Republica Moldova printre principalele sectoare producătoare de nuci. În ultimii 5 ani, producția s-a majorat cu 55 %

30 Aug. 2021, 10:28
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
30 Aug. 2021, 10:28 // Actual //  MD Bani

La data de 26 august 2021 a avut loc ce-a de-a VIII-a ediție a Conferinței Naționale a Nucicultorilor din Republica Moldva. La eveniment a participat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel GHERCIU și producătorii de nuci din întreaga țară.

Astfel, potrivit lui Viorel Gherciu, în ultimii cinci ani, producția în sectorul nucifer autohton s-a majorat cu 55%, fapt ce poziționează țara noastră în rândul principalelor state producătoare din lume.

Potrivit unui comunicat al Ministerului  Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, această ramură antrenează în activitatea zilnică cea mai mare parte a populației țării, ceea ce determină a fi baza dezvoltării economice și direcția principală de orientare a politicilor Guvernului.

De asemenea, în ultimii cinci ani contribuția agriculturii și industriei alimentare la formarea PIB a constituit peste 20 la sută, asigurând circa 45 la sută din volumul total al exporturilor și angajând peste 30% din forța de muncă. În timp ce ponderea agriculturii în valoare adăugată și ocuparea forței de muncă a scăzut de-a lungul anilor în Republica Moldova, sectorul a continuat să fie un motor al creșterii economice și un mijloc de reducere a sărăciei.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în total sunt 34,7 mii ha de culturi nucifere, dintre care 20,90 sunt livezile pe rod. Comparativ cu anul 2018, se atestă o creștere a suprafeței cultivate cu nucifere, cu circa 4 mii ha.

Din suprafața pe rod a culturilor nucifere, producția globală de nuci, pentru anul 2020 a constituit 14,70 mii tone, fiind în descreștere cu circa 5 mii tone față de anul 2019, din cauza consecințelor calamităților naturale și a secetei severe înregistrate.

Din cantitatea totală recoltată de culturi nucifere pentru anul 2020, circa 12,7 mii tone au fost exportate, valoarea totală a acestora fiind de aproximativ 71,7 mil dolari SUA, din care circa 79 % sau 9,98 mii tone s-a efectuat în țările UE, inclusiv: Franța, Germania, Olanda, România, Austria, etc. Conform datelor statistice, în perioada ianuarie-august 2021 s-a exportat circa 4 mii tone produse nucifere.

Conform prognozelor specialiștilor, în anul curent se va înregistra o recoltă globală de peste 25 mii tone de culturi nucifere, producție obținută din livezi, precum și achiziționarea nucilor de la cetățeni, provenite din fâșiile de aliniament.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 17:01 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a înregistrat un volum semnificativ de exporturi de semințe de floarea soarelui în luna aprilie, cu un total de 73 de mii de tone, în timp ce, într-un gest surprinzător, Comisia de licențiere a decis să permită importul de răsărită pentru prima dată, acordând dreptul exclusiv companiei Trans Oil. Reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat că este vorba despre o cantitate de aproximativ 70 de mii de tone de răsărită.

Potrivit datelor publicate de Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere, în luna aprilie, cele mai mari cantități de semințe de floarea soarelui au fost exportate de către RUSAGRO-PRIM, cu un total de 14,5 mii de tone. Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineț, deținută de Savvelii Russu. Compania deține un elevator la Cupcini, dar și un terminal cerealier, în portul Reni din Ucraina. Pe locul doi la exportul de floarea soarelui este OROM-IMEXPO, cu 13,5 mii tone, și VADALEX GRAINS, cu 6,2 mii de tone.

Iurie Rija a subliniat că, în perioada iulie 2023 – aprilie 2024, Moldova a exportat un total de 794 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, sub formă de materie primă și prelucrată.

În ceea ce privește exportul de ulei și răsărită de floarea soarelui, în aceeași perioadă menționată anterior, au fost livrate pe piețele externe 190 de mii de tone de ulei și 435,2 mii de tone de răsărită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău