Elon Musk a respins informaţiile conform cărora SUA ar fi ameninţat să închidă Starlink în Ucraina dacă Kiev nu acceptă un acord pentru resurse minerale, acuzând Reuters de minciună.
Miliardarul Elon Musk a negat informaţiile conform cărora Statele Unite ar fi ameninţat să întrerupă accesul Ucrainei la reţeaua Starlink dacă Kievul nu acceptă un acord privind resursele minerale.
Răspunzând unui raport al agenţiei Reuters, Musk a calificat afirmaţia drept „falsă” şi a acuzat publicaţia de minciună, fără a oferi dovezi care să-i susţină declaraţia. Informaţia a fost iniţial raportată de Kyiv Independent, care a citat surse anonime susţinând că funcţionarea Starlink în Ucraina este condiţionată de un acord privind resursele naturale.
Potrivit Reuters, Statele Unite au ameninţat cu oprirea Starlink dacă Ucraina nu acceptă acest acord, iar negocierile sunt în desfăşurare după ce preşedintele Volodimir Zelenski a respins o primă propunere. Cu toate acestea, preşedintele american Donald Trump a declarat că un acord este aproape finalizat.
Ruslan Stefanchuk, preşedintele parlamentului ucrainean, a declarat pentru presa japoneză NHK că Ucraina intenţionează să încheie un acord cu SUA pentru resursele sale naturale pe 24 februarie.
Starlink, reţeaua de internet prin satelit a companiei SpaceX, a fost furnizată Ucrainei la scurt timp după invazia rusă din 2022, oferind un avantaj esenţial pe câmpul de luptă. Cu toate acestea, Musk a devenit din ce în ce mai critic la adresa Ucrainei, inclusiv prin amplificarea dezinformării ruse şi prin batjocorirea preşedintelui Zelenski pe platforma sa X.
Musk conduce Departamentul pentru Eficienţă Guvernamentală (DOGE), o instituţie creată de preşedintele Trump pentru reducerea cheltuielilor guvernamentale. Recent, el a cerut desfiinţarea Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), o organizaţie care oferă sprijin umanitar crucial Ucrainei.