Panama anulează taxele pentru navele americane, după amenințările lui Trump de a prelua canalul

06 Feb. 2025, 11:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Feb. 2025, 11:26 // Actual //  Ursu Victor

Panama a decis să anuleze taxele pentru navele americane care trec prin Canalul Panama, a anunțat Departamentul de Stat al SUA. „Vasele guvernamentale ale Statelor Unite pot acum să treacă prin Canalul Panama fără a plăti taxe, ceea ce va economisi milioane de dolari guvernului american anual”, se arată într-un mesaj al departamentului pe rețeaua socială X.

Decizia autorităților panameze a venit după amenințările președintelui SUA, Donald Trump, de a prelua controlul asupra Canalului Panama. Trump a subliniat că navele și vasele militare americane plătesc mult prea mult pentru a utiliza această arteră navigabilă. De asemenea, Trump a subliniat influența semnificativă a Chinei asupra canalului, menționând că terminalele de marfă de pe ambele părți sunt administrate de o filială a companiei Hutchison Whampoa Ltd. din Hong Kong. „Nu i-am dat acest canal Chinei, l-am dat Panamei și acum îl vom lua înapoi”, a promis Trump în discursul său inaugural din 20 ianuarie. După această declarație, noul secretar de stat al SUA, Marco Rubio, a ales Panama pentru prima sa vizită externă. În urma întâlnirii cu Rubio, președintele Panamei, Raúl Mulino, a declarat că țara va ieși din inițiativa globală a Chinei „O centură, un drum”, care reprezintă o strategie globală a Beijingului pentru dezvoltarea logisticii, infrastructurii și comerțului. Mulino a explicat că SUA consideră prezența Chinei în zona canalului ca o încălcare a acordului prin care Washingtonul a transferat controlul asupra infrastructurii în 1999.

În ciuda concesiilor făcute de autoritățile panameze, Trump nu și-a schimbat poziția față de revendicarea canalului. „Încercăm să recuperăm Canalul Panama. Acest lucru se va întâmpla”, a declarat el după vizita secretarului de stat în America Latină. În 1903, SUA au sprijinit separarea Panamei de Columbia și au semnat un acord prin care Washingtonul a obținut „drepturi permanente” de utilizare și control asupra zonei destinate Canalului Panama. Cu toate acestea, în 1977, în contextul unei creșteri a sentimentelor anti-americane, părțile au semnat noi acorduri. Unul dintre acestea prevedea ca, până în 1999, controlul asupra canalului să fie complet transferat autorităților panameze. Al doilea acord a eliminat posibilitatea ca SUA să stabilească baze militare în zona canalului, dar a păstrat dreptul de a tranzita cu vasele militare prin acest drum navigabil.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Iul. 2025, 16:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
22 Iul. 2025, 16:36 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un nou cadru legislativ menit să protejeze investitorii de retail de riscurile asociate instrumentelor financiare speculative. Modificările aduse legii privind piața de capital prevăd interzicerea opțiunilor binare și impun restricții stricte asupra contractelor pentru diferențe (CFD), cu efect de levier.

Noile reglementări vizează în special interzicerea promovării și vânzării agresive a acestor produse către persoane fizice care nu sunt investitori profesioniști. Astfel, devin ilegale: publicitatea înșelătoare și promisiunile de câștiguri rapide, utilizarea bonusurilor condiționate, atragerea de clienți prin call-centere, social media, radio și TV și modelele de business în care furnizorii câștigă din pierderile clienților.

Opțiunile binare – comparate de autorități cu pariurile – sunt complet interzise, iar în cazul CFD-urilor este limitată promovarea produselor care implică efect de levier ridicat, adesea prezentate drept oportunități rapide de îmbogățire.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) are acum competența de a bloca publicitatea înșelătoare și de a emite alerte publice, iar încălcarea noilor prevederi constituie infracțiune penală.

Măsurile nu afectează accesul investitorilor la instrumente derivate tranzacționate pe piețe reglementate sau platforme MTF, însă CNPF avertizează populația să verifice dacă furnizorii sunt autorizați, fie de CNPF, fie de autorități internaționale, înainte de a investi.

Republica Moldova se aliniază astfel practicii europene de protecție a investitorilor individuali, punând capăt promovării agresive a produselor speculative care au generat pierderi masive pentru mii de persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA