Recuperarea celei mai mari economii din Europa este amenințată. Previziunile specialiștilor

27 Aug. 2021, 13:44
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
27 Aug. 2021, 13:44 // Actual //  MD Bani

Recuperarea economiei Germaniei, cea mai mare din Europa, este ameninţată de presiuni con­tinue existente la nivelul lanţurilor de aprovizionare şi o în­mul­ţire a cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus. În acelaşi timp, opti­mismul consumatorilor germani slăbeşte, accelerarea inflaţiei şi creş­te­rea cazurilor de COVID-19 făcându-i să ezite în a face achiziţii. O de­te­riorare a încrederii se înre­gistrează şi la nivelul exportatorilor ţării, scrie Ziarul Financiar.

Un indicator cheie al încrederii companiilor în cea mai mare economie europeană publicat de institutul ifo a coborât la 99,4 în august de la 100,7 în iulie, o scădere peste aşteptările economiştilor, notează Bloomberg.

„Este destul de clar că pers­pectivele de creştere vor trebui revizuite în jos“, a declarat preşe­din­tele ifo Clemens Fuest. Potrivit acestuia, penuriile de pro­duse intermediare nu sunt limitate la semiconductoare.

Un sondaj realizat în rândul a aproximativ 3.000 de companii germane indica recent că majoritatea se aşteaptă ca problemele legate de lanţurile de aprovizionare să se diminueze de-abia anul viitor. Companiile au început de asemenea să treacă mai departe costurile către clienţi.

Cheltuielile consu­ma­torilor au ajutat la com­pensarea slăbiciunii din sectorul manufacturier în trimestrul doi în Germania, serviciile consemnând o revenire în forţă după relaxarea restricţiilor. Totuşi, odată cu înmulţirea cazurilor de îmbolnăvire cu tulpina delta, îngrijorările sunt în creştere şi pentru aceste sectoare, potrivit ifo.

Însă consumatorii devin mai puţini încrezători pe fondul accelerării inflaţiei şi agravării pandemiei, scrie Reuters.

Indicatorul privind încrederea consumatorilor calculate de institutul GfK a scăzut la -1,2 puncte pentru septembrie de la un nivel revizuit de -0,4 puncte cu o lună în urmă.

„Preţurile sunt în creştere rapidă de la mijlocul anului, iar acest lucru are un efect de diminuare a încrederii consumatorilor“, arată Rolf Buerkl, expert GfK.

Rata anuală armonizată a preţurilor de consum a crescut cu 3,1% în iulie, atingând un maxim pe 13 ani şi alimentând semne de întrebare dacă această creştere a costurilor de trai va persista.

Şi încrederea în rândul exportatorilor germani a suferit o deteriorare semnificativă. Indicatorul institutului ifo a scăzut la 16,6 puncte în august, de la 23,1 puncte în iulie. Industria germană a exporturilor îşi pierde din avânt.

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău