Dragu.

SEPA (Single Euro Payments Area) este o inițiativă a Uniunii Europene care permite efectuarea de plăți în euro în condiții identice în toate țările membre, eliminând barierele dintre plățile interne și cele transfrontaliere.

Integrarea în SEPA înseamnă pentru cetățenii și companiile din Moldova: transferuri în euro mai rapide și mai ieftine, o infrastructură financiară compatibilă cu standardele europene, facilitarea remiterilor din diaspora, acces sporit la piețele europene pentru companiile moldovenești.

Procesul de aderare a fost coordonat de BNM, în parteneriat cu Asociația Băncilor din Moldova (ABM), care acționează ca NASO – Organizație Națională de Suport pentru Aderare. Președintele ABM, Dorel Noroc, a anunțat că și celelalte trei bănci licențiate din Moldova urmează să fie conectate, dosarele lor fiind deja pregătite.

Republica Moldova a fost admisă oficial în SEPA pe 6 martie 2025. Aderarea la acest sistem este considerată un pas strategic în direcția integrării țării în piața unică europeană și vine în completarea reformelor profunde promovate de BNM pentru modernizarea sectorului financiar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA