Investește-ți inteligența și timpul: 5 pași esențiali pentru a începe o afacere fără bani

03 Iul. 2021, 05:40
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
03 Iul. 2021, 05:40 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

De cele mai multe ori să începi o afacre nu necesită bani, necesită o idee. Dacă nu ai suficiente resurse, investește-ți inteligența și timpul. Iată 5 pași care te vor ajuta să începi o afacere fără bani.

PASUL 1: Momentul oportun

Pentru a începe o afacere nu trebuie să ajungi până la disperare. Poți lansa propriul business fără a părăsi slujba actuală, deoarece orice afacere are nevoie de timp pentru a aduce profituri.

PASUL 2: Stabilește clar ceea ce vrei să faci

Identifică ceea ce vrei să faci. Stabilește un plan de acțiuni pe care îl vei urma. Gândește-te la ceea ce poți face deja, fără a avea nevoie de împrumuturi sau investiții. Analizează piața, vezi de ce are nevoie, fie că poți scrie, poți găti, poți preda o limbă străină poate fi solicitat.

PASUL 3: Lansează-te

Stabilește clar serviciile pe care le oferi clienților, lista de prețuri, crează-ți o pagină pe rețelele de socializare. Nu ezita să-i contactezi pe toți cei care îi cunoști pentru a le spune că ai lansat o afacere. Așa vor apărea și primii clienți.

PASUL 4: Înțelege exact necesitățile clientului

La început profitul nu va fi atât de mare, iar necesitățile clientului pot fi diferite de serviciile pe care le oferi, sau ceea ce propui tu este incomplet. În acest caz vei învăța și vei completa periodic lista ta de servicii, vei putea mări prețurile și vor crește profiturile.

PASUL 5: Continuă să crești

Atunci când apar tot mai mulți clienți, poți încerca să angajezi pe cineva, căruia vei delega anumite activități. Colaborează cu alte companii, lansează-te peste hotare. De asemenea nu renunța să propui ceva nou clienților tăi și menține legătura cu ei, dar nu uita să atragi și clienți noi.

 

 

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău