Sfaturi pentru antreprenori: ce ar trebui să conțină un plan de afaceri

09 Iul. 2021, 17:45
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
09 Iul. 2021, 17:45 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Planul de afaceri cuprinde drumul pe care îl va parcurge afacerea ta până la atingerea obiectivelor. Sau altfel spus un plan de afaceri ar însemna să știi de unde te pornești și unde vrei să ajungi.

Business planul este un instrument util de gestiune și planificare a afacerii și poate fi elaborat la orice etapă de dezvoltare a acesteia.

Un plan de afaceri bine pregătit te va ajuta să eviți pierderile provocate de proiectele neviabile înainte ca ele să fie implementate. În afară de utilitatea planului pentru antreprenor, acesta este și principalul document solicitat în procesul de accesare a finanțărilor, fie că este vorba de credite, împrumuturi financiare sau granturi.

Un plan de afaceri trebuie să fie clar, bine structurat și să ofere o imagine de ansamblu asupra afacerii tale. Structura lui, indiferent de tipul de business, etapa în care se află sau mărimea acestuia, este, în mare parte, aceeași. Volumul unui plan depinde de complexitatea afacerii însă, în medie, orientează-te la un volum de 20-30 de pagini.

 În linii mari un plan trebuie să cuprindă:

  Descrierea afacerii și obiective

  Produse/ servicii oferite

  Descrierea pieței

  Strategii de marketing și vînzări

  Modul de organizare/ structura orgnaizatorică

  Evaluarea riscurilor

  Finanțarea afacerii.

Un plan de afaceri este imaginea întreprinderii în fața investitorilor și a creditorilor tăi.

Avem și câteva sfaturi utile care te vor ajuta să îți faci un plan de afaceri de nota zece:

✔ Prezintă informația într-un mod ordonat și profesionist, utilizează imagini, diagrame și grafice, prezintă informații veridice și confirmate documentar.

✔ În descrierea afacerii utilizează propoziții scurte, exprimări simple și ușor de înțeles.

✔ Roagă oamenii de încredere și mentorii tăi să îți citească planul de afaceri și să vină cu comentarii și sugestii de îmbunătățire.

✔ Asigură-te că acoperi toate aspectele-cheie ale unui plan de afaceri.

✔ Fă proiecții financiare cât mai realiste. Cel mai bine este să îți trasezi câteva scenarii: pesimist, realist și optimist.

✔ Revino la planul tău de afaceri ori de câte ori poți, recitește-l și modifică-l dacă apar informații noi și recalculează indicatorii financiari.

Un model de plan de afaceri puteți accesa AICI.

Sursa: ODIMM

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău