Tensiuni la presiune înaltă! Beijingul taie gazul de la Washington

19 Apr. 2025, 12:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Apr. 2025, 12:39 // Actual //  Ursu Victor

China a întrerupt complet achizițiile de gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite imediat după revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, pe fondul reizbucnirii conflictului comercial dintre cele două superputeri. Potrivit Financial Times, de mai bine de 10 săptămâni, niciun transport de GNL american nu a mai ajuns în porturile chineze, cel mai recent fiind înregistrat la începutul lunii februarie.

Ultimul cargou de gaz american a fost descărcat în provincia Fujian pe 6 februarie. După impunerea de către Beijing a unei taxe vamale de 15% asupra gazului lichefiat din SUA, un alt transport a fost redirecționat spre Bangladesh, ratând termenul limită. Între timp, tariful a fost majorat la 49%, făcând GNL-ul american necompetitiv pentru cumpărătorii chinezi.

„Această ruptură va avea efecte pe termen lung. Nu cred că importatorii chinezi vor semna noi contracte cu furnizorii americani”, a declarat Anne-Sophie Corbeau, expert în energie la Centrul pentru Politici Energetice Globale al Universității Columbia.

În schimb, se prefigurează o întărire a relației energetice dintre Beijing și Moscova. Ambasadorul Chinei în Rusia, Zhang Hanhui, a confirmat un interes crescut al companiilor chineze pentru gazul lichefiat rusesc: „Foarte mulți cumpărători ne cer sprijinul pentru a lua legătura cu furnizorii ruși. Cu siguranță vom importa mai mult.” În prezent, Rusia este al treilea furnizor de GNL pentru China, după Australia și Qatar.

Totuși, creșterea livrărilor din Rusia ar putea fi limitată. Din martie, producătorii ruși, în special Novatek, nu mai pot utiliza porturile europene pentru transbordarea GNL-ului, ceea ce reduce ritmul expedițiilor spre piețele îndepărtate.

Pe fondul acestor tensiuni și al încetinirii economiei chineze, analiștii de la Energy Aspects estimează că cererea de GNL în Asia va scădea cu 5–10 milioane de tone în 2025. De altfel, în 2021 China cumpăra 11% din GNL-ul său din SUA, dar în 2024 ponderea scăzuse deja la 6%, pe fondul unei strategii de revânzare către Europa, unde prețurile au rămas ridicate după invazia Rusiei în Ucraina.

Acum, cu tarifele de aproape 50% aplicate gazului american – echivalentul unui embargou comercial – fluxurile comerciale se reorientează, iar efectele se simt inclusiv în Europa. Richard Bronze, analist la Energy Aspects, consideră că „această redirecționare ar putea duce la o ușoară scădere a prețului gazului în UE”.

De altfel, cotațiile futures de la hub-ul olandez TTF au coborât deja de la 57,3 euro/MWh în februarie la 35,6 euro/MWh (circa 428 dolari pentru 1000 m³), reflectând temerile legate de impactul economic al războiului comercial.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2025, 12:51
 // Categoria: Slider // Autor:  Ursu Victor
19 Apr. 2025, 12:51 // Slider //  Ursu Victor

Statele Unite au prezentat aliaților europeni un plan preliminar de încetare a focului în Ucraina, care prevede păstrarea sub control rusesc a teritoriilor ocupate, relaxarea sancțiunilor împotriva Moscovei și renunțarea la aderarea Ucrainei la NATO. Dezvăluirea a fost făcută de agenția Bloomberg, care citează oficiali europeni la curent cu negocierile.

Potrivit surselor, planul a fost discutat joi la Paris, în cadrul unei întâlniri la nivel înalt, la care au participat președintele Franței Emmanuel Macron, diplomați din Marea Britanie și Germania, precum și trimisul special al SUA, Steven Witkoff, și secretarul de stat american Marco Rubio.

Documentul, aflat deocamdată în stadiu preliminar, nu a fost discutat cu partea ucraineană, însă Kievul, potrivit surselor Bloomberg, ar fi deschis la un armistițiu dacă și Kremlinul ar accepta un acord. Diplomații europeni subliniază însă că niciun stat occidental nu recunoaște anexarea teritoriilor ocupate de Rusia.

În paralel, secretarul de stat Marco Rubio a purtat discuții directe cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, iar președintele american Donald Trump a declarat joi că Washingtonul așteaptă un răspuns clar din partea Rusiei „până la sfârșitul săptămânii”. În lipsa unui semnal pozitiv din partea Moscovei, SUA amenință că se vor retrage din procesul de mediere.

Rubio a adăugat că SUA nu sunt, deocamdată, pregătite să negocieze garanțiile de securitate solicitate de Ucraina, o poziție contestată de oficialii europeni care consideră că asemenea garanții sunt esențiale pentru stabilirea și menținerea unui regim de încetare a focului.

În paralel, delegația ucraineană prezentă la Paris a discutat despre un eventual mecanism de monitorizare internațională a unui armistițiu și despre posibilitatea trimiterii unui contingent de menținere a păcii.

Potrivit vicepreședintelui SUA, J.D. Vance, prezent vineri la Roma într-o întrevedere cu premierul italian Giorgia Meloni, Washingtonul este „optimist” în privința perspectivei unui acord: „Chiar și în ultimele 24 de ore, au apărut lucruri interesante. Avem speranțe că ne apropiem de finalul acestui război”, a declarat oficialul american.

Acest posibil acord de pace propus de administrația Trump ar putea marca o cotitură majoră în politica internațională, însă ridică semne de întrebare majore privind suveranitatea Ucrainei și viitorul arhitecturii de securitate europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009