Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare (DCU) a devenit membru cu drepturi depline al Asociației Europene a Depozitarilor Centrali (ECSDA) – o prestigioasă organizație internațională a celor mai importanți actori pe piața transferurilor de instrumente financiare.
Cu această ocazie, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, menționează că obținerea de către Depozitarul Central Unic a calității de membru al ECSDA este o apreciere a eforturilor BNM din ultimii ani și a rezultatelor înregistrate în domeniul decontării valorilor mobiliare.
„BNM și-a propus să dezvolte o infrastructură financiară solidă, care va susține și va stimula investițiile. În anii precedenți am creat Depozitarul Central Unic și am fortificat capacitățile acestuia. Grație acestor activități, orice transfer de instrumente financiare în interiorul țării, fie că este vorba de valori mobiliare de stat, acțiuni sau alte instrumente, se efectuează în condiții de siguranță”, afirmă Octavian Armașu.
La rândul său, Alexandru Savva, director al DCU, precizează: „În următorii ani ne propunem să devenim parte a pieței internaționale de capital. Este un obiectiv ambițios și complex, dar necesar, dacă dorim să majorăm volumul investițiilor din afara țării. Prezența în ECSDA este un pas important în această direcție. Ea ne permite să preluăm standarde tehnice și mecanisme de risk management, aplicate la efectuarea transferurilor de instrumente financiare între jucători din diferite state. Va fi un semnal important pentru investitorii străini că piața moldovenească este sigură pentru investiții”.
ECSDA a fost fondată în 1997 la Madrid și are în prezent 41 de membri – depozitari centrali din Austria, Belgia, Danemarca, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, România, țările baltice și alte state. Este o arenă destinată depozitarilor europeni pentru a face schimb de standarde profesionale, know-how și bune practici în domeniul decontărilor de instrumente financiare. Aderarea Depozitarului Central Unic la ECSDA este una dintre recomandările experților Proiectului USAID „Transparența Sectorului Financiar în Moldova” în cadrul unei foi de parcurs pentru integrarea pieței locale în piața de capital internațională.