Transparență made in Moldova: BNM, elogiată de FMI

08 Apr. 2025, 09:54
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 09:54 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Banca Națională a Moldovei (BNM) marchează un nou pas în direcția modernizării și profesionalizării instituționale. Potrivit concluziilor unei evaluări recente efectuate de Fondul Monetar Internațional (FMI), BNM aplică practici avansate de transparență în domenii-cheie, consolidându-și imaginea de instituție publică deschisă și responsabilă.

Analiza FMI a fost realizată în perioada august–noiembrie 2024, la solicitarea Băncii Naționale, și a vizat aplicarea Codului FMI de transparență al băncilor centrale, structurat pe cinci piloni esențiali: guvernanță, politici, operațiuni, rezultate și relații oficiale

Decizia de a aborda toate aceste dimensiuni reflectă angajamentul BNM de a se alinia la cele mai bune practici internaționale și de a îmbunătăți permanent relația cu publicul și instituțiile partenere.

„Această evaluare a oferit echipei BNM ocazia de a prelua din experiența altor bănci centrale de referință și de a integra recomandările

FMI a constatat că BNM oferă informații clare și detaliate privind mandatul, structura și guvernanța sa, precum și cu privire la:

Codul de conduită și măsurile anticorupție aplicabile conducerii
Expunerea la risc și aranjamentele de supraveghere
Practicile de raportare financiară, audit extern și intern
În ceea ce privește transparența politicilor și operațiunilor, evaluarea FMI a remarcat: prezentarea clară a cadrului de politică monetară, obiective bine definite pentru administrarea valutară și a fluxurilor financiare, claritate în reglementările privind licențierea, raportarea și supravegherea tranzacțiilor valutare și publicarea regulamentului privind asistența de urgență pentru lichidități (ELA), un pas esențial pentru consolidarea încrederii în sistemul bancar

Deși concluziile sunt încurajatoare, FMI a identificat și domenii în care transparența poate fi îmbunătățită. În acest sens, BNM se angajează să implementeze un plan concret de acțiuni, bazat pe recomandările misiunii FMI.

Această evaluare confirmă faptul că Banca Națională a Moldovei nu doar că respectă standardele internaționale de transparență, dar se implică activ în procesul de modernizare continuă și adaptare la exigențele unui mediu financiar globalizat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

13 Apr. 2025, 11:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Apr. 2025, 11:51 // Actual //  Ursu Victor

Donald Trump a autorizat armata să preia controlul asupra terenurilor de la frontiera dintre SUA şi Mexic, ca parte a eforturilor mai ample ale preşedintelui de a reprima imigraţia ilegală, scrie The Guardian.

Măsura a fost anunţată vineri seară, printr-un memorandum al lui Trump către secretarul de interne Doug Burgum, secretarul apărării Pete Hegseth, secretarul securităţii interne Kristi Noem şi secretarul agriculturii Brooke Rollins, care a subliniat noile politici privind implicarea militară la frontiera de sud a SUA.

Memorandumul, intitulat „Misiunea militară de sigilare a frontierei de sud a Statelor Unite şi de respingere a invaziilor”, permite forţelor armate ale SUA să „îşi asume un rol mai direct” atunci când vine vorba de securizarea frontierei în cauză.

„Frontiera noastră sudică este atacată de o varietate de ameninţări. Complexitatea situaţiei actuale necesită ca armata noastră să îşi asume un rol mai direct în securizarea frontierei noastre sudice decât în trecutul recent”, se afirmă în ordin.

Memorandumul a adăugat că Departamentul Apărării ar trebui să aibă jurisdicţie asupra terenurilor federale, inclusiv asupra Rezervaţiei Roosevelt, o fâşie de teren care se întinde peste California, Arizona şi New Mexico.

Astfel, trupele staţionate acolo ar avea dreptul legal de a reţine imigranţii acuzaţi de încălcarea proprietăţii, iar imigranţii neautorizaţi ar fi reţinuţi până când ar putea fi predaţi agenţilor de imigrare.

Activităţile militare care ar putea fi desfăşurate pe terenuri federale includ „construirea de bariere la frontieră şi amplasarea de echipamente de detectare şi monitorizare”, conform memorandumului. După 45 de zile, Pete Hegseth va evalua „faza iniţială” a ordinului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU