Suport din partea UE: 28 de antreprenori din Cahul și Ungheni au beneficiat de granturi pentru a-și dezvolta afacerile

02 Mart. 2021, 11:43
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Realitatea.md
02 Mart. 2021, 11:43 // Oameni şi Idei //  Realitatea.md

Uniunea Europeană a acordat granturi în valoare totală de până la 700.000 euro pentru 28 de antreprenori din regiunile Cahul și Ungheni pentru dezvoltarea sectorului privat din regiunile-cheie. Oamenii de afaceri au fost selectați în cadrul unui concurs desfășurat de programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” la care s-au înscris 140 de antreprenori din raioanele Cahul și Ungheni.

„UE este alături de cetățenii Republicii Moldova în această perioadă dificilă. Suntem bucuroși să venim cu sprijin concret pentru antreprenorii locali prin intermediul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie. Scopul asistenței UE este de a ajuta companiile să reziste, de a sprijini dezvoltarea acestora, de a crea locuri noi de muncă, de a stimula redresarea economică și de a îmbunătăți mediul de afaceri. Sunt deosebit de încântat să subliniez că acest program se concentrează pe principiile economiei verzi și durabile, promovând astfel viziunea unei dezvoltări economice prietenoase mediului și durabilă”, a declarat Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova.

Astfel, 16 companii existente, 10 startup-uri și 2 inițiative de antreprenoriat social beneficiază de granturi în valoare de 15.000 – 30.000 euro fiecare. Asistența financiară va fi utilizată pentru achiziționarea de echipamente, bunuri, lucrări și servicii în scopul dezvoltării afacerii, creării de noi locuri de muncă și sporirea atractivității regiunilor-cheie pentru noi investiții. Programul de granturi va fi însoțit și de activități de mentorat și instruiri gratuite pentru a stimula cultura antreprenorială a regiunilor cheie.

„Este impresionant să vezi numărul mare de întreprinderi dornice să îşi dezvolte compania sau să lanseze noi afaceri în regiunile Cahul și Ungheni, un indicator sănătos al dorinţei de a avansa în continuare, în pofida impactului economic devastator cauzat de pandemie. PNUD, în parteneriat cu UE, se angajează să sprijine și să încurajeze spiritul antreprenorial al celor 28 de femei și bărbați din ambele regiuni, care investesc efort în revigorarea sectorului economic, crearea de noi locuri de muncă şi atragerea de investiţii în aceste regiuni-cheie,” spune Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Beneficiarii programului de granturi pentru business, ediția I, acoperă domenii de activitate economică precum: producere de mobilă, croitorie, patiserie, obiecte de decor, materiale de construcție, agricultură, apicultură ș.a. Afacerile beneficiare de grant vor crea peste 200 noi locuri de muncă permanente şi sezoniere în ambele regiuni.

În acest an va fi lansat un nou apel de granturi pentru antreprenorii din raioanele Ungheni și Cahul. Valoarea totală a granturilor destinate mediului de afaceri din regiunile Cahul și Ungheni care vor fi oferite în perioada 2020-2024 în cadrul programului este de aproximativ 1,7 mln. euro.

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 mln. euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău