Vinăria TRONCIU – Viticultură din generație în generație. Cum au reușit să lanseze o afacere la 60 de ani

17 Aug. 2021, 17:52
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
17 Aug. 2021, 17:52 // Oameni şi Idei //  MD Bani

În satul Pereni, r. Hîncești se găsește vinăria Tronciu, sau cum îi place lui să zică „vinăria lui Badea Nicolae Tronciu”. Vinificatorul Nicolae Tronciu este îndrăgostit de viticultură de când se ține minte, iar dragostea pentru viticultură s-a transmis generații întregi în familia lui. Nicolae s-a născut într-o familie cu tradiții frumoase în acest domeniu, care producea vinuri încă din anul 1975.

Cu toate că este pasionat de vin de mic, Nicolae Tronciu a început activitatea în domeniul vinificației în 2018, atunci când a devenit membru al asociație Micilor Producători de Vinuri și a început să producă vin. În perioda 2008 – 2010 a plantat o suprafață de 5 ha de viță de vie.

Pentru a planta vița de vie, Nicolae Tronciu a fost susțnut de toată familia, cu finanțe au contribuit atât fiul cât și fiica. Vinăria au reușit să o deschidă datorită faptului că au câștigat un proiect.

Pe lângă succesul pe care îl are, producătorul de vin se confruntă și cu mai multe probleme. Una dintre cele mai importante este lipsa forței de muncă, de asemenea întâmpină dificultăți și la realizarea strugurilor și lipsa de finanțare, a declarat antreprenorul pentru Federația Națională a Fermierilor.

Nicolae Tronciu cultivă atât struguri de masă cât și pentru vin. Dintre strugurii de masă cultivă soiuri precum Codreanca, Arcadia. Printre soiurile tehnice se numără Sauvignon Blanc și Cabernet-Sauvignon.

Vizitatorii sunt așteptați să se relaxeze la Crama Tronciu în compania unui pahar de vin bun.

Pe viitor, Nicolae Tronciu planifică să extindă plantația de viță-de-vie cât și volumul de vin produs.

De asemenea, pe data de 21 august sunteți așteptați la un concert muzical ce va avea loc la Vinăria Tronciu.

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală