Prognoza pieței muncii pentru 2025: Ce tendințe vor influența angajările în Republica Moldova

21 Mart. 2025, 15:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
21 Mart. 2025, 15:52 // Actual //  Soroceanu Olga

Peste 50 de antreprenori, membri ai Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), au participat la o ședință de lucru alături de reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale și ai Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Discuțiile s-au concentrat pe prognoza pieței muncii și analiza Barometrului oportunităților de angajare pentru anul 2025.

Sergiu Harea, președintele CCI a RM, a subliniat importanța acestor date pentru mediul de afaceri, menționând că, deși gradul de ocupare a forței de muncă este în scădere, numărul mediu de angajați rămâne relativ stabil.

„Totodată, conform Inspectoratului General pentru Migrațiune, de la începutul anului 2025, 2.103 cetățeni străini au primit drept de ședere pentru muncă în Republica Moldova, iar pentru alți 1.026 acest drept a fost prelungit”, a declarat Sergiu Harea, potrivit unui comunicat al insituției camerale.

Directoarea ANOFM, Raisa Dogaru, a evidențiat importanța prognozei forței de muncă, care oferă informații esențiale despre tendințele angajărilor, deficitul de personal și domeniile prioritare pentru investiții.

„Prognoza identifică activitățile economice unde se vor crea sau lichida locuri de muncă și semnalează neconcordanțele dintre cererea și oferta actuală și viitoare. De asemenea, Barometrul oportunităților de angajare evidențiază ocupațiile cu șanse mari sau reduse de angajare pentru anul în curs”, a menționat Raisa Dogaru.

Studiul prezentat, bazat pe date colectate de la 3.000 de angajatori, arată că în perioada 2024-2025 piața muncii va fi influențată de mai mulți factori:

  • Creșterea cererii pentru bunuri și servicii, după o perioadă de incertitudine economică.
  • Impactul crizei energetice de la sfârșitul anului 2024 și începutul lui 2025, care ar putea afecta planurile de expansiune ale firmelor.
  • Deficitul forței de muncă, mai puțin accentuat în ultima perioadă din cauza cererii reduse, dar care va deveni din nou o provocare pe măsură ce economia își revine.

În ceea ce privește competențele cerute pe piața muncii, se remarcă o tendință de creștere pentru ocupațiile ce necesită calificări înalte sau joase, în timp ce locurile de muncă pentru calificări medii sunt în scădere. Totodată, abilitățile tehnice și digitale devin tot mai importante, fiind esențiale pentru adaptarea la cerințele economiei moderne.

Discuțiile au subliniat necesitatea ca întreprinderile să adopte strategii eficiente de recrutare și să investească în formarea angajaților, iar candidații să își dezvolte competențele pentru a rămâne competitivi pe piața muncii.

Realitatea Live

09 Mai 2025, 09:57
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
09 Mai 2025, 09:57 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

De Ziua Europei, Republica Moldova marchează un moment istoric în integrarea financiară europeană: toate cele șapte bănci comerciale care au depus cereri de aderare la sistemul de plăți al Zonei Unice de Plăți în Euro (SEPA) au fost acceptate oficial, potrivit unui anunț făcut de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Decizia a fost adoptată de Consiliul European al Plăților, iar implementarea tehnică a interconectării urmează să fie finalizată până la 6 octombrie 2025, data de la care băncile moldovenești vor începe să opereze efectiv transferuri în SEPA.

„Este o decizie care va aduce beneficii semnificative pentru cetățeni și economie, dar și o bucurie pentru cei care au facilitat acest proces – echipa BNM. Prin acest angajament, conectăm familii, sprijinim diaspora, ușurăm viața oamenilor și susținem dezvoltarea companiilor moldovenești”, a declarat guvernatoarea BNM, Anca Dragu.

SEPA (Single Euro Payments Area) este o inițiativă a Uniunii Europene care permite efectuarea de plăți în euro în condiții identice în toate țările membre, eliminând barierele dintre plățile interne și cele transfrontaliere.

Integrarea în SEPA înseamnă pentru cetățenii și companiile din Moldova: transferuri în euro mai rapide și mai ieftine, o infrastructură financiară compatibilă cu standardele europene, facilitarea remiterilor din diaspora, acces sporit la piețele europene pentru companiile moldovenești.

Procesul de aderare a fost coordonat de BNM, în parteneriat cu Asociația Băncilor din Moldova (ABM), care acționează ca NASO – Organizație Națională de Suport pentru Aderare. Președintele ABM, Dorel Noroc, a anunțat că și celelalte trei bănci licențiate din Moldova urmează să fie conectate, dosarele lor fiind deja pregătite.

Republica Moldova a fost admisă oficial în SEPA pe 6 martie 2025. Aderarea la acest sistem este considerată un pas strategic în direcția integrării țării în piața unică europeană și vine în completarea reformelor profunde promovate de BNM pentru modernizarea sectorului financiar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA