O afacere născută la Tiraspol cucerește piața mondială a modei: furnizor pentru mărci ca Prada, Lacoste sau Burberry

22 Iul. 2021, 10:25
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
22 Iul. 2021, 10:25 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Compania de textile „Intercentru-Lux”, afacere născută în orașul Tiraspol are peste 20 de ani de activitate, la moment are la activ două fabrici de confecții și tricotaje. De ceva timp „Intercentru-Lux”este și un furnizor pentru mărci internaționale celebre precum Prada, Monclair, Lacoste sau Burberry.

Cu toate că se bucură de un asemenea succes, afacerea a fost afectată și ea de pandemie.

„Anul trecut, toată colecția noastră de primăvară a rămas blocată în depozite, pentru că centrele comerciale din toată lumea au fost închise. Din acest motiv, marfa noastră n-a ajuns la clienți, iar compania a activat în minus”, spune Boris Chiciuc, directorul de dezvoltare al întreprinderii.

Acest lucru a determinat compania să se reinventeze și să ia un șir de măsuri pentru a dezvolta afacerea și a păstra locurile de muncă. În acest context, a apelat și la asistența Suediei și PNUD. Prin intermediul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului ” (AdTrade), întreprinderea a fost ajutată să identifice noi piețe de export și parteneri de afaceri.

„În pofida unor rezultate notabile ale companiei, de unii singuri nu am fi reușit să facem față noilor realități. Datorită ajutorului oferit, am efectuat o analiză a potențialului nostru de export și o cercetare amplă a unei piețe promițătoare pentru noi, cea din Azerbaidjan. Cu o parte din potențialii clienți identificați cu ajutorul proiectului, noi deja suntem în proces de negociere”, susține Boris Chiciuc.

La moment, compania trece printr-un proces de certificare conform sistemului de management al calității, ceea ce îi va spori succesul antreprenorial cât și profitul.

„Obținerea certificatului ISO ne va oferi noi oportunități, dar și încrederea că întreprinderea corespunde standardelor internaționale, atât din perspectiva administrării, cât şi a tehnologiei aplicate și, cel mai important, a producției finite”, susține directorul întreprinderii.

În scurt timp, „Intercentru-Lux”, va lansa și un magazin online adaptat la cerințele actuale ale pieței, cu noi funcționalități și va deveni un instrument de lucru cu toată baza de clienți a companiei și un instrument eficient de promovare pe piața externă.

„Nu putem afirma că întreprinderea a depășit totalmente efectele crizei pandemice, însă putem spune cu siguranță că datorită sprijinului financiar și tehnic obținut până acum, am reușit să depășim perioada de criză, iar acest lucru ne face să credem că lucrurile vor reveni la normalitate și să fim mai încrezători în viitor”, susține Boris Chiciuc, directorul companiei. De această părere sunt și de cei 830 de angajați ai întreprinderii.

Sursa: UNDP Moldova

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO