Directorul OMS acuză statele bogate de „lăcomie” în privința vaccinurilor anti-COVID

13 Iul. 2021, 12:09
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
13 Iul. 2021, 12:09 // Actual //  MD Bani

După o creștere bruscă a numărului de cazuri de Covid din SUA și pe fondul temerilor legate de o creștere a variantei Delta, Pfizer a anunțat, luni, că a solicitat autorizația federală pentru a treia doză de vaccin Covid-19, care să fie administrată ca injecție de rapel.

Cu toate acestea, oficialii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au insistat că nu există suficiente dovezi care să arate că este necesară a treia doză și au declarat că Pfizer ar trebui să se concentreze, în schimb, pe îmbunătățirea accesului la vaccinuri în întreaga lume, potrivit The Guardian.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că lipsa de egalitate în materie de vaccinuri a fost determinată de „lăcomie”.

„Facem alegeri conștiente în acest moment pentru a nu-i proteja pe cei care au nevoie”, a spus el, adăugând că persoanele care nu au primit încă o singură doză ar trebui să aibă prioritate și făcând apel la Pfizer și Moderna să „facă tot posibilul pentru a aproviziona Covax, Africa Vaccine Acquisition Task Team și țările cu venituri mici și medii”.

Peste 3,41 miliarde de doze administrate în 180 de țări

În SUA, cazurile confirmate au crescut cu 47%, ajungând la 136.351 în săptămâna de duminică, cea mai mare creștere săptămânală din aprilie 2020, potrivit datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins și Bloomberg. Bilanțul victimelor a fost de 1.629 de morți.

Dr. Michael Ryan, șeful pentru situații de urgență al OMS, a sugerat că, dacă țările bogate decid să administreze vaccinuri de rapel în loc să le doneze țărilor în curs de dezvoltare, „vom privi înapoi cu furie și cred că vom privi înapoi cu rușine”.

În timp ce producătorii de vaccinuri au fost de acord să furnizeze cantități limitate pentru inițiativa Covax condusă parțial de OMS, accesul global rămâne foarte dezechilibrat, națiunile occidentale bogate luând marea majoritate a vaccinurilor, chiar dacă ratele de absorbție scad și varianta Delta se răspândește.

Peste 3,41 miliarde de doze au fost administrate în 180 de țări, potrivit datelor colectate de Bloomberg, iar în SUA au fost administrate 334 de milioane de doze.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO