Republica Moldova printre principalele sectoare producătoare de nuci. În ultimii 5 ani, producția s-a majorat cu 55 %

30 Aug. 2021, 10:28
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
30 Aug. 2021, 10:28 // Actual //  MD Bani

La data de 26 august 2021 a avut loc ce-a de-a VIII-a ediție a Conferinței Naționale a Nucicultorilor din Republica Moldva. La eveniment a participat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel GHERCIU și producătorii de nuci din întreaga țară.

Astfel, potrivit lui Viorel Gherciu, în ultimii cinci ani, producția în sectorul nucifer autohton s-a majorat cu 55%, fapt ce poziționează țara noastră în rândul principalelor state producătoare din lume.

Potrivit unui comunicat al Ministerului  Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, această ramură antrenează în activitatea zilnică cea mai mare parte a populației țării, ceea ce determină a fi baza dezvoltării economice și direcția principală de orientare a politicilor Guvernului.

De asemenea, în ultimii cinci ani contribuția agriculturii și industriei alimentare la formarea PIB a constituit peste 20 la sută, asigurând circa 45 la sută din volumul total al exporturilor și angajând peste 30% din forța de muncă. În timp ce ponderea agriculturii în valoare adăugată și ocuparea forței de muncă a scăzut de-a lungul anilor în Republica Moldova, sectorul a continuat să fie un motor al creșterii economice și un mijloc de reducere a sărăciei.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în total sunt 34,7 mii ha de culturi nucifere, dintre care 20,90 sunt livezile pe rod. Comparativ cu anul 2018, se atestă o creștere a suprafeței cultivate cu nucifere, cu circa 4 mii ha.

Din suprafața pe rod a culturilor nucifere, producția globală de nuci, pentru anul 2020 a constituit 14,70 mii tone, fiind în descreștere cu circa 5 mii tone față de anul 2019, din cauza consecințelor calamităților naturale și a secetei severe înregistrate.

Din cantitatea totală recoltată de culturi nucifere pentru anul 2020, circa 12,7 mii tone au fost exportate, valoarea totală a acestora fiind de aproximativ 71,7 mil dolari SUA, din care circa 79 % sau 9,98 mii tone s-a efectuat în țările UE, inclusiv: Franța, Germania, Olanda, România, Austria, etc. Conform datelor statistice, în perioada ianuarie-august 2021 s-a exportat circa 4 mii tone produse nucifere.

Conform prognozelor specialiștilor, în anul curent se va înregistra o recoltă globală de peste 25 mii tone de culturi nucifere, producție obținută din livezi, precum și achiziționarea nucilor de la cetățeni, provenite din fâșiile de aliniament.

Realitatea Live

22 Mai 2025, 09:36
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
22 Mai 2025, 09:36 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Grupul polonez Maspex, unul dintre cei mai mari jucători din industria alimentară din Europa Centrală și de Est, pregătește o nouă mișcare de amploare în România – preluarea poziției de control în cadrul Purcari Wineries, unul dintre cei mai mari producători de vin din regiune, cu origini în Republica Moldova. Tranzacția, estimată la peste 420 milioane de lei, este condiționată de aprobarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Maspex deținea deja un pachet minoritar sub 5% în cadrul companiei listate la Bursa de Valori București, însă acordul recent vizează obținerea unei participații majoritare, într-un deal care nu este considerat ostil. Vânzătorii ar fi mai mulți investitori instituționali, în frunte cu fondatorul și CEO-ul Purcari, Victor Bostan, scrie Ziarul Financiar.

După anunțul oficial de miercuri, 21 mai, acțiunile Purcari au fost suspendate temporar de la tranzacționare. La revenirea pe bursă, prețul titlurilor a crescut cu 25%, investitorii anticipând o aliniere la prețul oferit de Maspex – 21 de lei per acțiune, comparativ cu prețul anterior de 14,28 lei. La acest nivel, capitalizarea companiei ajungea la aproximativ 570 milioane de lei.

Purcari operează peste 2.000 de hectare de viță-de-vie în România, Republica Moldova și Bulgaria, și a încheiat anul 2024 cu venituri de 382 milioane de lei (75 milioane de euro), în creștere cu 3%. Compania este recunoscută pentru extinderea prin achiziții, strategie împărtășită și de Maspex.

Pentru Maspex, achiziția ar marca a cincea tranzacție majoră în România, după preluarea unor branduri precum Rio Bucovina, Tymbark, Salatini și altele. Grupul, cu o prezență globală în 80 de țări și afaceri anuale de 3,7 miliarde de euro, vizează astfel diversificarea portofoliului și pătrunderea pe o piață a vinului competitivă, dar fragmentată.

În prezent, circa 60% din acțiunile Purcari sunt deținute de entități juridice, dintre care 20% aparțin firmei cipriote Amboselt. Restul acțiunilor sunt în mâinile investitorilor de retail.

Tranzacția, care ar deveni cea mai mare din istoria industriei vinului din România și Republica Moldova, vine într-un moment dificil pentru sector, marcat de scăderea consumului și de un număr tot mai mare de producători mici aflați în căutarea unor cumpărători.

Dacă tranzacția va fi aprobată de autorități, Maspex ar deveni unul dintre cei mai importanți actori de pe piața vinului din regiune, cu potențial de consolidare și internaționalizare accelerată a brandului Purcari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO